Jyväskylän Suurajojen historiaa kirjoittava Kari Mäki aikoo tehdä kirjasarjan loppuun asti

on

Jyväskyläläinen Kari Mäki jatkaa ansioitunutta historiankirjoitustaan. Neljäs Jyväskylän Suurajojen historiaa käsittelevä kirja ilmestyi marraskuun alussa ja jatkoa on odotettavissa jälleen kahden vuoden päästä. Mäki aikoo kirjoittaa Suurajojen historian loppuun asti.

Jyväskylän Suurajojen jäljillä -kirjasarjan neljäs osa, vuosia 1980–1984 käsittelevä teos ilmestyi marraskuun alussa. Rallihistorioitsija Kari Mäki paljastaa, että hän suunnittelee vielä kahden kirjan tekemistä.

”Kyllä suunnitelmat ovat selvät. Seuraava kirja on vuosista 1985–89 ja se ilmestyy tavan mukaan kahden vuoden päästä, isänpäiväksi 2018. Kirjat ovat aina tulleet kahden vuoden välein”, Mäki selventää.

”Olen myös alustavasti puhunut kustantajan kanssa, että jatkaisin vielä viimeisen pätkän 1990–1996. Kaksi ekstravuotta tulee tietenkin siitä, että Suurajot loppuivat vuoteen 1996.”

 

Jyväskylän Suurajojen jäljillä -kirjat ovat kattavia teoksia ralliautoilulle merkittävän tapahtuman historiasta. Mäki käyttää kirjoissaan hyväksi havaittua formaattia, missä hän joka vuoden kohdalla käy ensin läpi alkuasetelmat kilpailuun ja sitten rallin tapahtumat erikoiskoe erikoiskokeelta.

”Olen kehittynyt kirjan teossa. Sanoisin, että neljäs kirja syntyi ainakin puolet vähemmällä tuntimäärällä kuin ensimmäinen kirja.”

Tekemistä nopeuttaa paitsi rutinoituminen, myös se että kontaktiverkostot ovat kasvaneet hyviksi aiempia kirjoja tehdessä. Näiltä henkilöiltä Mäki on saanut käyttöönsä paljon lehtiartikkeleita, kuvia ja muuta Suurajoihin liittyvää aineistoa.

1980-luvun kirjaa tehdessä Mäki sai käytettäväkseen uutta tärkeäksi osoittautunutta lähdemateriaalia jyväskyläläiseltä Veli-Matti Pentikäiseltä.

”Hänen onnistui hankkia itselleen aivan mielettömän laajan leikekirjakokoelman Helsingistä. Joku todellinen rallifani oli koonnut siisteihin vihkoihin aivan kaikki mahdolliset lehtijutut niin Suomesta kuin esimerkiksi Englannistakin. Yksi viiden senttimetrin paksuinen vihko käsitteli aina yhden vuoden Suurajoja. Ensimmäistä kirjaani tehdessäni etsin tuota lähdemateriaalia kirjastojen mikrofilmeiltä ja koskaan en löytänyt aineistoa yhtä kattavasti”, Mäki kehuu ja kiittelee.

Mäen ensimmäiset Suurajo-kirjat käsittelivät 1970-lukua. Kolmas kirja kokosi tapahtumat 1960-luvun kilpailuista. Nyt ajassa on siirrytty 1980-luvulle, ja työ siirtyy jatkossa vuosi vuodelta lähemmäksi nykyaikaa. Onko sopivien haastateltavien löytyminen muuttunut, kun olet siirtynyt 1980-luvulle?

”Yllättävää oli se, että haastattelut eivät ole tässä viimeisessä niin merkittävässä roolissa kuin aikaisemmissa. Se tarkoittaa sitäkin, että tarinoiden määrä on pienempi. Jotenkin tuntuu, että 1960- ja 70-luvulla ajaneet osasivat tuoda tarinoita paremmin esille, ja usein huumorilla höystettynä”, kirjoittaja pohtii.

”Ehkä olen vähän laiskistunut haastatteluiden kanssa ja aionkin vähän tsempata siinä jatkossa”, hän lupaa.

 

Kari Mäen valmistellessa ensimmäistä Suurajot-kirjaansa, hän avasi kotimaiselle F1-Forumille aiheesta viestiketjun, jossa 7-8 vuotta sitten olikin vilkas keskustelu menneiden vuosikymmenten ralleista.

”Siitä foorumista ei juuri enää ole apua, mutta varsinkin ensimmäisessä kirjassa oli paljon. Sieltä ovat lähtöisin kaikkein parhaimmat kontaktit kuvien ja arkistojen pariin. Se oli siis kannattava juttu”, Mäki kiittää.

”Tänä päivänä Facebook on korvannut sen. Siellä on ryhmä Rallin kultaiset vuosikymmenet, jossa on loputtomasti hyviä juttuja ja ihmisiä, joilla on kuvia ja muutakin. Sen avulla olen tavoittanut monia kuskejakin ja saanut haastatteluita. Se foorumi toimii myös kirjojen markkinointikanavana, vaikkakin yritän olla tarkka, etten mainosta niitä liikaa.”

Kirjasarjan kustantaja on Jysuma eli Jyväskylän Suurajot ry:n markkinointiyhtiö. Mäki pitää Jysumaa ainoana oikeana kustantajana Jyväskylän Suurajoista kertovalle kirjasarjalle. Jyväskylän Suurajojen seuraajan Neste Rally Finland järjestäjä AKK-Sports ei ole millään tavalla mukana kirjasarjan julkaisemisessa.

Yhteistyö Jysuman kanssa tulee jatkumaan.

”Kun kirjoittelin tai hahmottelin ensimmäistä kirjaa, en edes tiennyt, että ry tai Jysuma olisi olemassakaan enää. Sain monen mutkan kautta yhteyttä Jysuman Jorma Järviseen, josta tuli näiden kirjojen kustantaja. Hän innostui periaatteessa heti, mutta totta kai minä täysin nimettömänä kirjailijanalkuna jouduin vakuuttelemaan intoani ja visiotani. Uskon, että Jorma tajusi hyvin nopeasti, että tuo kaveri on joko ihan kahjo tai sitten se aikoo oikeasti ryhtyä johonkin, mihin kukaan muu ei ole vaivautunut.”

 

Kirjasarja on ainutlaatuisen kattava yhden kilpailun historiaa kirjoittava teossarja kansainväliselläkin mittapuulla tutkittuna. Erikoiskoe erikoiskokeelta, vuodesta toiseen tapahtumien kirjaaminen tuo lukijalle tunteen kuin ”ajaisi” itse kilpailuja läpi. Mukana on tarinoita ja sattumia matkan varrelta, aivan niin kuin rallissa aina on. Lukijana teoksiin on helppo aina palata, jos tulee jokin askarruttava asia, joka pitäisi tarkistaa.

Tämän aidon tunnelman välittämiseksi vaaditaan tietenkin se, että kirjoittaja on itse ollut aikalaisena seuraamassa tapahtumia paikan päällä. Tapahtumapaikkojen hahmottamiseksi Mäki on myös jokaista kirjaa varten ajanut läpi vanhoja erikoiskokeita. Noilla reissuilla on tapahtunut useita mielenkiintoisia kohtaamisia ihmisten kanssa.

Ensimmäistä kirjaa tehdessään Mäki ajoi Viitapohjan erikoiskokeelle.

”Viitapohjan erikoiskoe kiinnosti, kun kirjoitin vuotta 1971. Hannu Mikkola kaatoi siellä ja menetti varman voiton ja loukkasi itseään. Kerran ohikulkumatkalla päätin ajaa sen pätkän ja etsiä paikan, missä Hannu kaatoi. Minulla oli vain hatarat tiedot, että pätkän loppupäässä se oli. Ajelin sitä edestakaisin ja rohkaisin siten mieleni ja pysähdyin erään maatalon pihaan. Siellä oli nuori isäntä rehuntekohommissa. Sanoin, millä asialla olin ja että tietäisikö hän ketään sillä kylällä, joka muistaisi nuo tapahtumat. Tällöin elettiin vuotta 2009 eli Mikkolan kaadosta oli kulunut 38 vuotta. Hän sanoi, että menepä tuohon pihamökkiin, siellä asuu hänen ukkinsa. Hän tietäisi kuulemma paljonkin. No, minä menin ja tapasin Väinö Järvenpään, 87-vuotiaan sotaveteraanin. Kerroin ihan rohkeasti asiani ja hänen katseensa kirkastui. Sanoi olleensa paikalla, kun Hannu kaatoi ja vieläpä olleensa ensimmäinen, joka ehti Hannua auttamaan ulos autosta. Kun kakistellen kysyin jotain, hän sanoi, että lähetäänpä katsomaan se paikka. Siellä se oli pari kilsaa maalista. Hän kertoi erehtymättömän tarkasti, missä jalansijoilla hän seisoi, mistä auto nousi lentoon, mihin putosi ja mihin päätyi kauhean pölypilven ympäröimänä. Otin hänestä kuvan kirjaani. Hän pyysi viemään Mikkolalle terveisiä, jotka myös vein. Kyllä oli Hannu ihmeissään.”

Palaute kirjoista on ollut poikkeuksetta kiittävää.

”Tyypillisesti ihmiset sanovat, että on sulla ollut kauhea työ. Että kuinka sää jaksat tehdä tämmöistä?” Mäki kertoo.

Uusimman kirjan ilmestyttyä Mäki sai pian palautetta Suurajojen Grand Old Manilta, Reino Pättiniemeltä. Mäki arvostaa näitä sanoja erittäin paljon: ”Sinä olet jälleen onnistunut, kuten aikaisemminkin, saattamaan kirjan muotoon elämyksiä täynnä olevalla tavalla suomalaista ralliautoilun keskeistä historiaa. Näillä teoksillasi Jyväskylän Suurajoista sinä olet paaluttanut vapaaehtoistyötä arvokkaasti kunnioittaen tuon ralli-ikonin paikan sekä suomalaisessa, että kansainvälisessä autourheilussa. Tämä teossarjasi lienee myös kansainvälisesti ainulaatuinen rallihistoriallinen kokonaisuus. Kirjasi alkusanoissa olet kuvannut mielenkiintoisesti luonnon kautta elämyksenä Ouninpohjan erikoiskoetta ja sen uniikkia tunnelmaa, jonka rakentavat aina suurella voimalla katsojat ja heille esiintyvät kilpailijat. Sinun tekstistisi taustalta saattoi melkein löytää Sillanpää Taatan herkkiä mietteitä, kun hän kuvasi omalla koskettavalla tavallaan ihmisiä suviyössä.”

 

Kirjojen tekeminen on avannut Mäelle tapahtuman merkitystä Suomen autourheilun kannalta.

”Samalla myös Jyväskylän kannalta. Samalla kuitenkin olen vähän säälien lukenut lehtijuttuja siitä, ettei kaupunki ehkä kuitenkaan osannut tarpeeksi hyvin hyödyntää tapahtumaa matkailun kannalta.”

Vieläkö veri vetää penkalle katsomaan rallia?

”En käy enää ollenkaan ralleissa, paitsi Neste-rallissa tänä vuonna olin. En seuraa nykyrallia juurikaan sen innokkaammin. Minulla on vanhan liiton miehenä fakkiutunut mielipide, että ralli lakkasi olemasta rallia jo joskus Mauno Koiviston presidenttikaudella…”

 

Kirjan voi tilata muun muassa suoraan kustantajalta: http://www.jysuma.fi/kirja.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s