Rallikuvaajat: Vauhtipaikkoja etsiessä sattuu välillä runkipaikallekin

on

Toni Vuohelaisen yhdessä isänsä kanssa kuvaamat rallivideot vangitsevat hyvin lajin luonteen. Videoissa on vauhtia ja vaarantunnetta. Ne eivät pyrikään olemaan perinteisiä kaatovideoita, vaikka aika ajoin harvinaisempia ulosajojakin nauhalle sattuu. Rallikuvaajat -sarjassamme vuorossa ToniProductions.

Kuka olet ja mistä?
Toni Vuohelainen: Olen Toni Vuohelainen ja pyöritän ToniProductionsia. Isäni Reijo Vuohelainen on mukana rallivideoiden kuvaamisessa. Olen Mikkelistä kotoisin, mutta nykyisin opiskelen Espoon Otaniemessä.

Kuinka kauan olet kuvannut runkipaikkoja?
Vuohelainen: Rallikuume tarttui jo pienenä televisiosta 2000-luvun taitteessa. Ensimmäisen kerran kävimme Jyväskylässä vuonna 2002, mutta kuvaamisen aloitin vasta vuonna 2009. YouTube-harrastus alkoi kunnolla vuonna 2014 ja siitä lähtien olen pyrkinyt kehittämään kuvaamistani. Vuonna 2015 mukaan tuli Rallicrossin, SM Vaakuna-rallin ja Jyväskylän MM-rallin lisäksi Suomen muut rallisarjat. Pääpaino on kuvauksellisilla ja vauhdikkailla paikoilla, mutta välillä mukaan sattuu myös ns. runkipaikkoja.

Minkälaisella kalustolla kuvaat?
Vuohelainen: Ensimmäiset kuvaukset tein Sonyn nauhakameralla omaksi iloksi. Sitten siirryin Sonyn pieneen hd-kameraan ja vuodesta 2014 lähtien olen käyttänyt Sonyn HXR-NX3 -ammattilaiskameraa. Isällä on käytössä Sonyn HDR-CX625. Lisäksi kummankin vanhat hd-kamerat toimivat kylmäkameroina kahden GoPron lisäksi.

Miten teet paikanvalintaa ja valmistelua?
Vuohelainen: Jos reittikartta on saatavilla ennen rallia, niin koitan katsoa ilmakuvien avulla mahdollisia kuvauspaikkoja. Läheskään aina ei ole mahdollista ajaa erikoiskokeita läpi, joka on paras tapa löytää kuvauspaikat. Joskus kisajärjestäjän vinkeistä on ollut apua. Aikataulu ja siirtymät pitää katsoa aika tarkkaan, jotta ehtii riittävän moneen paikkaan. Välillä suunnitelmat kuitenkin vaihtuvat lennosta, esimerkiksi erikoiskokeen viivästymisen takia.

Mikä on tärkein kanavasi katsojien tavoittamiseen – YouTube vai Facebook?
Vuohelainen: YouTube on toistaiseksi tärkein kanava katsojien tavoittamisessa. Facebookissa pari videota on kuitenkin tavoittanut enemmän katsojia.

Mikä on paras tai huonoin saamasi palaute?
Vuohelainen: Mitä tulee mieleen parhaimpina kommentteina, niin suunnilleen näin on sanottu: “Tonin videot on kuin taidetta.” “The best one can find on YouTube.” “Oot paras rallikuvaaja.” Huonoin saamani palaute onkin kohdistunut pääasiassa introjen musiikkiin, josta jotkut eivät pidä.

Mikä on suosituin yksittäinen videosi?
Vuohelainen: Suosituin video YouTubessa on tämän vuoden Lahti Historic EM-rallin video, jolla on kirjoittamishetkellä noin 44 000 katsojaa. Facebookissa suosituin video on Rallye-Magazinen jakama pätkä samaisesta Lahden videosta, jossa Latvala ajaa Audillaan. Sillä on katsojia nyt 991 000.

Saatteko tuloja mainoksista tai kuskeilta?
Vuohelainen: YouTubesta saan mainostuloja muutaman kuukauden välein, kun tulot ylittävät 100 dollaria. Ei siis riitä kattamaan matkakuluja. Toistaiseksi Facebook ei tarjoa mainostuloja kuin valituille kumppaneille. Tallit ja kuskit kyselevät välillä rallien jälkeen klippejä/videota ja niitä olen tarjonnut varsin kohtuullisilla talkoohinnoilla.

Tämä haastattelu julkaistaan myös joulukuussa ilmestyvässä Rallirinki-lehdessä. Yli 100-sivuinen aikakauslehti sisältää kauden aikana tässä blogissa julkaistuja juttuja ja useita varta vasten lehteä varten tehtyjä, vielä julkaisemattomia artikkeleita. Seuraa Ralliringin sosiaalisen median kanavia, joissa kerrotaan, kun lehti on tilattavissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s