Rallikuvaajat: Pata78:n kaatofilmit tavoittavat miljoonayleisön

on

Tietääköhän ne Toivakassa, että kunnan alueella ajetusta rallista kuvattua YouTube-videota on katsottu jo pitkälti yli kaksi miljoonaa kertaa? Pata78 on seuratuin suomalainen kaatofilmejä kuvaava rallifanien kanava. Rallikuvaajat-sarjassamme kysyimme, miten Puhakan veljekset päätyivät kiertämään ralleja kameroiden kanssa.

Keitä olette ja mistä tulette?
Jukka Puhakka: Puhakan veljekset Kouvolasta ja Hollolasta. Ikää neljänkympin molemmin puolin. Minä eli Jukka (lempinimeltään Pata) hoidan editoinnit ja muut tietokonejutut ja tietysti kuvaan. Mikko kuvailee ja hoitaa useimmiten kuskin hommat reissuilla. Moottoriurheilua ollaan seurattu – ja harrastettukin – jo ihan pienestä pitäen. Isä ajoi jokkista monta vuotta  ja sitä myötä Mikkokin alkoi sitä ajelemaan nuorten luokassa. Itse kerkesin tovin treenailemaan, kunnes isä pisti kaluston myyntiin ja homma loppui siihen. Rallia käytiin seurailemassa silloin tällöin, ihan vaan lähikisoja. Pikku hiljaa homma alkoi lähtemään lapasesta, ja vuodesta 2008 lähtien ollaankin kierretty lähes kaikki Jyväskylän eteläpuoliset rallit.

Kuinka kauan olet kuvannut runkipaikkoja?
Puhakka: Vuonna 2011 Black Rocket -rallissa oli kamera ekaa kertaa mukana. Kameraa olin ennen sitä käyttänyt noin minuutin, joten kuvausjälki oli sen mukaista. Akkukin loppui jo puolessa välissä kisaa ja Rekolan kaato jäi kuvaamatta. Kipinä hommaan kuitenkin syttyi heti. Toinen kamera hankittiin syksyllä 2013, joten siitä eteenpäin päästiinkin sitten kahdella kameralla kuvailemaan.

Minkälaisella kalustolla kuvaatte?
Puhakka: Kaikki kamerat on olleet Sonyjä. Tällä hetkellä käytössä mallit PJ620 ja PJ810. ”Kylminä” kameroina pari vanhempaa Sonyn kameraa ja yksi GoPro

Miten teet paikanvalintaa ja valmistelua?
Puhakka: Paikanvalinta tulee kyllä aika perstuntumalla. Jos siviilivauhdilla läpi ajaessa paikka tulee silmille tai muuten aiheuttaa reagointia, niin aika usein kisassakin jotain ohjelmaa on. Toki vanhat paikat myös kiinnostaa, usein vähän liikaakin. Nykyään, kun kartat on hyvin usein netissä, on aamulla paljon helpompaa lähteä liikkeelle, kun tietää missä päin pätkät menee ja välitiet on valmiiksi kotona katsottu.

Mikä on teidän tärkein kanava katsojien tavoittamiseen – YouTube vai Facebook?
Puhakka: Youtube selkeesti tärkeämpi. Siellä tilaajia jo reilu 21000 ja näyttökertoja yli 14 miljoonaa. Järkyttävän isoja lukuja. Facebookissa seuraajia reilu 3000.

Mikä on paras tai huonoin saamanne palaute?
Puhakka: Paras palaute tulee yleensä penkalla, kun tuntemattomat ihmiset tulevat jutustelemaan ja sanomaan, että filmeillä on hyvä meininki ja niitä on ilo katsella. Sillä tavalla me yritetään niitä tehdäkin. Jos filmi näyttää omaan silmään hyvältä, niin yleensä siitä on muutkin tykänneet. Ilman sen suurempia kikkailuja perusrallipätkiä.

Mikä on suosituin yksittäinen videonne?
Puhakka: Toivakka ralli 2015 ja -Kaasua 4- katsotuimmat, molemmilla 2,2 miljoonaa näyttökertaa.

Saatteko tuloja mainoksista tai kuskeilta?
Puhakka: Mainostuloja tulee vähän Youtubesta. Bensat sillä nippa nappa maksaa ja kerran vuotta uuden kameran. Ei tällä todellakaan rikastumaan pääse.

Tämä haastattelu julkaistaan myös joulukuussa ilmestyvässä Rallirinki-lehdessä. Yli 100-sivuinen aikakauslehti sisältää kauden aikana tässä blogissa julkaistuja juttuja ja useita varta vasten lehteä varten tehtyjä, vielä julkaisemattomia artikkeleita. Seuraa Ralliringin sosiaalisen median kanavia, joissa kerrotaan, kun lehti on tilattavissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s