Retrorinki: Korsikan ralli 2000 – ulosajoja ja attentaatteja

on

Sano ääneen: ”Korsikan ralli” Sitä seuraa väkisinkin lyhyt, kunnioittava hiljaisuus ja kevyt pään nyökytys. Korsikan saarella ajettava tuhansien mutkien ralli aiheuttaa kuskeissa kunnioitusta ja jopa pelkoa. Rallin vaarat muistetaan hyvin 1980-luvulta. Tauon jälkeen Korsikan ralli palasi MM-rallisarjaan viime kaudella. Tällä viikolla Jari-Matti Latvala puolustaa siellä voittoaan. Rallirinki muistelee nyt vuoden 2000 Korsikan MM-rallia. Belgian-kirjeenvaihtajamme Ville Vankiselli oli tuolloin paikalla katsomassa värikästä rallia.

 

1. Rallissa nähtiin kolme rajua ulosajoa, yksi rallin jokaisena päivänä. Perjantaina 29.9.2000 Freddy Loix ja Sven Smeets ajoivat Mitsubishi Lancerillaan EK1 Vero – Pont d’Azzanassa pahasti ulos. Olimme katsomassa pätkän ensimmäistä neulansilmää, joka oli noin 500 metriä lähdöstä. Sieltä pystyimme näkemään myös pätkän ensimmäisen mutkan ja neulansilmään tulon. Taivas oli pilvinen ja tienpinta oli hivenen kostea. Kun oli Freddyn vuoro tulla, emme nähneet muuta kuin pölyn nousevan ensimmäisestä mutkasta. Kun katsoin rotkoon, näin jotain punaista pienen lammen lähellä. Pian kaksi miestä punaisissa ajohaalareissa tuli näkyviin. He pääsivät siis autosta pian ulos.

Freddy oli missannut ekan mutkan, päätyi rotkon reunan yli ja lensi ilmassa sekunnin, pari, ennen kuin osui puuhun, joka katkaisi ilmalennon ja sen jälkeen auto kieri rotkon pohjalle. He olivat todella onnekkaita, etteivät päätyneet lampeen. Myöhemmin Freddy on sanonut tämän ulosajon olleen ”yksi hänen parhaimmistaan”, ja hän ei ole sanonut näin pelkästään haastatteluissaan, vaan myös henkilökohtaisesti minulle.

Freddy ja Sven pääsivät takaisin hotellilleen kahden paikallisen moottoripyöräilijän avustuksella. He ohittivat meidät päätiellä matkalla Ajaccioon. Myöhemmin, kun näytin Freddylle kuvan kyydityksestä, hän ei meinannut uskoa, että joku oli saanut siitä kuvan.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

2. Lauantaina 30. syyskuuta 2000 rallin kymmenennellä erikoiskokeella Féosta Col San Qualicoon Colin McRae ja Nicky Grist ajoivat pahast ulos Ford Focus WRC:llään. Olimme tuolloin pätkän lopussa katsomassa, kun yhtäkkiä autoja ei enää tullut. Tuohon aikaan radio oli ainoa informaation lähde ja ensimmäiset viestit eivät olleet kovin myönteisiä. Nicky Grist pääsi autosta ulos nopeasti, mutta McRae oli jumissa autossa pitkän aikaa.

 

3. Tommi Mäkinen ja Risto Mannisenmäki ajoivat Mitsubishillä pahan ulosajon sunnuntaina lokakuun 1. päivä 2000. Se tapahtui EK13:lla, Vero – Pont d’Azzanalla. Olimme katsomassa nopeaa osuutta kahden neulansilmän välissä, noin kilometri lähdöstä. En muista tarkkaan, mutta mielestäni tieolosuhteen olivat samankaltaiset kuin Freddyn ulosajossa kahta päivää aiemmin. Tie oli hieman kostea tai lähes kuiva.

Näimme miten Tommin auto yliohjautuu massiivisesti ja kääntyy katolleen rotkon reunan yli. Varsinaista pudotusta emme kuitenkaan pystyneet paikaltamme näkemään.

Pätkä pysäytettiin välittömästi, koska Tommin auto päätyi melkein pätkän lähtöön asti kaksi neulansilmää alemmas. Me laskeuduimme tietä pitkin auton luokse ja näimme Mannisenmäen auton vieressä. Paavo Lukander, joka oli Toni Gardemeisterin kartturina, oli juttelemassa Mannisenmäen kanssa. Meille selvisi, että Tommi ja Risto olivat kunnossa, mutta he olivat osuneet valokuvaajaan, jonka kunnosta Mannisenmäki oli huolissaan.

Paavo, joka ei varsinaisesti ole mikään pieni kaveri, vapisi kuin lehti kun hän jutteli Mannisenmäen kanssa. Silloin minulle tuli selväksi, että tämä ralli on joillekin kuskeista myös todella pelottava.

Onneksi yhdessäkään ulosajossa ei käynyt pahemmin. Järjestäjät tosin saivat kuulla kovaa kritiikkiä tapahtuman turvallisuudesta Briteistä, Mitsubishi Ralliartin ja Colin McRaen kotipuolesta.

 

4. Korsikalla 2000 Gilles Panizzi ajoi ensimmäiseen MM-voittoonsa. Marcus Grönholm ajoi hänen tallikaverinaan ja sijoittui viidenneksi. Se oli vasta uran toinen MM-ralli asfaltilla Grönholmille. Alun perin Grönholmin ei pitänyt edes ajaa Korsikalla, mutta ralli lisättiin hänen ohjelmaan, kun alkukausi oli sujunut niin hyvin. Lopulta Grönholm voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kauden päätteeksi.

 

5. Eräs Sebastién Loeb ajoi uransa ensimmäisen MM-startin WRC-autolla Korsikalla tuona vuonna. Hän ajoi italialaistiimi Grifonen Toyota Corolla WRC:llä Ranskan FFSA:n avustuksella. Maalissa Loeb oli yhdeksäs.

 

6. Rallin aikana saarella tapahtui kaksi pommiattentaattia, lähes yhtä aikaa. Toinen tapahtui Ajaccion keskustassa ja toinen lahden toisella puolella. Olimme syömässä, kun kuulimme räjähdyksen. Se liittyi muistaakseni manner-ranskalaisen asunnon tuhoamiseen. Korsikalaiset eivät ilmeisesti pidä, että saarelle tullaan rehvastelemaan. Kun kysyimme tarjoilijalta, mitä tapahtuu, hän hyvin arkisesti vain kohautti olkapäitään ja totesi: ”L’attentat”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s