Kalle Rovanperä täyttää lauantaina 16 vuotta: ”Ikä on ehkä jonkin sortin este”

on

Rallin puhutuin tulevaisuuden lupaus täyttää tämän viikon lauantaina 16 vuotta. Ensimmäisen kerran hän vakuutti vauhdillaan jo seitsemän vuotta sitten, 9-vuotiaana. Nyt hän on jo voittanut mestaruuden ja pian toisenkin. Kalle Rovanperään kohdistuu valtava kiinnostus ja samalla suuret odotukset. Rallirinki kysyi nuorukaiselta, miten hän uraansa suhtautuu.

Journalistin ohjeiden mukaan alaikäisiä haastateltaessa tulee haastateltavan vanhemmilta kysyä suostumus. Kalle kuittaa seuraavana päivänä, että ”on ok” ja vastailee kysymyksiimme.

Tällä kaudella nuoren Rovanperän vauhtia on päässyt ensimmäistä kertaa vertailemaan kansainvälisellä tasolla. Hän on kilpaillut Latvian mestaruussarjassa, ensin Toni Gardemeisterin Skoda Fabia S2000:lla ja myöhemmin Fabia R5:llä. Kaksi viikkoa sitten Latvian mestaruussarjan osakilpailut ajettiin EM-rallin yhteydessä. Rovanperä onnistui ajamaan pätkäaikoja, jotka olisivat olleet pohja-aikoja myös EM-rallin puolella. Hän ajoi samoilla Pirellin renkailla kuin EM-sarjalaisetkin, ilman leikkauksia, usein samoilla seoksillakin.

”Alkuvuoden jälkeen nelikolla ajamiseen on tullut aika paljon itsevarmuutta. Se on tuonut totta kai lisää nopeutta”, Rovanperä kertoo.

”En tiedä, onko kansainvälinen vastus vaikuttanut vauhtiini, mutta aina kun on tiukka kisa, sitä tekee parhaansa ja vähän päälle.”

Ennen kauden viimeistä osakilpailua Rovanperä johtaa sarjaa 20 pisteellä ennen toisena olevaa, Mitsubishi Mirage R5:llä kilpailevaa Janis Vorobjovsia. Onko mestaruus aidosti tavoitteena, onko sillä merkitystä?

”Kyllä mestaruus olisi hieno päätös kaudelle, joten viimeiseen kisaan lähdetään ajamaan varma ja hyvä kisa.”

Sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan lokakuun 22.-23. päivä.

 

Kalle Rovanperästä puhuttaessa hänen ikänsä tulee aina esille. Miten aikuiset kanssakilpailijat suhtautuvat siihen, että suomalainen nuorukainen tulee ajamaan heille jäljet selkään?

”Kanssakilpailijat eivät kummemmin enää Baltiassa kommentoi, vaan jutellaan ihan perusjuttuja. He ovat tottuneet siihen (vauhtiin) jo aikaisemmin”, Rovanperä sanoo.

Muutamissa Euroopan maissa pystyy kilpailemaan alaikäisenä. Suomessa voi ajaa ralleja alaikäisenä, mutta kalusto on rajoitettu matalavireisiin ja kaksivetoisiin autoihin. Ulkomailla 17-vuotiaana pystyisi ajamaan esimerkiksi Walesin MM-rallissa. Joka tapauksessa Rovanperällä on kaksi pitkää vuotta odotettavanaan ennen kuin hän pääsee kilpailemaan täysipainoisesti samoissa ralleissa kuin maailman huiput.

”Ikä on ehkä jonkin sortin este, mutta ei minulla ole vielä hoppua MM-sarjaan. Totta kai se on tavoite, mutta hiljaa hyvää tulee. Suunnitelmana ei ole nyt oikein muuta kuin mennä kisa kerrallaan ja katsoa, miten asiat edistyvät”, Rovanperä rauhoittelee.

Sen tarkemmin Rovanperä ei avaa suunnitelmaa, millä he tähtäävät huipulle pääsevänsä. Vauhti on jo tiedossa, mutta onko jotain osa-alueita ajamisessa, joihin tulisi kiinnittää nyt seuraavina vuosina erityistä huomiota?

”Harjoittelusuunnitelmaa ei oikeastaan ole muuta kuin saada mahdollisimman paljon kokemusta ajamalla.”

 

Kalle Rovanperän nimi tunnetaan MM-rallien huoltoparkeissa. Isällään Harri Rovanperällä, MM-rallivoittajalla, on suhteita tiimeihin. He ovat myös yhdessä käyneet kiertelemässä tiimien pilttuissa.

”Siinä isän mukanahan se menee ja huomioon olen tottunut jo aikaisemmin. Ollaan käyty moikkaamassa muutaman kerran isän vanhoja tuttuja ja kattelemassa muuten vaan. Onhan siellä ajot tullu puheeksi monesti.”

MM-rallitalleista Rovanperä linkittyy vahviten ensi kaudella paluun tekevään Toyotaan. Elokuun alussa hän kävi ajamassa tallin ensi kauden Yaris WRC -autoa. Nähtäväksi jää, alkaako tästä yhteistyö ja miten se kehittyisi.

Vaikka moni pitää Rovanperää jo ralliammattilaisena, on velvollisuuksiakin hoidettavana.

”Koulu on tähän mennessä mennyt hyvin ja luulen, että ammattikoulun saan vielä selvitettyä”, nuorukainen paljastaa opiskelustaan.

Lauantaina on synttärit. Onko isot juhlat tiedossa? 16 vuoden ikähän tarkoittaa mopokorttia…

”Synttäreitä ei taideta juhlia paljoo. Mopoautokin talveksi löytyy!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s