Norjalainen näyttää rallivideoiden teon mallin – Jyskälä-filmillä pian miljoona katsojaa

on

Rallivideoista kiinnostuneiden keskuudessa MM-sarjan virallisen kuvamateriaalin haukkumisesta on tullut jo perinne; kaudesta toiseen ihmetellään, miten lajia pyritään markkinoimaan filmeillä, jotka melko tehokkaasti saavat tapettua vauhdin ja vaarantunteen. Onneksi on fanivideoita. Norjalaisen Tor Andre Børresenin filmeistä ei vauhtia puutu ja se näkyy myös niiden suosiossa. Rallirinki kysyi mieheltä, miten hän filminsä tekee.

Fanivideot ovat erittäin vahvassa roolissa, kun MM-ralleista tarjotaan liikkuvaa kuvaa. Jo lajin luonne määrittelee sen, että televisiointioikeudet omistava taho ei pysty – eikä haluakaan – kattamaan kameroillaan rallireitistä kuin murto-osan. Katsojilla on nykyään kamerat aina valmiudessa tallentamaan kilpailujen käännekohdat. Jälki vaihtelee laadultaan, mutta todistusarvoa kuvilla ja videoilla on aina.

Sitten on norjalaisen Tor Andre Børresenin tapa tehdä rallivideoita. Hän toimii fanipohjalta, mutta on vienyt tekemisensä lähes ammattimaiseksi. Lopputulokset ovat vauhdikkaita, lajin luonteen hienosti esitteleviä videoita.

”Tärkeintä on sijoittua nopeaan paikkaan, missä auto liikkuu paljon. Esimerkiksi hyppypaikassa hypyn ei tarvitse olla kovinkaan pitkä näyttääkseen hienolta, jos heti hypyn jälkeen tie kääntyy”, Børresen selittää.

”Ääni on puolet kokemuksesta, joten hyvä ulkoinen mikrofoni on myös kannattava hankinta.”

Børresenin videot eivät ole jääneet huomaamatta. Muun muassa MotoGP-kuski, rallista pitävä Valentino Rossi jakoi norjalaisen tämän vuoden Jyskälä-videota sosiaalisen median kanavissaan, sillä seurauksella että kävijälaskuri alkoi tikittää tiiviisti.

Videot vuoden 2015 Ruotsin ja Suomen MM-ralleista ylittävät pian miljoonan katsojan rajan YouTubessa.

”YouTuben toiseksi suosituimmat videot Ruotsin ja Suomen MM-ralleista ovat minun tekemiäni. Arvostan sitä todella paljon! Se tarkoittaa myös sitä, että saan YouTube-näytöistä sen verran rahaa, että saan noin 20 rallireissuani vuodessa maksettua sillä”, Børresen paljastaa.

Rahanarvoinen vinkki siis: Jos rallifilmeilläsi on runsaasti katsojia, kannattaa YouTuben antaa mainostaa niissä. Toinen vinkki on nopeus, muukin kuin kuvattavien autojen.

”Jos haluat videollesi paljon katsojia, nopeus on erittäin tärkeää. Sosiaalisessa mediassa osa rallimedioista jakaa vain muutaman videon yhdestä rallista ja on tärkeää päästä noihin jakoihin mukaan”, Børresen painottaa.

Børresen käsittelee videomateriaaliaan rallin aikana joka päivä päivän päätteeksi. Viimeisen päätteeksi hänen ei tarvitse kuin lisätä viimeisin kuvamateriaali ja viimeistellä video. Børresen käyttää Final Cut Pro X -ohjelmaa Mac Book Pro -koneella, joka viimeistelee pidemmänkin filmin parissakymmenessä minuutissa.

Ilman kunnon valmistelua eivät Børreseninkään videot synny. Tämän vuoden Suomen MM-rallia varten hän kertoi katselleensa etukäteen noin viiden tunnin ajan onboard-videoita WRC+ -palvelusta. Suomeen päästyään hän vietti noin 20 tuntia eturunkien pätkiä.

Yhtä lailla viralliset WRC-kuvaajat tutustuvat reittiin hyviä kuvauspaikkoja hakeakseen, mutta heillä on myös painavampia syitä paikkavalinnoille.

”WRC TV joutuu kuvaamaan jalan kanssa, että kuva olisi riittävän tasaista televisiota varten. Lisäksi he joutuvat valitsemaan paikkoja, joihin voi hyvin laittaa mainostajien tauluja maastoon ja joskus he kuvaavat hitaita paikkoja, että mainostajat erottuvat autoistakin. Sponsorit maksavat tämän hauskuuden, joten ymmärrän tuon kuvaustavan.”

Børresen kertoo, että hän on ollut yhteydessä WRC TV -ryhmään vain kerran, Ruotsin MM-rallin yhteydessä, kun hän sai filmille Robert Kubican ulosajon Lesjöforsissa.

”He halusivat filmin ja asiasta oli helppo sopia.”

”Yleisesti kuskit myös arvostavat paljon sitä, että saavat videomateriaalia. Olenkin tutustunut muutamaan kuskiin. Joskus pääseen kyytiinkin ja se motivoi jatkamaan kuvaamista. Haluan pitää tämän harrastuksena. Jos kuvaisin ammatikseni, niin ehkä en pitäisi tästä yhtä paljon.”

 

Entä kaatofilmit sitten? Suomalaiset rallikuvaajat keskittyvät lähes poikkeuksetta runkipaikkojen kuvaamiseen. Kiinnostavatko ulosajot myös norjalaista vauhdin vangitsijaa?

”Ulosajon saaminen nauhalle silloin tällöin ei minua haittaa, kun kukaan ei loukkaannu, eikä auto vaurioidu liikaa. Yleisesti en kuitenkaan hakeudu runkipaikkoihin, koska niissä usein näkee auton vain vilaukselta. En ole nähnyt kunnon ulosajoa kahteen vuoteen.”
”Videot F-Cupista ovat usein aivan hulluja. Norjassa ajetaan aina nuotista, etkä muutenkaan näe ralleissa sitä, että auto tulisi noin viittäkymppiä liian lujaa mutkaan!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s