Ole from Norway – vauhtivalmentaja aikoo tehdä Paddonista mestarin

on

Tämä nelikymppinen norjalaismies haluaa, että joku muu kuin ranskalainen voittaisi rallin maailmanmestaruuden. Tähän tehtävään hän valmentaa Hayden Paddonia. Uransa ensimmäisestä MM-rallin voitosta Paddon kiitti Olea Norjasta.

Huhtikuisena sunnuntaina erään norjalaisen perheen kotiin kokoontuivat vanhemmat, heidän kaksi aikuista poikaansa, toisen puoliso ja toisen tytär. He halusivat katsoa yhdessä Argentiinan MM-rallin viimeisen erikoiskokeen, power stagena ajettavan El Condorin suoran tv-lähetyksen.

Uusiseelantilainen ralliautoilija Hayden Paddon johti rallia vain 2,6 sekunnilla erolla maailmanmestari Sebastien Ogieriin. Paddon ei ollut vielä voittanut urallaan, Ogieria pidettiin voittamattomana. Harva uskoi Paddonin mahdollisuuksiin pitää Ogier takanaan 16,32 kilometrin matkan El Condorin maaliin.

Niin kuitenkin kävi, että runsaat 13 minuuttia myöhemmin Argentiinasta lähetettiin terveisiä Norjaan. Hayden Paddon voitti uransa ensimmäisen MM-rallin. Ogier jäi El Condorilla peräti 11,7 sekuntia.

”Tämä on uskomatonta, en löydä sanoja… Haluaisin kiittää kaikkia Uudessa Seelannissa, jotka ovat valvoneet katsoakseen tämän erikoiskokeen. Haluaisin myös lähettää kiitokset eräälle henkilölle Norjaan, Olelle”, voitostaan liikuttunut Paddon kertoi tv-haastattelussa.

”Olemme Olen kanssa keskittyneet tähän erikoiskokeeseen kolmen viikon ajan. En olisi uskonut, että se mitä teimme, olisi toiminut, mutta se toimi”, Paddon jatkoi.

Tuolloin vanhempiensa luona lähetystä katsonut ”Ole from Norway”, Ole-Martin Lundefaret liikuttui itsekin kyyneliin. Hän oli valmennuksellaan auttanut Hayden Paddonin MM-rallin voittoon. He olivat tunteneet hädin tuskin kahta kuukautta, eivätkä koskaan tavanneet.

”Näin heti ensimmäisistä mutkista, että hän ajoi erikoiskoetta niin kuin olimme suunnitelleet ja tiesin, että hän tulisi voittamaan rallin”, Lundefaret kertoo Ralliringin haastattelussa.

”Olen käyttänyt paljon aikaa tekniikkani ja opetustapani hiomiseen. Moni on minua epäillyt ja vähätellyt. Oli mahtavaa nähdä Paddonin ajavan uransa ensimmäiseen voittoon, ja eikä vaan lyövän Ogierin, mutta lyömällä hänet isolla erolla. Paddon voitti rallin sentyylisellä erikoiskokeella, joilla hän aiemmin ei ole menestynyt.”

Lundefaret on kehitellyt Nose End First -nimellä kutsumaansa ajotekniikkaansa vuosien ajan. Lyhykäisyydessään ajotekniikan tavoite on olla mahdollisimman nopea. Lundefaret on ammentanut oppia useilta rallia tuntevilta ihmisiltä, tunnetuilta kuskeilta ja muiltakin. Ajamisen analysoiminen on merkittävä tekijä menestymisellä, hän sanoo. Nyt hän kokee hallitsevansa tekniikkansa niin, että voi opettaa sitä muille.

Norjalainen otti yhteyttä Hayden Paddoniin Facebookin kautta Ruotsin MM-rallin jälkeen. Paddon innostui yhteistyöstä heti. Yksi syy oli se, että Paddonin kartanlukija John Kennard tunsi Lundefaretin Motorsports Forumin keskustelupalstalta, missä Lundefaret oli jo jonkin aikaa kirjoittanut ajatuksiaan ja analysoinut kuljettajia.

”Olen aina pitänyt Haydenia lahjakkaana, mutta näin hänen ajossaan asioita, joihin olisi hyvä puuttua. Siksi otin yhteyttä.”

Lundefaret kuvailee Nose End First -ajotekniikan opettelua itsepuolustuslajien harjoitteluun. Sisäistäminen vaatii kurinalaisuutta ja teorian ymmärrystä. Tästä norjalais-uusiseelantilainen pari aloittikin, sähköpostein ja Skype-puheluin.

”Teorian voi oppia, mutta sen soveltaminen käytäntöön on eri asia. Koin läpimurron tapahtuneen heti Meksikon MM-rallissa. Lähetin rallin aikana Haydenille sähköpostin ja hän toimi ohjeitteni mukaan. Oli uskomatonta nähdä, miten hän pystyi viemään tiedon ajamiseen, tiedon jonka sai sähköpostilla!” Lundefaret hämmästelee.

Varsinainen luottamus parin välille tuli kuitenkin vasta Meksikon jälkeen. Paddon ei ollut ymmärtänyt, miten hän hävisi Sebastien Ogierille niin paljon power stagella. Kuskin on helppo syyttää häviöstä autoaan. Lundefaret rohkaistui ja sanoi syyn olevan kuljettajassa.

”Se oli vähän kuin ota tai jätä -hetki tuoreessa suhteessamme. Kaikki kuskit eivät pystyisi ottamaan vastaan tuollaista rehellisyyttä. Tuon jälkeen kävimme Meksikon power stagen läpi metri metriltä ja sen myötä hän alkoi ymmärtää asioita samalla tapaa kuin minä. Siinä kohtaa tapahtui varsinainen läpimurto.”

 

Yhteistyö sai jatkua. Keväällä Paddon osallistui kotimaassaan Uudessa Seelannissa Rally Otagoon. Paddon ajoi rallissa uudella Aasian-Tyynenvaltameren sarjoihin tehdyn AP4-luokituksen Hyundai i20:lla. Yksi erikoiskokeista oli tekninen, jota Paddon ei ollut koskaan onnistunut ajamaan hyvin. Tällä erikoiskokeella Paddon ja Lundefaret harjoittelivat norjalaisen ajotekniikkaa, metri metriltä.

Paddon ajoi tuolle erikoiskokeelle uuden ennätysajan ja voitti koko rallin lopulta yli yhdeksällä minuutilla. Jotain tehtiin oikein.

Seuraava kohde oli Argentiinan MM-rallin päätöserikoiskoe El Condor. Sen tarinan me jo tiedämme. Pala palalta analysoitu pätkä toi Paddonille sen itseluottamuksen ja vauhdin, jolla hänen nimensä lisättiin MM-rallin voittajien listaan.

 

Ole-Martin Lundefaret, 40, kiinnostui rallista nuorena. Vakavien ylinopeusrikkeiden myötä hän päätteli, että olisi parempi harrastaa vauhdikasta ajamista erikoiskokeilla. Nuori Lundefaret ajoi rallia useilla eri autoilla, muun muassa Volvoilla.

”Lyhyesti sanottuna, tein ralliurallani kaikki mahdolliset virheet: ajoin väärin, väärillä autoilla väärään aikaan, enkä osannut järjestää logistisia asioita. Lisäksi kuvittelin osaavani ajaa paremmin kuin osasinkaan, joten ajoin usein ulos”, Lundefaret summaa.

2000-luvun puolessa välissä insinööriopiskelija Lundefaret pääsi töihin norjalaiseen Autofil-lehteen. Tuon työn kautta hän tapasi rallilegendoja, kuten Sebastien Loebin ja Walter Röhrlin. Pääsipä hän jopa ajamaan Citroen Xsara WRC -autoa.

”Koko tuon ajan mietin ajotekniikkaa ja luin kaiken, mitä aiheesta löysin. Kysyin kaikilta tapaamiltani rallikuskeilta, mikä oli heidän salaisuutensa vauhdille. Sitä kautta alkoi matkani ajotekniikan opettajaksi.”

”Kukaan kuljettajista ei kuitenkaan osannut suoraan sanoa, miksi he olivat nopeita. Ei edes Loeb, ei ainakaan niin, että minä olisin sen ymmärtänyt.”

”Veljeni kautta tutustuin Olav Bodilseniin, joka on opiskellut rallin ajamisen tekniikoita yli 35 vuoden ajan. Hänestä tuli mentorini. Neljän vuoden ajan opiskelimme Nose End First -tekniikkaa, 24 tuntia päivässä. Opetustapojani hioin lopulta vuonna 2014 nuoren norjalaisen rallikuskin Sindre Furusethin kanssa. Hän sai koulutuksessani lisää nopeutta”, Lundefaret kertoo.

Mitenkään helposti tai nopeasti ei Lundefaret ole tekniikkaansa kehitellyt. Hän muun muassa kertoo katsoneensa noin 10 000 tuntia onboard-ajovideoita analysoidakseen eri kuljettajien ajotapoja.

”Nose End First -ajotekniikka on pitkälti loogista ajattelua. Sen perusta on kaikkien parhaiten menestyneiden kuljettajien ajotekniikan analyysissa. Tätä ajotekniikkaa käyttämällä saa parhaimman nopeuden mahdollisimman pienellä riskillä. Tekniikkani huomioi paikat, joissa kannattaa hidastaa välttääkseen rengasrikot tai ulosajon mahdollisuudet. Et voi voittaa maailmanmestaruutta, ellet aja ”keula edellä”, Lundefaret kuvailee.

Jos Lundefaret saisi päättää, hän laittaisi nuoret lupaavat kuljettajat yrittämään ajamista Saab 96:lla.

”Mielestäni se on yksi merkittävimmistä ralliautoista, mitä tulee ajotekniikan hallitsemiseen. Saabissa ei ollut kovin tehokas kone, lisäksi se oli etuvetoinen ja keula oli pitkä. Jollet soveltanut ajamistasi siihen, se oli vain aliohjautuva kauhistus, mutta jos käytit autoa eduksesi, sillä pystyi ajamaan nopeammin kuin tehokkaammilla takavetoisilla.”

”Tänä päivänä yksi suurimmista ongelmista on se, että autoihin voi tehdä niin paljon muutoksia asetuksiin. Tärkeämpää olisi tehdä muutoksia ajotapaan kuin autoon”, Lundefaret huomauttaa.

 

Menestyksekkään Argentiinan MM-rallin jälkeen Hayden Paddonin ja Ole-Martin Lundefaretin yhteistyö jatkui. Kahdesta seuraavasta MM-rallista, Portugalista ja Sardiniasta, Paddonille tuli kaksi keskeytystä. Lundefaretin mukaan Portugaliin valmistaumista häiritsi Argentiinan tuoma menestys ja Sardiniaa varten hän teki virheen keskittymällä väärään asiaan.

Puolan MM-rallissa Paddon ajoi kolmanneksi. Siihen valmistautuminen menikin hyvin. Puolan MM-rallin ennakkotesteissä Paddon ja Lundefaret viimein tapasivat ensimmäisen kerran.

”Halusin keskustella hänen kanssaan kahden edellisen rallin epäonnesta saadakseni asiat oikeaan näkökulmaan. Haydenilla oli vahva tahto päästä eteenpäin kahden epäonnisen rallin jälkeen.”

Testeissä Lundefaret oli mukana kahden päivän ajan. Sen lisäksi, että hän seurasi testejä penkalta, hän pääsi Paddonin kyytiin sekä tutustui tiimin toimintaan.

Lundefaretilla on vahva luotto Paddoniin sekä soralla että asfaltilla.

”Haluan olla mukana voittamassa rallin maailmanmestaruutta ja pistää pisteen ranskalaisten kuljettajien vallalle. Siinä suunnitelmassa luotan Haydeniin”, Lundefaret vakuuttaa.

Seuraavan kerran tätä yhteistyötä voidaan kellottaa Suomen MM-rallissa. Valmistautuminen tehdään ainakin hyvin. Jo ennen MM-rallin starttia Hayden Paddon nähdään Suomessa kilpailemassa AutoGlym-rallissa Kangasalla 16. heinäkuuta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s