Historiallinen putki poikki – Fabrizio de Sanctis ei osallistu Suomen MM-ralliin

on

Suomessa on sukupolvia, jotka eivät ole olleet Suomen MM-rallissa ilman, että iloinen italialainen Fabrizio de Sanctis ei olisi huristellut letkan hännillä. Viime vuosi oli de Sanctisin 30:s peräkkäinen kerta, kun hän osallistui Jyväskylän MM-ralliin. Se jää myös toistaiseksi luvuksi ennätystenkirjaan, sillä tänä vuonna italialaista yleisön suosikkia ei nähdä Keski-Suomen teillä. Rallirinki tavoitti murtuneen miehen haastatteluun.

Voitko vahvistaa, ettet tänä vuonna osallistu Suomen MM-ralliin?

de Sanctis: ”Kyllä, tänä vuonna en osallistu tähän mahtavaan tapahtumaan. En saanut koottua riittävää budjettia. Tämä on huono asia minulle, mutta en minä tämän vuoksi itsaria tee, sillä valmistelen nyt jo osallistumista ensi vuodelle. Minulla oli tapana joka vuosi lähettää ilmoittautuminen järjestäjille ensimmäisellä mahdollisella minuutilla. Nyt yritin saada lähetettyä ilmoittautumisen viimeisellä mahdollisella minuutilla, mutta… perkele!”

Minkälaiset suunnitelmat sinulla oli tälle vuodelle?

de Sanctis: ”Yritin kerätä sponsoreita suomalaisista yrityksistä, mutta ehkä kysyin vääristä paikoista, sillä en saanut tarpeeksi vastauksia kyselyihini. Osa ei vastannut ollenkaan. Se oli ikävä yllätys. Osallistun kilpailuun pienellä budjetilla, joten en odottanutkaan saavani kasseittain rahaa.”

Sukupolvet rallifaneja Suomessa tunnistavat sinut reitillä. Olet rakastettu osa Suomen MM-rallia. Minkälaisen viestin haluaisit lähettää katsojille?

de Sanctis: ”Huomasin jo vuosia sitten, miten katsojat olivat panneet merkille rakkauteni Suomea kohtaan. Ehkä sitä ei huomattu heti aluksi, mutta kun palasin kerta toisensa jälkeen, suhtautumiseni Suomeen ja suomalaisiin tuli selväksi. Nykyiset rallin järjestäjät taisivat vielä leikkiä pienoismalleilla, kun minä jo ajoin rallia. Kunnioitukseni järjestäjiä kohtaan on kiveen hakattua. Simo Lampinen ja kaikki, jotka rallia ovat tehneet, ovat osoittaneet, kuinka he osaavat tehdä hyvin järjestetyn tapahtuman. Tiina Lehmonen, rakastettavan hymynsä kera, on mainittava erikseen. Onnea hänelle uuteen tehtävään Tommi Mäkisen Toyotalla.”

Osallistuit ralliin 30 kertaa peräkkäin. Mikä on paras muistosi, entä huonoin?

de Sanctis: ”Huonoin muisto ehdottomasti on ensimmäiseltä vuodelta. Autoni A112 Abarthin moottori hajosi ykkös-ek:lle Laajavuoreen. Silloin kiroilututti. Parhaita muistoja on paljon. Muistan, kun sain 1990 pokaalin ollessani maalissa kolmas ei-skandinaavinen yksityiskuljettaja. Vuonna 1995 sain järjestäjiltä magnum-pullon shampanjaa, kun ajoin tuhannen erikoiskokeeni ralleissa. Viime vuonna oli hieno hetki, kun sain kutsun kaupungintalolle kaupunginjohtaja Timo Koivistolta. Erittäin tunteellinen hetki koettiin viime vuonna katsastuksessa, kun kaikki katsastajat ojensivat minulle ruusukimpun juhlistaakseen kolmattakymmenettä kertaa rallissa.”

Minkälaisia reaktioita olet vuosien varrella saanut tehdastalleilta, järjestäjiltä ja huippukuskeilta?

de Sanctis: ”Rallin järjestäjät ovat tukeneet minua vuosien varrella ja he ovat olleet innokkaita tukemaan historian jatkuvuutta osallistumisestani ralliinsa. Totta kai he ovat rallin aikana niin kiireisiä, että en ole voinut kutsua heitä mökillemme italialaisesta ruoasta nauttiakseen. Katsojat ovat olleet innokkaita myös. Ei meidän nopeuden vuoksi, vaan meidän rakkaudesta Suomea kohtaan. Olen vuosien varrella solminut useita ystävyyssuhteita, olen rakastunutkin. Huipputalleilla on tärkeämpiäkin asioita mietittävänään kuin Fabrizio. Muistan kuitenkin kerran, kun Juha Kankkunen voitti rallin Italiassa. Palkintojenjakotilaisuudessa hän sanoi olevansa tyytyväinen voitostaan, mutta häntä harmittaa täällä on paikalla yksi mies, joka on osallistunut hänen kotikisaansa useammin kuin hän itse, Fabrizio!”

Mitä aiot tehdä tänä vuonna rallin aikana?

de Sanctis: ”Olen varmaankin tietokoneellani kotona ja seuraan kilpailua. Tai sitten menen uimaan mereen ja yritän unohtaa koko asian. Joka tapauksessa on kova paikka jäädä kotiin.”

1

Toivotaan, että de Sanctisin suunnitelmat ensi vuodelle toteutuisivat. Italialaiskuskin suhteesta Suomen MM-ralliin voi lukea hänen tekemästään tuhdista kirjasta. Kirja ilmestyi muutama vuosi sitten ja siinä käydään läpi vuosi vuodelta de Sanctisin vierailuja Suomeen. Kirja on kirjoitettu italiaksi ja englanniksi. Kuvien lisäksi siinä on mukana pienet ek-kartat jokaiselta vuodelta, milloin de Sanctis on ralliin osallistunut. Kirjaa voi kysellä suoraan de Sanctisilta joko Facebookin kautta tai sähköpostilla alias.sas@libero.it.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s