Niin se on – rallikatsoja ei saa auttaa Amerikassa

on

Tätä ei voi suomalainen rallikatsoja ymmärtää: Rally America -sarjan 100 Acre Rallysta julkaistiin video, missä risteysoikeassa tapahtuu lievän tökön seurauksena jumiinjäänti. Katsojat eivät riennä apuun. Ennen pitkää kuitenkin perässä tullut kilpailijapari pysähtyy vetämään kanssakilpailijan pois pulasta. Videon katsottuaan mietti, mitä juuri tapahtui. Miksi katsojat eivät auttaneet. Tavoitimme varsin urheilijamaisen teon auttamisellaan tehneen punaisen Fiestan kuljettajan, Anthony Conchan, ja selvitimme amerikkalaisen rallikulttuurin erikoisuuksia.

 

”Kun tämä tapaus sattui, niin enpä ensimmäisenä ajatellut, että videosta tulisi hitti tai että joku Suomesta pyytäisi aiheesta haastattelua”, philadelphialainen Anthony Concha hämmästelee.

YouTubeen ladattu video on Conchan veljen kuvaama. Se on kuvattu Rally America -mestaruussarjan toisen osakilpailun, kolme viikkoa sitten ajetun  100 Acre -rallin ensimmäisellä erikoiskokeella runsaat kolme kilometriä lähdöstä. Hieman hämäävässä risteysoikeassa yksi autokunta ajaa pitkäksi ja jää jumiin pehmeälle hiekalle.

Paikalla on väkeä kymmeniä katsojia, mutta kukaan ei ota askeltakaan auttaakseen. ”Mene auttamaan! Me emme voi auttaa!”, huutaa joku katsojista liivikuvaajalle. Tämä käy toteamassa, että ei yksin saa mitään autettua ja palaa kameralleen. Pian kartturi vie varoituskolmion tulosuuntaan ja kaivaa vetoliinan takaluukusta.

”Näin varoituskolmioita ja totta kai ensimmäinen ajatukseni oli, että missä pulaan joutunut auto on: voinko auttaa sitä vai pitääkö varoa, ettei se ole suoraan ajolinjallani”, punaisella Fiesta ST:llä paikkaan tullut Concha muistelee tapahtunutta.

”Kun tulin mutkaan näin kartturin heiluttamassa liina, jonka päässä oli kirkas keltainen koukku. Päättelin heti, että he ovat jääneet jumiin ja että heidän auttaminen olisi helppoa, joten pysähdyin tietysti.”

Concha pysäyttää Fiestansa aavistuksen liian kauaksi, joten perutteluun ja liinan kiinnittämiseen kuluu hieman ylimääräistä aikaa. Incar-videosta näkee, että Conchalta kuluu noin 25 sekuntia ylimääräistä aikaa auttamisessa.

”Auttamisesta ei saa aikahyvitystä. Se oli oma päätökseni pysähtyä auttamaan ja tiesin menettäväni siinä aikaa. Olen ehdottoman tyytyväinen, että pysähdyin ja sen huomaa myös katsojien reaktioista videolla. Yksi sponsoreistanikin oli paikalla katsomassa ja hän sai tapauksesta positiivista huomiota.”

”Ralliyhteisö Amerikassa on tiivis. Jos autan jotain yhdellä kertaa, niin seuraavalla kerralla saan itse apua”, Concha summaa.

 

Mutta ne katsojat, miksi he eivät auttaneet?

Vastaus on yksinkertainen: Rally America -sarjan osakilpailuissa katsojat eivät saa auttaa.

”Minusta on hienoa, miten MM-ralleissa ja muuallakin katsojat osaltaan osallistuvat tapahtumiin auttamalla autoja takaisin tielle. Joissakin tapauksissa se saattaa pelastaa kilpailijan rallin.”

”Amerikassa asia on kuitenkin vähän eri tavalla järjestetty. Lyhyesti sanottuna katsojat eivät saa auttaa.”

Syy on kilpailuvakuutuksissa. Rally America on sarjan pääjärjestäjä ja jokainen kilpailu on oman paikallisen seuran järjestämä. Pääjärjestäjä vaatii kilpailuille vakuutuksen ottamista ja siellä yhtenä osa-alueena on luonnollisesti katsojien turvallisuus.

”Katsojaturvallisuus on korkealla jokaisen kilpailujärjestäjän tärkeysjärjestyksessä. Vakuutusyhtiöt eivät halua ottaa vastuuta siitä, että erikoiskokeilla olisi katsojia tiellä silloin, kun erikoiskoetta ajetaan. Viimeinen asia, mitä lajimme tarvitsisi, on loukkaantunut katsoja ja koska rallissa voi tapahtua kaikkea äkkiarvaamatonta, riskit ovat vain yksinkertaisesti liian korkeat”, Concha taustoittaa amerikkalaista rallin järjestämisen tapaa.

”Tätä ei pidä sekoittaa siihen, etteivätkö katsojat haluaisi auttaa. Tuolta videoltakin kuulee, miten jotkut huutavat, että pitäisi mennä auttamaan, mutta toiset huutavat takaisin, että niin ei saa tehdä. Jos katsojat menevät tielle, niin pahimmassa tapauksessa erikoiskoe perutaan heti.”

Mitä mieltä kuljettajat ovat tästä tiukasta säännöstä?

”Asiasta ei oikeastaan voi olla mitään mieltä, koska asia vain on näin. Totta kai täysin kilpailijan näkökulmasta olisi hyvä, jos katsojat pystyisivät auttamaan, mutta ymmärrämme senkin, että ilman vakuutuksia ralleja ei voitaisi ajaa.”

 

 

 

Amerikassa ralliautoilu ei nauti samanlaista historiallista arvostusta kuin Euroopassa. Ralli on marginaalilaji. Autourheilulajeista Nascar ja muut rata-autoilusarjat ovat suosituimpia, Concha kuvailee.

”Myös Nascar on monelle amerikkalaiselle vaikea laji käsittää. Lopultahan siinä on vain kyse siitä, että autot ajavat ympyrää”, Concha kertoo huvittuneena.

”Nascarilla on kuitenkin omat ansionsa, joihin kuuluvat tuki useilta radoilta, televisiolta, sponsoreilta ja autonvalmistajilta. Lajia on helppoa seurata televisiosta tai paikanpäältä katsomosta. Minäkin olen Nascar-fani.”

Ralli puolestaan ei ole lajina esillä missään: sitä ei näytetä televisiossa, sillä ei ole isoja sponsoreita ja kilpailuissa useimmat osallistujat ovat yksityisiä.

Rally America sarjaa on ajettu kaudesta 2005 lähtien.

”Rally America on saanut paljon lajia kehitettyä, mutta valitettavasti amerikkalainen kulttuuri ja rallikulttuuri eivät kohtaa. Toisaalta, meillä on Ken Blockin ja Travis Pastranan kaltaisia persoonia, jotka tuovat sarjaamme esille. Autonvalmistajista Subaru USA on vahvasti mukana vuodesta toiseen David Higginsin ja Craig Drew’n kaltaisten mestarikuskien kanssa. Subaru tarjoaa myös tukea yksityistiimeille, mikä kannustaa niitä ajamaan Subaruilla. Yhtä lailla kaksivetoisissa Ford on vahvasti mukana.”

Ralli-alkuisista lajeista rallicross ja Red Bull Global Rallycross ovat luonnollisesti ottaneet jalansijaa Pohjois-Amerikassa.

”Eihän se ole sama asia kuin erikoiskoeralli, mutta ihmiset tuntevat vetovoimaa rallicross-autoja kohtaan. Televisio, sponsorit ja autonvalmistajat ovat jo mukana ja rallicrossin suosio vain kasvaa.”

Conchan mukaan amerikkalaiset rallifanit ovat tutustuneet lajiin lähinnä MM-rallien kautta ja haluavat nähdä sitä paikanpäältä katsottuna.

”Toiveeni olisi, että MM-sarja vielä joskus palaisi Amerikkaan.”

Rally America -sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailu. Concha ja kakkoskuskinsa Jack Swayze aikovat osallistua myös seuraavaan osakilpailuun, Portlandissa kahden viikon päästä ajettavaan Oregon Trails -ralliin.

IMG_7879

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s