Aki Sahila rakentaa ralliuraa Ranskassa ilman aiempaa rallikokemusta

on

Mänttäläinen Aki Sahila osoitti viime vuonna nopeutensa asvaltilla Future Cupissa. Nuorukainen vei ensimmäisellä kilpailukaudellaan kaksiveto-cupin kovassa seurassa. Silti oli vähintään yllättävää, kun Sahila tukijoukkoineen ilmoitti managerointisopimuksesta V&V Sport Managementin kanssa ja ralliuran aloittamisesta. Tänään Aki Sahila ja Rami Suorsa valmistautuvat viikonloppuna ajettavaan Rallye Terre des Caussesiin, joka on Ranskan kovatasoisen Peugeot 208 Rallye Cupin ensimmäinen osakilpailu. Se tulee olemaan Sahilalle vasta toinen ralli.

Kuinka päädyit Ranskaan opettelemaan ralliautoilua? Tilanteesi on sekä herkullinen että poikkeuksellinen. Harva, jos kukaan lähtee vastaavalla tavoin aloittamaan uraansa ulkomaille.

Aki Sahila: ”Tuon ensimmäisen ja hienosti menneen kilpakauden jälkeen asfalttisprintissä, hyvän ystäväni isä, Markku Koskinen, kiinnostui ajoistani. Hän tunsi Vatasen Kimin ja Laukkasen Tapion, joten järjestettiin testi mihin he tulivat katsomaan ajoani. Jotakin käsitystä minulla ilmeisesti oli etuvetoisellakin ajamisesta sorabaanalla, kun vaihtoehtoja jatkosta käytiin läpi ja niihin ei kyseisten ammattilaisten mielestä kuulunut, että jäisi Suomeen pimeetä rallia junnaamaan. Minäkin olen kuullut, että ei ole ihan yleistä lähteä suoraan ulkomaille, kun kokemusta on noin 150 kilometriä ajoa kilpa-autolla, eikä ainoatakaan nuottia kuultuna.”

Ajoit viime kaudella ensimmäistä kertaa kilpaa koppiautolla, asvalttisprinttiä, ja heti kovalla menestyksellä. Onko sinulla ollut pitkänajan suunnitelmaa moottoriurheilu-uralle ja mitä tavoitteita sinulla on rallin suhteen?

”Ei ole suunnitelmia ollut, vaikka ajaminen kilpaa on nuoresta pitäen kiinnostanutkin. Nyt rallin suhteen tavoitteena on tietysti pärjätä ja ajaa ehjä kokonainen kausi 208 cupissa. Totta kai jatkossa kiinnostaa harrastuksen muuttaminen ammatiksi.”

Ranskan 208 Rallye Cup (Volant Peugeot) tunnetaan Euroopan ja samalla maailman kovatasoisimpana yhden merkin sarjana. 2013 kauden menestyjistä Kevin Abbring ja Stephane Lefebvre ajavat tällä kaudella WRC-autoilla. Viime kauden mestari Jose ”Cohete” Suarez ajaa WRC2:ssa. Muuan Sebastien Ogier voitti Volant Peugeot’n kaudella 2007. Esimerkkejä vetomiehistä on muitakin. Miksi sarjaksi valikoitui juuri tämä?

”Peugeot 208 Cup vaikutti loppujen lopuksi järkevimmältä vaihtoehdolta, jos rallimaailmassa haluaa edetä. Sarja ajetaan sekä soralla että asfaltilla, joten kovaa kokemusta kertyy molemmista pinnoista. Sarjan palkinto (Peugeot Sportin tukema kausi WRC2 tai WRC3 – toim.huom.) on myös poikkeuksellisen kova, vaikkakaan ei ole realistista tavoitella sitä ensimmäisenä vuonna.”

Olet tehnyt managerisopimuksen V&V -managerointitoimiston kanssa. Kuinka päädyit Vatasen ja Varstan tiimiin ja minkälaista apua olet tähän mennessä heiltä saanut?

”Vatasen ranskankielentaidosta ja V&V:n aikaisemmasta yhteistyöstä nykyisen tallini kanssa on ollut korvaamaton apu, mitä ilman ei pärjättäisi. Vatanen keskittyy enemmän kilpailullisiin asioihin ja Varsta kaupallisiin sekä mediasuhteisiin. Tänä päivänä kokonaisuus pitää hoitaa alusta lähtien ammattimaisesti, mikäli tähtää ammattilaiseksi.”

Olet kotoisin Mäntästä. Mikä merkitys kotikaupungillasi on ollut moottoriurheilu-urasi suhteen?

”Kotikaupunkilaisten tuki – sekä henkinen että rahallinen – on ollut uskomattoman hienoa ja tarpeellista. Toivon, että tästä syntyisi kaikkien mänttäläisten yhteinen projekti, josta jokainen siihen osallistuva voisi olla ylpeä.”

Peugeot 208 Cup – kilpailukalenteri 2016
Rallye Terre des Causses (1.-3.4. – sora)
Rallye d’Antibes Côte d’Azur (19.-22.5. – asvaltti)
Rallye Terre de Langres (24.-26.6. – sora)
Rallye Terre de Lozère (26.-28.8. – sora)
Rallye du Vosgien (15.- 17.9. – asvaltti)
Rallye Terre des Cardabelles (7.- 9.10. – sora)
Rallye du Var (24. – 27.11. – asvaltti)

Tulokset: http://www.peugeot-sport.com/en/208-rally-cup-calendar/

sahila2

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s