Tiedonkerääjät, osa 2: Ralliakateemikko Jonkka tilastoi MM-rallin historiaa

on

Jotain hyvää seurasi Tommi Mäkisen eläköitymisestä rallipoluilta runsas kymmenen vuotta sitten: se toimi kipinänä Jonkan kattavan MM-ralliarkiston perustamiselle. Erilaista tilastotietoa MM-ralleista etsiville juwra.com on aarreaitta. Rallimaailman tilastotieteilijöistä kertovista jutuista tämä on toinen ja viimeinen.

Jonkan MM-ralliarkisto juwra.com rekisteröi sivudomaininsa 12 vuotta sitten helmikuussa 2004. Ennen tätä Jonkka oli avustanut kansainvälistä urheilusivustoa ralliaiheiden osalta. Sen harrastuksen avulla hän pääsi tutustumaan julkaistutoimintaan ja työhön, mitä nettisivujen taustalla tapahtuu.

”Kun Tommi Mäkinen ilmoitti lopettavansa MM-uransa, toimi se kimmokkeena perustaa oma sivusto. Alusta alkaen oli selvää, että keskittyisin vain MM-sarjaan ja nimenomaan historiaan, tilastoihin ja tuloksiin”, Jonkka taustoittaa.

Rajauksella Jonkka halusi rajata työmäärää. Toisin aiemmin esitelty eWRC-results, joka koostuu vapaaehtoisten ryhmästä, Jonkka päivittää sivuaan yksin. Alkuun Jonkan arkisto tarjosi tietoa vain ohuesti, mutta vuosien kuluessa arkistosta tuli kattavampi. Tällä hetkellä juwra.comin tietokannassa on runsaat 24 000 henkilöä, joista 11 500 kuljettajina ja 13 700 kartanlukijoina.

Senkin sivusto kertoo, että Meksikon MM-rallihistorian on 547. ralli. Jokaisesta MM-rallista sivustolle tulee kuusi uutta sivua. Kaikkiaan sivuja on yli 5000 kappaletta.

”Sivuston kaikki sisältö, niin tulosdata kuin sivujen tekstitkin, on tallennettu tietokantaan. Sivuston hallintaa varten on ylläpitokäyttöliittymä, jonka avulla paitsi syötetään tiedot järjestelmään, myös tuotetaan tietokannasta ne staattiset web-sivut, jotka vierailijat näkevät. Tämä kokonaisuus muodostuu ohjelmapalasista, jotka kaikki olen ohjelmoinut itse”, Jonkka kertoo.

”Taustamekanismi helpottaa ylläpitotyötä valtavasti. Rallin tulostiedot syötetään järjestelmään yhden kerran ja sivusto käyttää automaattisesti samaa tietoa niin rallin tulosluettelon laatimisessa, kaikissa tilastoissa kuin erilaisissa yhteenvedoissakin. Käsityötä on siis vain vähän ja se osaltaan vähentää virheiden mahdollisuutta.”

 

Jonkan MM-ralliarkiston parhaita puolia ovat kattavat tilastot, jotka yksinkertaisimmillaan kertovat eniten voittoja ajaneet kuskit, nuorimmat voittajat ja niin edelleen.

Tilastot pysyvät ajan tasalla Jonkan ohjelmoimien ohjelmien avulla. Kerran järjestelmään syötetty tieto ui kaikkiin tarvittaviin tilastoihin.

”Ongelmia tulee oikeastaan vain silloin, jos lajin sääntöjä muutetaan jollain tilastointiin vaikuttavalla tavalla, mutta tätä ei onneksi tapahdu juuri koskaan ja yleisimmät tällaiset muutokset on ohjelmakoodissa huomioitukin.”

Jonkka on tilastoista kiinnostunut: hänestä on mielenkiintoista tietää, kuka on paras milläkin mittarilla mitattuna ja näitä mittareita MM-sarjan tulostiedoista voi kehittää useita.

Jonkka kuitenkin kiistää olevansa MM-rallitiedon kävelevä tietosanakirja.

”Ensinnäkään en voi väittää, että minulla olisi erityisen hyvä muisti. Tiedän muutamiakin rallifaneja, jotka päihittävät minut rallitiedon muistamisessa mennen tullen. Yksi ero on myös siinä, että olen kahlannut läpi koko MM-sarjan historian eli minulla on tietoa vuodesta 1973 alkaen, toisilla taas on syvempää tietoa, mutta lyhyemmältä ajalta.”

”Toki joitain asioita on helpompi muistaa kuin toisia. Esimerkiksi olen melko varma, että pystyisin luettelemaan kaikki Tommi Mäkisen MM-voitot ulkomuistista, mutta en ole ollenkaan varma, että muistaisin Sebastien Loebin voitoista oikein edes hänen voittojensa lukumäärää, vaikka se ennätys onkin. Tämä ei johdu siitä että väheksyisin Loebia, vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen ennätyksensä kannalta ei ole merkitystä, onko voittoja 77, 78 vai 79, niitä on kuitenkin tuplasti enemmän kuin kenelläkään muulla.”

 

Jonkan kattavat tilastot kiinnostavat rallifanien lisäksi ralliammattilaisia. Toisinaan yhteyttä ottavat henkilöt, jotka ovat aikoja sitten osallistuneet ehkä vain yhteen ralliin ja ihmettelevät, kuinka tieto siitä löytyi sivulta.

Yhteydenottajissa on merkkihenkilöitäkin.

”Viimeksi kirjoitin henkilökuvan Lancian tallipäälliköstä Ninni Russosta sen jälkeen, kun hän itse otti minuun yhteyttä. Samalla tavalla olen kirjoittanut jutut muun muassa Fred Gallagherista (oli mm. Henri Toivosen kartturi ja nykyisin Englannin MM-rallin kilpailunjohtaja) ja Doug Woodsista (Walter Boycen kartturi, voittivat vuoden 1973 USA:n osakilpailun).”

”Kuriositeettina voisin vielä mainita, että Meksikon MM-rallin edustaja otti viime vuonna yhteyttä ja kysyi milloin on viimeksi ajettu yli 80 km pitkä erikoiskoe. Tällaisen nippelitiedon löytäminen kirjoista vie aikansa ellei ole peräti mahdotonta. Minä sain sen selville tietokannasta alle minuutissa,” Jonkka paljastaa.

Rallihistorioitsijaksi Jonkalla varsin lyhyt historia lajin seuraajana. Hän aloitti MM-sarjan seuraamisen kaudesta 1998 ja sai ensikosketuksen lajiin Suomen MM-rallin testierikoiskokeella 1999.

”Rallifanina olen enemmänkin ralliakateemikko ja seuraan tapahtumia mieluummin tietokoneen ruudulta kuin pätkän varrelta. Osin syynä tähän on laiskuus; hyvän katselupaikan vuoksi pitää kävellä aika pitkään ja silti autoja näkee vain ohi kiitävän hetkisen. Osin syynä on tulostilanteen tasalla pysyminen, ennen aikaan pätkän varrella tuloksia ja kuskien kuulumisia sai kuulla enintään radiosta, mutta toki näin mobiilidatan aikaan tilanne on täysin toinen.

”Lisäksi kun olen kiinnostunut vain MM-ralleista, joita Suomessa tapaa sen yhden kerran vuodessa, niin minut penkalta bongaavan kannattaa osallistua lottoarvontaan. Varsinaisen kisan aikaan olen ollut Jyväskylässä tasan yhden kerran, shakedownissa olen tosin vieraillut useamminkin. Ei kovin mairittelevaa näin rallihistorioitsijalle?”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s