Max Vatanen valmis ensimmäiseen nelivetoralliinsa: ”En aio olla viimeinen”

on

Brittein mestaruussarjalla ja suomalaiskuskeilla on pitkä historia. Viimeisin maineikas luku tuossa kertomuksessa on Jukka Korhosen mestaruus kaudella 2013. Vuosikymmeniä sitten suuret suomalaiset rallikuljettajat kuten Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Pentti Airikkala ja Mikael Sundström ovat kantaneet maamme mainetta. Tälle kaudelle paluun tehneessä ja huiman nosteen saaneessa BRC-sarjassa kilpailee nytkin yksi suomalainen, mestari-Vatasen poika Max Vatanen. Rallirinki soitti Vataselle ja kysyi kuulumiset sarjan alun aattona.

25-vuotias Max Vatanen ottaa ison askeleen urallaan lauantaina* alkavassa Mid Wales Stages -rallissa. Ralli on Vatasen ensimmäinen nelivetoisella kilpa-autolla, DMack-tallin Ford Fiesta R5 Evolla. Helppo ei alku tule olemaan, sillä rallin kaksi ensimmäistä pätkää ovat Walesin MM-rallistakin tutut Hafren ja Myherin – pimeässä ajaen.

”Pätkät ovat kuin Walesin Ouninpohja. Pimeässä. Uudella autolla. En tiedä yhtään, miten ajo lähtee kulkemaan”, torstaina testipäivän päätteeksi tavoitettu Vatanen arvioi.

Vatanen otti ensikosketukset nelivetoisella ajamiseen keskiviikkona ja torstaina. Keskiviikkona koko testipäivä oli varattu hänelle. Torstaina paikalla oli muitakin kuljettajia, mukaan lukien tallikaveri, WRC2-sarjaa tällä hetkellä johtava Elfyn Evans. Kaikkiaan Vatanen sai ajettua noin 200 kilometriä testiä.

”Testipäivät olivat investoinnin arvoisia. Nyt ymmärtää jotenkin, miten tämä auto toimii. Auto on todella hurja. En ole aiemmin kilpaillut kuin kaksivetoisella ja sekin tuntui jo nopealta. R5-autossa on tehoa paljon ja se tekee ajamisesta nautinnollisempaa. Iskarit, jarrut ja moottorin vääntö tekevät ajamisesta helppoa.”, Vatanen kehuu Fordin ominaisuuksia.

Torstaina testipäivää jatkettiin pimeälle asti. DMack on ilmoittautunut ralliin aivan uusilla Fiestoilla (runko #145 Evansilla ja #146 Vatasella), joten valoja oli hyvä testata jo siitä syystä, ettei uusissa autoissa ollut sähköjen kanssa lapsentauteja. Päivän aikana tallikaverit istuivat myös toistensa kyytiin. Vatanen oli erittäin vakuuttunut Evansin vauhdista.

”Hänen kyydissään näki auton todelliset ajo-ominaisuudet, sen miten limitillä autolla voi ajaa. Oli hieno mahdollisuus päästä hänen kyytiinsä. Arvostan paljon, että saan olla Evansin tallikaveri. Aion oppia häneltä paljon.”

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Brittein mestaruussarja päätyi monien vaiheiden jälkeen siihen tilanteeseen, että kausi 2015 päätettiin jättää tyystin ajamatta. 2010-luvulla sarjassa mestaruudesta kilpailtiin etuvetoisilla autoilla. Sarjajärjestäjien tarkoitus on saada arvovaltainen ja kunnioitettavan historian omaava sarja takaisin siihen arvoon, mikä sille kuuluu. Päätös R5-kalustoon siirtymisestä tarkoittaa kalliimpaa kautta kuskeille, mutta yleinen mielenkiinto sarjaa kohden on noussut aivan uudelle tasolle 2000-luvulla.

Viikonloppuna walesiläisteillä kilpailee 19 R5-autoa, vähintään yksi jokaista saatavilla olevaa merkkiä. Elfyn Evans on ehdoton mestarisuosikki. Kirittäjiksi on helppo nimetä Tom Cave, Keith Cronin, David Bogie ja ruotsalainen Fredrik Åhlin.

Max Vatanen lähtee sarjaan realistisin tavoittein:

”En aio olla viimeinen.”

”Ennen ensimmäistä rallia en voi verrata vauhtiani mihinkään. Lähden ajamaan omaa ajoani, päättäväisesti, tarkoituksena päästä maaliin. Tavoite on pystyä jossain vaiheessa rallia ajamaan top 8 -pätkäaikoja”, Vatanen kertoo taktiikastaan.

Vatanen ajaa sarjaa rengasvalmistaja DMackin mukaankutsumana. Kuljettajapari Evans-Vatanen kantaa hienoa historiaa sarjassa: Maxin isä Ari Vatanen voitti ensimmäisen brittimestaruutensa 40 vuotta sitten vuonna 1976, Elfyn Evansin isä Gwyndaf Evans puolestaan juhli mestaruutta 20 vuotta sitten vuonna 1996.

Max Vatanen sanoo, että hän ei ota paineita siitä, että on maailmanmestarin poika.

”Kun aloin ajamaan rallia, niin alusta alkaen totuin siihen, että minua pidettiin maailmanmestarin poikana. Jos ajo ei sujunut, niin vertailua tuli. Tuollainen kritiikki voi olla myös harhaanjohtavaa. Ei isäkään ajanut päivästä toiseen maailmanmestarin vauhtia.”

”DMackin tarjoama mahdollisuus ajaa Brittein sarjaa on paras mahdollisuus oppia. Rallit tässä sarjassa ovat huikeita. Isä sanoikin, että aikanaan tämä sarja oli toiseksi tärkein MM-sarjan jälkeen. MM-sarjaan päästäkseen sinun piti pärjätä täällä. Tänäkin vuonna sarjassa on maineikkaita ralleja. Seuraava ralli on Circuit Of Ireland, kauden päättää Isle of Man. Sarja on hyvin monipuolinen.”

Mid Wales Stages -ralli alkaa lauantaina kahdella erikoiskokeella, joista ensimmäinen alkaa Suomen aikaa 21.10. Max Vatanen – Jacques-Julien Renucci ajavat numerolla 8. Tuloksia voi seurata muun muassa eWRC:n sivuilta.

*EDIT: Ralli alkaakin vasta lauantai-iltana, ei perjantaina, ja jatkuu sunnuntaina.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s