Tiedonkerääjät, osa 1: Rakkaudesta ralliin, historiaan ja tietokantoihin

on

Historiannälkäisillä rallinörteillä on kaksi verkko-osoitetta selaimen suosikeissa: toinen on tshekkiläinen eWRC-results ja toinen on suomalainen Jonkan MM-ralliarkisto. Rallirinki otti yhteyttä näiden rallikulttuurille arvokkaiden tilastosivujen ylläpitäjiin. Haastattelut julkaistaan vuorotellen. Ensimmäisenä vuorossa on eWRC:n perustajan Tomáš Wankan haastattelu.

Tshekkiläinen eWRC-results -rallitietokanta on tällä hetkellä kattavin saatavilla oleva sivusto, miltä löytyy rallien tulostietoa vuosikymmenten ajalta. Rallien lisäksi sivustolla on kattavasti kuljettajaprofiileja ja todellisille tilastointoilijoille sieltä löytyy myös yksittäisten ralliautojen kilpailuhistoriaa. Tänä vuonna 10-vuotissynttäriään viettävä eWRC ei keskity pelkästään MM-ralleihin, vaan FIA:n rallien lisäksi siellä on lukuisia kansallisia arvosarjoja ja pienempiäkin ralleja tuloksineen arkistoituna.

Ja tilastoja löytyy: Sivuston arkistoista voi käydä katsomassa yli 30 000 rallin tulokset ja yli 115 000 kuljettajan ja 155 000 kakkoskuljettajan kilpailuhistoriat. Yksittäisiä erikoiskoetuloksia on 1,65 miljoonaa kappaletta, valokuvia 242 000 kappaletta. WRC-, S2000- ja R5-autoja on seurannassa kaikkiaan 1 400 kappaletta ja näille autoille voidaan osoittaa 43 000 kisastarttia.

Valtavia lukuja. Miten tämä kaikki pysyy koossa?

”Aivan ensimmäiseksi tarvitaan intohimoa. Rakastan rallia, rakastan historiaa ja rakastan tietokantoja. Tämä on minulle looginen tapa toimia. Alkuun en osannut edes ohjelmoida mitään, mutta olen opetellut asioita tämän projektin edetessä. Tällä hetkellä eWRC-results on ennen kaikkea tiimityötä”, Tomáš Wanka kertoo.

Alun perin Wanka alkoi suunnitella pelkkää tulossivua vuonna 2000 perustetun tshekkiläisen rallisivuston eWRC:n yhteyteen. Tällä hetkellä rallitietokanta on useamman kymmenen vapaaehtoisen projekti. Innokkaita vapaaehtoisia tarvitaan ympäri maailman keräämään tietoa oman alueensa ralleista.

”Ryhmämme on aina avoin uusille jäsenille, jotka ovat kiinnostuneita monitoroimaan ralliautoilun historiaa”, Wanka huomauttaa.

”Etenkin vanhojen rallitulosten löytäminen ei ole helppoa. Jo ennen internetin yleistymistä 1990-luvulla ajettujen rallien tulosten löytäminen on vaikeaa. Tästä syystä etsimmekin koko ajan vanhoja autourheilulehtiä muun muassa eBaysta tulostietojen saamiseksi. Tärkein tiedonlähde ovat kuitenkin kuljettajat ja kakkoskuljettajat omine arkistoineen. Olen usein kysynyt rallijärjestäjiltä itseltään apua, mutta en ole saanut vastauksia”, Wanka harmittelee.

eWRC-resultsin alkuperäinen idea tulospalvelusta on jäänyt yhdeksi osaksi sivustoa. Useat käyttäjät seuraavatkin esimerkiksi MM-rallien etenemistä eWRC:n kautta MM-rallin virallisen tulospalvelun sijaan. Wanka pitää reaaliaikaista tulospalvelua kuitenkin vain ”sisäänheittotuotteena”, millä mainostetaan sivuston varsinaista arvoa eli tulosarkistoa.

”Tulospalvelun pystyttäminen nykyaikana on melko helppoa, mutta kattavan arkiston ylläpitäminen ei onnistu hetkessä. Saamme päivittäin uutta tietoa kuskeilta ja karttureilta, meitä pyydetään lisäämään asioita tai korjaamaan joitain tietoja. Tämä on kuin suuren palapelin rakentamista!”

Tomás Wanka olettaa, että lähes kaikki enemmän rallin kanssa tekemisissä olevat käyttävät eWRC:tä historiatietojen hakemissa.

”Varmaksi en tätä voi tietenkään sanoa, mutta toivoisin näin. Olemme myös aina otettuja, jos joku haluaa arvioida työmme laatua.”

Sillä, että tulosarkisto ei rajaudu pelkästään MM-ralleihin, on paitsi työllistävä, myös monipuolistava vaikutus.

“Se on yksi meidän toiminnan pääperiaatteista, että emme rajaa mitään. Kehitämme tietokantaamme tällä ideologialla. Emme halua erikoistua vain MM- tai EM-sarjoihin, vaan haluamme tarjota tietoja myös kansallisista sarjoista ympäri maailman. Vain tällä tavoin pystymme kertomaan, että Colin McRaen ensimmäinen startti – ja ensimmäinen ulosajo! – tapahtui kyläkisassa nimeltä Galloway Hills Rally vuonna 1985. Kun pidämme pieniä ralleja tietokannassamme, saamme myös tulevaisuuden mestareiden tiedot esille”, Wanka perustelee.

Jos vertailee eWRC:n ja juwra.comin eroja, niin Jonkan lähestymistapa on analysoivampi. Hänellä on sivustollaan tulosten lisäksi paljon tilastoja, jotka kertovat muun muassa eniten voittoja ajaneet kuljettajat, nuorimmat voittajat, menestyneimmät tiimit ja niin edelleen. Onko eWRC-results suunnitellut tällaisia ominaisuuksia?

”Periaatteessa olemme valmiita jo tällaisten tilastojen tarjoamiseen ja pian siitä tuleekin yksi prioriteeteistamme. Ongelma on joustavuudessa ja tietokantamme laajuudessa. Kun otamme tämän ominaisuuden käyttöön, se tulisi koskemaan kaikkia mestaruussarjoja, ei pelkästään MM-sarjaa. Sitä ennen minun pitää kehitellä tapa, miten esimerkiksi suodatan yhteen tietoa, kun samaa tarkoittavan sarjan nimi on vaihdellut esimerkiksi SWRC:stä WRC2:ksi. Tietokannan mielestä kyse on kahdesta eri sarjasta, vaikka historiallisesti kyse on samasta. Tällaisia esimerkkejä eri sarjoissa on satoja.”

Tomáš Wankan unelma olisi saada muutettua eWRC-results vapaaehtoisesta harrasteprojektista ammattimaiselle tasolle. Kehitysideoita on monia, mutta käytettävissä oleva aika rajoittaa tekemistä. Tällä hetkellä tärkeintä on tarjota tietoa ralleista sitä janoaville.

Ralli kiinnostaa edelleen Wankaa myös paikan päältä seurattuna.

”Mikään ei voita sitä tunnelmaa, mikä erikoiskokeilla on. Tykkään yöpyä erikoiskokeilla. Joka vuosi käyn Sardiniassa ja Saksassa ystävieni kanssa seuraamassa MM-rallia. Olen käynyt kahdesti myös Suomessa, Ruotsissa ja Kataloniassa. Aina ihan tavallisena katsojana, sellaisena siitä pidän.”

 

Jos olet kiinnostunut auttamaan ewrc-results.com -sivustoa suomalaisten rallien ja kuljettajien tietojen osalta, voit olla yhteydessä Tomáš Wankaan täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s