Peruttu eli Rallirinki Lesjöforsin erikoiskokeella

on

Tunnelma Lesjöforsissa oli rauhallisen kansainvälinen. Aamukahdeksalta tieltä alkoi kuulua jo kaukaa nastarenkaiden ujellus jäistä soratien pintaa vasten. Tienvarteen oli pystytetty Ruotsin, Belgian ja Ranskan liput. Nuotio paloi ja paikalliset asukkaat halusivat kovasti jutella vieraiden kanssa. Rallirinki kävi seuraamassa MM-rallin ennakkovalmisteluja.

”Minusta on naurettavaa, että olemme täällä. Tämä on ihan perseestä”, totesi hapan Kris Meeke ja sulki ikkunan.

Olimme torstainaamuna Lesjöforsin erikoiskokeen lähdössä seuraamassa nuotitusta. Alun perin torstaiaamuna piti ajaa Ruotsin MM-rallin testierikoiskoe, mutta se peruttiin ralliviikon maanantaina. Karlstadissa lämpötila oli selvästi lämpimän puolella ja satoi vettä. Alueen soratiet olivat menettäneet jääpintansa ja menneet kelirikolle. Kaikkiaan järjestäjät peruivat neljä päivää ennen rallin alkua kaksi erikoiskoetta kokonaan ja neljältä erikoiskokeelta toisen ajokerran.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Lesjöforsissa oli kuitenkin erikoinen, kansainvälinen tunnelma aikaisin arkiaamuna. Varastorakennuksen nurkalle oli sytytetty valkea, jota piti yllä vanha saksalaispariskunta. Heidän aikuinen lapsi aikuisen tyttärensä kanssa asuu lähellä. Muukalaiset otettiin innostuneena vastaan. Tien toisella puolen asuu hollantilaisnainen miesystävänsä kanssa. Heidän pihaliittymään oli nostettu Belgian lippu tervehtimään meidän mukana ollutta belgialaismiestä, joka kävi nuottikylässä myös vuotta aiemmin. Ruotsin, suomen, englannin, saksan ja flaamin lisäksi kuultiin myöhemmin myös ranskan kieltä. Vuoden odotettu rallimaailma palasi viimein käymään uudestaan. Tätä oli odotettu.

Lopulta myös sunnuntaille suunniteltu Lesjöforsin erikoiskoe peruttiin kokonaan.

9Y7A8795

Sebastien Ogier meni lausumaan keskiviikkona maakuntalehti Värmlands Folkbladille, ettei ”kuskien pitäisi olla enää paikanpäälle ja rallin ajattaminen on idioottimaista”. Myöhemmin illalla hän Twitterissä väitti, että oli tullut väärinymmärretyksi ja kehui rakastavansa Ruotsin MM-rallia.

”Kuinka se nyt oli, Seb? Eilen sanoit, ettei rallia tarvitsisi ajaa, mutta myöhemmin peruit puheesi”, tivasin mestarilta Lesjöforsissa.

”Niin, no… Nämä ovat haastavat olosuhteet”, hän vastasi.

”Mutta eikö kilpailunopeutta voi sopeuttaa siihen, mitkä olosuhteet ovat? Onko aina pakko ajaa täysiä?”

”Tämä ei ole turvallista. Ajattele sinä, mitä ajattelet!”, hän tuhahti ja ajoi pois.

Tien pinta oli torstaiaamuna soralla, mutta jäässä. Kun nuottiautot lähestyivät lähtöä pitkää suoraa pitkin, nastojen melu voimistui kuusimetsässä jo kaukaa.

Dani Sordon kartanlukija Marc Marti ehdotti ratkaisuksi etuautojen sallimista. Ruotsin MM-ralliin niitä ei olisi enää millään aikataululla saanut järjestettyä, mutta yleisellä tasolla etuautot todellakin ovat lisäämässä turvallisuutta. Tienpinta vaihteli nuotitusjaksolla sorasta, mutaan ja lumeen ja jäähän. Kilpailun aikana mutainen tieosuus puolestaan oli tasoitettu, jäätynyt ja saanut vielä lumipeitteen ylleen. Lienevätkö koskaan olosuhteet eronneet näin paljon nuotituksen ja kilpailun välillä.

Torstaina rallin järjestäjät ilmoittivatkin kunnostavansa erikoiskokeet nuotitusjakson jäljiltä. Tämä kova ja kallis työ mahdollisti sen, että ralli ylipäänsä pystyttiin ajamaan.

Lesjöfors ei ollut järjestäjien ilmoittamalla kunnostettavien erikoiskokeiden listalla. Saamamme tiedon mukaan erikoiskoetta kuitenkin kunnostettiin torstai-iltana. Tieto peruutuksesta tuli perjantai-iltana. Vielä lauantain erikoiskokeiden jälkeen ralliorganisaation auto kävi tarkistamassa tien kunnon. Viralliseksi peruutuksen syyksi kerrottiin vain turvallisuus tai sen puute. Todellinen syy lienee kuitenkin lukuisat maakivet, jotka olivat kaivautuneet nuotitusjaksolla esille ja joita ei enää jääpinnan alle saatu piiloon.

 

9Y7A8878
Juho Hänninen kuuntelee; Kaj Lindström on valmiina toteaan kummelimaisesti: ”Nyt olis vähän kiire.”

Aamun erikoisin  oli eteläamerikkalaisen kilpailijaparin tapa lähestyä nuotitettavaa pätkää: he olivat laittaneet lähdön koordinaatit navigaattoriin ja seuranneet ohjeita sillä seurauksella, että tulivat lähtöön pätkää pitkin vastakarvaan.

Sen sijaan positiivisin yllätys oli Juho Hänninen. Emme tienneet hänen osallistumisestaan nuotitukseen. Hänninen oli tutusti hyvällä päällä. Hän myönsi, että Ruotsin-reissu liittyi Tommi Mäkisen Toyota-tallin valmisteluihin.

Jäimme odottamaan Hännistä palaamaan pätkän lähtöön. Saksalaismies ei ole lisännyt puita nuotioon enää hetkeen. Ogier-fanien ryhmä oli siirtynyt naapuritalon pihaan, missä heille järjestettiin makkarakestit. Paikalla oli enää me ja kaksi virkailijaa.

Lopulta Hänninen tuli uudelleen. Hän totesi, ettei Lesjöfors niin huonossa kunnossa ollut.

”Tai hyvähän minun on kommentoida, kun lennän illalla kotiin. Meidän renkaat kestivät hyvin”, hän virnuili.

Lopulta sen enempää Lesjöforsia ei ajanut kukaan kuskeista. Toivottavasti Hännisen työstä on ensi kaudelle hyötyä.

Katso Ralliringin kuvagalleria Ruotsin MM-rallista

Ralliringin täysmittainen Ruotsin MM-rallin raportti ilmestyy loppuvuodesta Rallirinki-lehdessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s