Harvinaisen raskasta menoa Kiteellä – Gardemeister ja Ampuja testasivat aavikkomaastureitaan

on

RE Autoclub saapui Kiteelle neljän aavikkomaasturin kanssa testaamaan Baja Russia- maastorallia varten, joka ajetaan tulevan viikonlopun ja maanantain (20.-22.2) aikana Venäjän Karjalassa. Suomalaisista Toni Gardemeister, Jouni Ampuja ja Tapio Lauronen valmistautuivat kilpailuun käskyttämällä Mitsubishi-merkkisiä maastureita. Itänaapurin edustajana testeissä toimi Alexander Terentyev avolava-Fordillaan.

Keskustelin RE Autoclubin mekaanikkojen kanssa tulevasta kilpailusta ja kalustosta kuljettajien ollessa ratakierroksella. Latvialaiset halusivat auliisti esitellä autoja ja kertoa kauden avausrallista. Pätkien luonne ja niiden pituus tekivät tästä ralliautoilun kilpamuodosta mielenkiintoisen. He mainitsivat olevansa toista kertaa tämän kaluston kanssa Suomessa. Toni Gardemeisterin Mitsubishiin kurkatessani yllätyin suuresti nippeleiden ja nappuloiden määrästä, hytti muistutti enemmän lentokoneen ohjaamoa kuin kilpa-autoa!

Kitee1

Aloitin katselun pätkän keskiosan nopeasta ässä-mutkasta, josta näkyi myös erikoiskokeen viimeiset mutkat. Aavikkomaastureiden jykevä ääni ja massiivinen ulkonäkö aiheuttivat syvää kunnioitusta jo ensimmäisistä vedoista lähtien. Autojen eteneminen muuten niin hiljaisessa metsässä oli lähes uskonnollinen kokemus rallin vieroitusoireista kärsineelle katselijalle.

Toni Gardemeister ja Jouni Ampuja toivat autojaan jo ensimmäisistä ajokerroista alkaen näyttävimmin. Keski-Karjalan UA:n Laurosen ei myöskään tarvinnut hävetä vauhtiaan kovien kilpaveljien rinnalla.

Venäläinen Terentyev vaikutti jo varikolla todelliselta ässältä ja lunasti odotukset testirupeaman alussa. Avolava-mallinen Ford suistui katselupaikassani nypyn jälkeisessä oikeassa syvään ojaan. Nostokalustoa odotellessamme hymähtelin Terentyevin kartturin vaatevalintaa. Mies varoitti perästä tulevia autoja kisa-asussaan, joka koostui untuvatakista, farkuista ja nahkaisista ”tanssikengistä”. Luultavasti kaverilta ei löytynyt myöskään FIA-hyväksyttyä alusasua. Ei se ole niin justiinsa, kunhan kulho on päässä!

Kitee3

Nosto-operaatio oli myös oma lukunsa. Jos on WRC-autojen joustot käsittämättömät, niin sitä suuremmat ne ovat maastokilpureissa. Seuran hinausmaasturin vetopito ei riittänyt auttamaan syvässä ojassa ollutta lajitoveriaan. Tilanteen ratkaisi hetken päästä saapunut kuormuri, joka nykäisi Fordin tielle silmänräpäyksessä. Saattoipa Terentyev tästä innostuneena peruuttaa vahingossa Scanian keulaan.

Keski-Karjalan Urheiluautoilijoiden puitteet Tolosenmäen moottoriurheilukeskuksessa Kiteellä olivat jo ensisilmäyksellä poikkeuksellisen hyvät. Keskustelin myös seuran perustajajäsenen kanssa. Jäsenmäärä oli seurassa pieneksi paikkakunnaksi todella hyvä, mutta tälle ajalle niin tyypillinen nuorten talkoolaisten vähäisyys huoletti kokenutta seuramiestä. Seuran puitteet ja kuljettajien aktiivisuus saivat kuitenkin kiitosta. Erityisesti Jesse Turusen vauhdista oltiin ylpeitä Rallin SM-sarjan SM4-luokassa.

Hyvin järjestetty testitilaisuus alleviivasi vireän seuran toimintaa ja ammattimaisuutta. Iloinen ja asiantunteva talkooväki keskusteli huolettomasti muukalaisen kanssa ja kosiskeli seuran toimintaan mukaan. Ilmaiseksi tarjotut makkarat eivät myöskään olleet huono voitelukeino metsässä seikkailleelle ja nälkäiselle reissumiehelle.

Kokonaisuutena aamupäiväretkeni itärajalle jätti hyvän jälkimaun. Harvinainen ja kunnioitusta herättävä kalusto oli jo itsessään kokemuksen arvoinen muhkeine soundeineen. On täysin mahdollista, että toista tilaisuutta ei vastaavien ralliautojen näkemiselle omalla kohdallani tule.

Teksti ja kuvat: Valtteri Holopainen (Twitter: @ylamaankettu)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s