Vaatteet haisevat savulle eli Rallirinki Tunturirallissa

on

Saapui odotettu tammikuun loppu ja jo perinteeksi muodostunut – eli toinen kerta kun lähdimme talviretkelle Rovaniemelle. 2015 opiskelimme kisan saloja aikavälillä keskiviikosta sunnuntaihin, mutta tällä kertaa päätimme ottaa matkan heti pidemmän kaavan kautta eli maanantaista sunnuntaihin.

Majapaikkana toimi hotelli Vaakuna, jonka naapurissa on hotelli Pohjanhovi eli rallin kilpailukeskus. Viikon kuluessa osuikin silmään monia tuttuja rallikasvoja kuten Janne Tuohino, Sandern Pärn ja ehkä Suomen kokenein kartanlukija Timo Hantunen. Parkkihallista taas löytyi pari R5 Fiestaa ja nuottiautoja.

Rovaniemellä oli muutenkin kansainvälinen meininki. Paikalla oli vieraita muun muassa Kiinasta, Japanista, Ranskasta, Venäjältä ja Saksasta. Moottorikelkkasafareita järjestävä firma taitaa talven aikana tehdä hyvän tilin retkillään. Ounasjoen rannalla kun odotti käyttäjiään kymmenittäin kelkkoja.

 

Saimme selville, että lumella ajamisen taitoa oli Rovaniemen ympäristössä opettelemassa vuoden 2015 Saksan Opel Adam Cupin mestari Julius Tannert kartturinsa Jennifer Thielenin kanssa Schmack Motorsportin Opel Adamilla. Kyseistä kilpuria ei ennen ole Suomen lumiränneissä nähty. Aiemmin Tannert on käynyt Saukkolassa testaamassa soralla.  Nyt opettajana toimi Krisse Sohlberg.

Tannert

Keli oli haastava, kun lunta satoi koko päivän. Hienosti tuommoinen koppimopo vaan kulkee! Välillä kaivoimme autoa hangesta ja välillä paistettiin makkaraa nuotiolla. Tannert ja Thielen treenasivat EM-sarjan Liepaja-rallia varten, mutta se peruttiin myöhemmin keliolosuhteiden vuoksi. Hänellä oli ollut myös ajatus ajaa myös Tunturiralli, mutta kisan budjetti olisi noussut hiukan korkeaksi, joten kolme testipäivää olisi riittävä määrä.

 

Tiistaina paluumatkalla hotellille kävimme vielä ajamassa Vennivaaran testipätkän läpi. Se ei ollutkaan kovin mukava kokemus, koska lunta oli satanut toistakymmentä senttiä ja tietä ei oltu aurattu ollenkaan.

 

Keskiviikkona vuorossa oli pätkiin tutustumista. Rallissa ensimmäisenä ajettavaa Aittajärven erikoiskoetta ei oltu vielä aurattu, joten jatkoimme suoraan kohti EK3 Siikakämää. 42,64 kilometriä lumiränniä edessä ja vaikka istuin kartanlukijan paikalla, niin olipas hankala mennä kun maisema oli lumisateen jäljiltä kirkkaan valkoinen! Lumisokeus ei ollut kaukana. Hienoja paikkoja löytyi tukku, mutta niihin päästäkseen olisi tarvinnut moottorikelkan. Toinen vaihtoehto olisi ollut kaivaa autolle parkkipaikka hankeen pätkän varteen, mutta siinähän olisi tullut hiki, joten sekin unohdettiin.

No, mihinkäs sitten?

EK4 Kaihuavaara on vähän sivussa, joten päätimme lähteä uudelleen Aittajärvelle. Vieläkään aura ei ollut käynyt, mutta kun sinne on nyt muitakin mennyt, niin menimme mekin. Pätkän alussa odotellessamme kisan turva-auto ajoi ohitse ja pätkälle.

Lähdettiin kyntämään tietä pitkin. Noin 9 kilometrin kohdalla pitkällä suoralla näkyi samainen turva-auto, joka olikin sitten pysähtyneenä keskelle tietä risteyksessä. Menis nyt siitä johonkin…. Eipä mennyt! Kuski sieltä kuitenkin tuli tiukkaan sävyyn kyselemään, millä asialla me liikutaan.

”Voi kun täällä ei saisi ajella, vaikka tien varrella on vain kaksi taloa, mutta kun tielupien saanti on niin vaikeaa, joten kääntäkää auto ympäri ja ajakaa pois täältä. Tervetuloa huomenna nuotittajien sekaan pyörimään.”

Ei siinä neuvottelut auttanut.

Napapiirin Shellille kahvitauolle je sitten EK9 Heinunkierto. Hieno oli sekin! Ensimmäisessä risteyksessä katsoin tuleeko oikealta ketään? Ei tullut, mutta mitä nuo täytetyt porot tekevät tuossa ojassa? Eiku siis nehän olikin ihan oikeita elukoita… Pätkä kulkee armeijan harjoitusalueella. Tien varrelta löytyikin puolen tusinaa panssarivaunun raatoja harjoitusmaaleina.

 

Torstaina menimme heti aamuyhdeksän jälkeen Pohjanhoviin rallipaketin ostoon. Sitten paikalliselta Shelliltä ostamaan nuotiopuita ja siitä Mäntyvaaran raviradalle katsomaan olisiko huoltoalueella jo kuhinaa. Eipä hirveästi ollut vielä yhdentoista aikoihin vilinää, vaikka testi-EK oli alkamassa parin tunnin kuluttua.

Testierikoiskokeella meille paikaksi valikoitui kiristyvä oikea, kun tullaan hiekkamonttualueelle. Kimmo Kurkela WRC-Fiestalla suistuu pätkän toisessa mutkassa. Meidän paikassa irtoaa hyvää liippiä muutamalta kuskilta ja illan pimetessä Lehessaaren Mikko uudella R5 Skoda Fabialla kyntää hankea, mutta pääsee jatkoon omin voimin. Pois kävellessä tulee viestiä, että Lehessaari etsii irronnutta lisävaloa. Eipäs huomattu käydä haistelemassa jälkiä, oltaisiin me muuten se valo löydetty.

Takaisin Mäntyvaaran huoltoalueelle. Nyt pitäisi olla kuhinaa! Ja pöh… Ihmeen vähän kalustoa paikalla, muilla lienee lämpimät hallit jossain kaupungilla. Isosti kummastutti alueen valaistus, sitä ei nimittäin ollut. Valotolppia kyllä alueen laidoilla oli, mutta ei niissä valot palanut. Otsalamppujen valossa huoltoporukka teki töitä.

 

Perjantaiaamulla lämpömittari näytti 18 astetta pakkasta. Kävimme taas aamusta huoltoalueella, mutta vain ehkä puolet kalustosta oli paikalla.

Ja sitten EK1 Aittajärvelle. Paikaksi valitsimme 400 metriä lähdöstä olleen hiukan kiristyvän oikean. Ei ihmeellisä suorituksia, vain varovaista menoa.

Numerola 1 kisaan lähti Yazeed Al-Rajhi WRC-Fiestalla. Onneksi oltiin noinkin alussa pätkää, että nähtiin hänen vielä ajavan. Auton ääni kuului monta kilometriä pakkassäässä. Sitten ääni katkeaa, muutama sekunti hiljaista, taas kuuluu ääni! Vedättää itseään jostain hangesta irti? Mikä mikä… Kuuden kilometrin päähän loppuu veto, voimansiirto on rikki, joten kalusto kärrylle ja kohti Ruotsia. Olihan lyhyt testikisa!

Arai

80 auton jälkeen matka jatkuu EK3 Siikakämään ja 600 metriä ennen maalia olevaan nypyn jälkeiseen tiukkaan vasuriin. Ennen pätkän alkua on vuorossa nuotion viritys ja makkaraa sekä pannukahvia naamariin. Tämäkään paikka ei tarjoa mitään järisyttävää. Noin 10 kilometriä aiemmin japanilainen Takamoto Katsuta Tommi Mäkinen Racingin Subarulla keskeyttää ulosajoon.
 

Kilpailun toisena ajopäivänä on aikainen herätys. Ehdimme kuitenkin Napapiirin Shellille aamukahville. Siitä EK6 Sarriojärvelle lähelle Kemijärveä. Paikkana incarista valittu oikea-vasen -yhdistelmä. Nyt penkat siirtyy ja Jukka Illi Mitsubishillä spinnaa. Luntakin sataa ja lämpötila lähellä nollaa. Taas katsotaan kaikki autot, jonka jälkeen Kemijärvelle murkinalle, kun sinne ei ole matkaa kymmentä kilometriä.

Vielä ehtii yhden pätkän, siispä EK9 Heinunkiertoon, paikaksi kilometri ennen maalia oleva monen mutkan yhdistelmä, hankala ajettava. Kun tulemme pätkän maalin kohdalle, on siinä metsään aurattu pisto, missä on jo muutama auto. On sen verran ahtaan näköinen paikka, että vaihdamme suunnitelmaa ja menemme viimeiseen risteykseen katsomaan; pitkän suoran päässä nypyn jälkeen takavino risteysvasen. Taisi olla liian vaikea paikka, kun kilpurit tulevat siihen todella varovasti. No, nuotio palaa iloisesti lumisateessa…

Katsoimme sata autoa ja lähdimme pois. Matkalla Rovaniemelle jännitetään kestääkö Jesse Turusen ja Kari Kallion Honda maaliin asti. Autosta on pakosarja halki, ääni on melkoisen ruma ja tehot ovat kateissa. Kestihän se! Palkintona SM4-luokan voitto 3,8 sekunnilla! Ennen tätä ilouutista kuuluu ikävämpiä uutisia. Hyvässä johdossa ollut Jarkko Nikara keskeyttää viimeiselle pätkälle. Ensin katoaa vaihdelaatikosta pari vaihdetta ja sitten hajoaa takaiskunvaimentimien kiinnitys hypyn jälkeen – se siitä!

Nikara

Sunnuntaina oli vuorossa pitkä kotimatka etelään. Maanantaiaamuna töihin…

Pohjoisen talvi oli jälleen kaunis. Paikalliset ihmiset ovat iloista ja välitöntä kansaa. Vaatteet haisee nuotiosavulle. Tunturiralli on hieno kilpailu. Katsojia on melko paljon karttaan merkatuissa yleisöpaikoissa, mutta ei tarvitse kauaksi kävellä, kun saa olla omassa rauhassa.

Jaa ettäkö ensi vuonna uudestaan? No, totta kai!

Teksti: Mika Kiviaho (https://twitter.com/MKiviaho)
Valokuvat: Vesa Virtanen

Jätkänkynttilä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s