Just married – irlantilaispari jääkirkon kautta Tunturirallin lähtöön

on

Perjantaina ja lauantaina Rovaniemellä kilpailtava Tunturiralli vetää joka vuosi puoleensa osallistujia, jotka ovat mukana yhtä lailla seikkailumielellä kuin kilpailemassa. BMW:llä ralliin starttaavat irlantilaiset Matt ja Catherine Shinnors ovat yksi tällainen kilpapari. Heidän rallinsa alkoi naimisiin menolla viikko sitten.

”Olemme tosiaan täällä myös häämatkalla. Menimme viime torstaina puolisoni Catherinen kanssa naimisiin Sinetässä, Rovaniemen lähellä sijaitsevassa jääkirkossa”, Matt Shinnors kertoo.

”Silloin oli hieman kylmä, -32 astetta. Itse asiassa, kun menimme kihloihin, oli melko lailla lämpimämpää. Se tapahtui pari vuotta sitten Barbadoksen rallin maaliviivan ylitettyämme.”

On selvää, että tämä pariskunta rakastaa ja elää rallia. Matt on suunnitellut osallistumista Tunturiralliin jo vuosien ajan. Hänen ensi kosketuksensa kilpailuun oli 14-vuotiaana nähty dvd, jolla kuvattiin Colin McRaen ja Ari Vatasen osallistumista tuoreilla Subary Legacy -autoilla vuoden 1992 Tunturiralliin.

”Olen aina halunnut osallistua kunnon talviralliin, missä ajetaan nastarenkailla. Irlannissa ei juuri lunta sada, joten päättelin, että varmimmin lunta olisi napapiirillä.”

Photo 23-01-2016, 12 29 28.jpg

Shinnors starttaa Tunturiin Suomesta ostamallaan BMW 325i:llä. Alun perin hän suunnitteli osallistumista omalla välikoppa-Escortillaan, mutta koska siinä on Toyotan moottori ja sekventaalivaihteisto, ei sillä kilpaileminen Suomessa olisi ollut mahdollista. Hän ei kaihda lumiränniin lähtemistä tehokkaalla takavetoisella.

”Suosin kilpailemista joko nelivetoisella tai takavetoisella. Eivätkö etuvetoautot olekin tarkoitettu vain tieliikenteeseen?”, Shinnors virnuilee.

”Toimin aiemmin opettajana rallikoulussa Irlannissa ja siellä oli käytettävissä erimerkkisiä kilpa-autoja. BMW 325i oli aina minun suosikkini. Kun tämä auto tuli myyntiin, ei minun tarvinnut miettiä asiaa kahdesti.”

Shinnors vaimoineen ovat hyödyntäneet Tunturirallin laajaa nuotitusmahdollisuutta hyvin. Hän kuvailee, miten toisinaan erikoiskoetiet muistuttavat leveydeltään kapeita irlantilaisteitä, toisinaan taas mennään isolla tiellä lujaa ja jouhevasti.

”Pidon arviointia minun pitää vielä opetella. Tiedän siitä varmasti paljon enemmän lauantai-iltana. Erikoiskokeet ovat myös vaativan pitkiä, pisimmän ollessa yli 50 kilometriä. Viimeksi ajoin yli 50-kilometrisen erikoiskokeen Uudessa-Seelannissa kymmenen vuotta sitten. Irlannissa erikoiskokeet ovat normaalisti alle 20-kilometrisiä.”

”Tiistain nuottipäivästä suurin osa kului kylläkin siihen, että yritimme selvittää, miten tuulilasinpyyhkijät pysyisivät sulina lumisateessa. Ihan vielä emme sitä osaa.”

Nuottiauto pääsi tippumaan penkan puolellekin, mutta avuliaat suomalaiskuskit auttoivat irlantilaisparin takaisin liikenteeseen.

”Me teemme vain turvanuotit, koska tarkoituksemme on vain päästä maaliin ja pysyä erossa lumihangista. Katsotaan kuinka meidän käy!”

Matt ja Catherine Shinnorsin ralliseikkailuista voi lukea heidän kotisivuiltaan.

Photo 23-01-2016, 16 25 36.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s