Rallia ei voi voittaa ennen maaliin saapumista

on

IMG_1779

Ralli opettaa käsittelemään pettymyksiä. Huipulle vietynä lajissa virheen mahdollisuus on läsnä koko ajan. Mikään ei ole varmaa ennen kuin viimeinen erikoiskoe on ajettu ja päästy viimeiselle aikatarkastusasemalle. Ennen sitä ei pidä juhlia, ja pitää olla myös varautunut pettymykseen.

Saksan MM-rallin lauantai-iltana, kun Sebastien Ogier oli lopullisesti keskeyttänyt Saksan MM-rallista ja Jari-Matti Latvala oli turvallisessa johdossa, laskin pisteitä: ero olisi kaventunut ainakin 19 pisteeseen, ehkä jopa 16 pisteeseen. Kaudesta olisi jäljellä neljä rallia, joissa Latvalalla on kaikissa aivan yhtä hyvä mahdollisuus voittaa kuin tallikaverillaan. Hetken ajattelin, että nyt on oikeasti mahdollisuus saada suomalainen maailmanmestari ennen kuin lajia pilataan shootout-pätkillä ja ties millä keinotekoisella draamalla.

Sunnuntaiaamu Dhrontalin pätkällä valkeni hitaasti. Kuvan vasemmassa reunassa näkyvällä tiellä näin Latvalan viimeisen kerran vauhdissa. Auto valui viinirinnettä alas ylemmältä tieltä juuri näkymän ulkopuolella.
Sunnuntaiaamu Dhrontalin pätkällä valkeni hitaasti. Kuvan keskellä ja alempana näkyvällä tiellä näin Latvalan viimeisen kerran vauhdissa. Auto valui viinirinnettä alas ylemmältä tieltä juuri näkymän ulkopuolella.

Sunnuntaiaamuna olikin sitten tarjolla aitoa ja kouriintuntuvaa draamaa. Saimme luumme ajoissa ylös, vaikka oli rallin neljäs ja aikaisin aamu. Ajoimme Dhrontalin erikoiskokeelle tuttuun paikkaan, hypylle missä olimme olleet myös kahtena edellisenä vuonna. Tällä kertaa ajosuunta oli vaihdettu samaksi, mikä se oli ennen vuotta 2012. Itse jäin jonkin matkan päähän muurille, mistä aukesi esteetön näkymä hypyn jättöön. Kaverit olivat hypyllä, kaiteella missä aiemminkin. Aamu oli kolea, lämpötilaa ehkä kymmenen astetta ja tie oli paikoin kostea. Usvapilvet vielä leijailivat laaksossa.

Epäuskoon johtaneet tapahtumat alkoivat siitä, kun Latvala ajoi alempaa tietä mutkan taakse ja aloin odottaa häntä hypylle näkyviin. Ääni voimistui, mutta auto ei tullut näkyviin, vaan kuului, että enää ei olla pitävällä alustalla. Seuraavaksi kuuli miten auto kumoaa viiniköynnöstä rinnettä alas mennessään ja jää tyhjäkäynnille. Latvala ajoi ulos! Ei saatana, se ajoi ulos!

Kiiruhdin hypylle katsomaan jälkiä ja pian myös alas rinnettä auton luokse. Auto oli tien suuntaisesti, mutta kiinni metallikaiteessa, joka estää putoamasta miehenkorkuiselta muurilta. Se ei siitä liiku. Vain muutama metri oikealle ja auto olisi tippunut takaisin erikoiskokeelle 600 metriä aiempaan paikkaa. Paikka jo tungeksi katsojia ja liivikuvaajia. Latvalaa ei näkynyt missään. Miikka Anttila soittaa tiimille. Kysyn, että mitä tapahtui ja hän arveli, että ”kai mutka oli muita mutkia liukkaampi”. Pettymystä ei tarvinut miehen olemuksesta erikseen kaivaa. Olin itsekin siinä vaiheessa valmis lähtemään kotiin.

Kuvan oikeasta reunasta näkee, missä kohtaa muuri ja aita loppuivat. Latvalan ulosajo johtui ajovirheestä, mutta ei siinä ollut tuuriakaan.
Kuvan oikeasta reunasta näkee, missä kohtaa muuri ja aita loppuivat. Latvalan ulosajo johtui ajovirheestä, mutta ei siinä ollut tuuriakaan.

 

Tämä vuosi oli kolmas kertamme Saksassa. Tällä kertaa tulimme Trierin alueelle vasta keskiviikkoiltana, joten eturungille ei jäänyt juuri aikaa. Ehdimme kuitenkin ajamaan Waxweilerin, Mosellandin, Dhrontalin ja Graftschaftin pätkät läpi. Panzerplattelle oli etukäteen katsottu paikka ja muuten mentiin aiempien vuosien merkkien ja kaverien suositusten mukaisesti. Tapahtumia Saksan MM-ralliin mahtuu aina paljon ja tällä kertaa niistä ihmeen moni sattui siellä, missä mekin.

Shakedownissa menimme alkupuolelle ns. Fuchsin paikkaan. Aamulla usva oli alhaalla ja kun se hälveni, huomasi että paikasta näkee kauempaa myös aiemman ns. Novikovin roikkupaikan. Nopeus shakedownissa oli pettymys. Latvala tuli jo ensimmäisellä vedolla aggressiivisesti, samoin Meeke. Myös Neuvillen ajo näytti hyvältä. Sitten kolmannella ajokerrallaan Neuville roikottaa vasurissa ja tippuu viinitarhaan kaataen kuusi kertaa katon kautta. Ryntään tietysti paikalle. Kuskit olivat ok, eikä autokaan näyttänyt pahasti vaurioituneelta siihen nähden, miten monesti se oli kerinyt. Pian järjestysmiehet siivoavat alueen, ja jatkoimme kaverini kanssa huoltoparkkiin.

Thierry Neuvillen Hyundai kesti uskomattoman hyvin kuusi kierrosta katon kautta. Se tiesi silti 18 tunnin uudelleenrakentamisurakkaa mekaanikoille. Lopussa kiitos seisoi.
Thierry Neuvillen Hyundai kesti uskomattoman hyvin kuusi kierrosta katon kautta. Se tiesi silti 18 tunnin uudelleenrakentamisurakkaa mekaanikoille. Lopussa kiitos seisoi.

 

Hetken huoltoparkissa odotettuamme Neuvillen Hyundai tuodaan paikalle umpitrailerissa ja muovilla suojattuna. Pilttuun raosta kuitenkin näkee, että auto liikkuu kevyesti, joten ainoaksi esteeksi korjaustyön aloittamiselle voisi muodostua turvakaarivaurio.

Huoltoparkkiin Neuvillen Hyundai tuotiin hyvin piilossa. Pilttuuseen tultiin takakautta, umpitrailerilla ja auto muoveissa.
Huoltoparkkiin Neuvillen Hyundai tuotiin hyvin piilossa. Pilttuuseen tultiin takakautta, umpitrailerilla ja auto muoveissa.

Myöhemmin illalla Trierin keskustassa Porta Nigran takana, missä kuskit jonottivat seremoniastarttiin lähtöä, usutan Neuvillen kartturin Nicolas Gilsoulin luokse ja kysyn, missä kunnossa auto on. Hän kertoo, että mekaanikot joutuvat kokoamaan sitä kokoon läpi seuraavan yön ja aamuseitsemältä auto katsastettaisiin. Vasta silloin tulisi lopullinen varmuus, että pystyykö autolla aloittamaan kilpailun. Neuville itsekin on paikalla ja kysyn, monta kierrosta he laskivat, että me laskimme seitsemän. ”Me laskimme kuusi”, hän näyttää kahden käden sormin ja hymyilee.

Porta Nigran takunen on muutenkin hyvä paikka kysellä kuskeilta huhuille vankempaa pohjaa.

Ogier oli Latvalan takana jo seremonialliseen lähtöön mennessä...
Ogier oli Latvalan takana jo seremonialliseen lähtöön mennessä…

 

Tänä vuonna Saksan MM-ralli ajettiin poikkeuksellisen koleassa säässä. Vesisade tuli häiritsemään vasta lauantaina, eikä silloinkaan liian pahasti, mutta muuten sää oli noin 10 astetta viileämpi kuin aikaisempina vuosina. Sunnuntaina Dhrontalin ensimmäisellä vedolla hengitys höyrysi.

Epävakainen sää suosii Saksan tapauksessa aktiivista rallikatsojaa, sillä se tekee erikoiskokeista oikukkaampia. Metsässä ajettavilla osuuksilla leikatuista paikoista nousee helposti mutaa tielle, mikä tietysti tekee tiestä liukkaan. Waxweilerilla eräs vasuri muuttui loppupään kuskeille luistinradaksi, kun mutkan puolivälin jälkeen tie muuttui mutauraksi. Kaikein kaikkiaan paikassa oli ensimmäisellä kierroksella viitisentoista tilannetta, joista ulosajoiksi laskettaviakin ainakin puolet. Katsojia oli kourallinen ja meistä yli puolet suomalaisia. Sattuipa paikassa sellainenkin sattuma, että yksi ulosajaneista oli Yannick Neuville, Thierryn nuorempi veli. Näin tilastoihin merkittiin kaksi Neuville-runkia peräkkäisille päiville.

Huono-onnisimpia olivat Opel Adam Cupiin osallistuneet naiskuskit, jotka ajoivat tästä vasurista pihalle, sen jälkeen 500 metriä myöhemmin mutaisesta serpovasurista ojaan ja siitä taas matkaan päästyään mutaisesta, syvään leikatusta vasurista ojan pohjalle. Sieltä ei enää noustu ilman paloauton apua.

Yhden Adam-parin matka jäi tähän - kolmanteen ulosajoon kilometrin sisään. Waxweilerin toisella ajokerralla sama liukas vasuri kaappasi isomman kalan, kun Quentin Gilbert lipesi syvemmälle pellolle.
Yhden Adam-parin matka jäi tähän – kolmanteen ulosajoon kilometrin sisään. Waxweilerin toisella ajokerralla sama liukas vasuri kaappasi isomman kalan, kun Quentin Gilbert lipesi syvemmälle pellolle.

Eräs Opel Adam -pari tarvitsi apua lauantai-iltana Peterbergin toisella eli ensimmäisellä vedolla. Tulimme pätkälle sisään paikasta, mikä rallin jälkeen tuli kuuluisaksi kyseenalaisen törkeästi käyttäytyneistä järjestysmiehistä Nasser Al-Attiyahin ulosajon yhteydessä. Me emme kuitenkaan halunneet jäädä karsinaan ämyrin viereen odottamaan lipsahdusta, vaan kolusimme metsän kautta hieman aiemmalle osuudelle. Siellä sai rauhassa – ja kohtalaisessa vesisateessa – katsella autoja, ei kukaan hätistellyt. Paikasta oli kuuloyhteys risteykseen. Ensimmäinen sortuja oli Dani Sordo. En hievahtanut. Nasser oli jo 1,5 renkaan leveyttä ulkona meidän paikassa ja äänet kertoivat, että hän oli toinen joka tippui risteyksestä ulos. Silloin liikuin. Nasser oli jo ylös ojasta, kun sain näköyhteyden.

Hyundain ainoa alisuoriutuja Bryan Bouffier Peterbergin erikoiskokeella.
Hyundain ainoa alisuoriutuja Bryan Bouffier Peterbergin erikoiskokeella.

Jäin ylös niitylle tarkkailemaan tilannetta. Yksi Fiesta R2 -kuski lipesi mudasta peltoon, pyöri siellä aikansa kunnes pääsi takaisin risteykseen ja ajoi suoraan takana tulleen eteen. Takana tulleen huono onni jatkui, sillä he tipahtivat vuorostaan ojaan vajaata minuuttia myöhemmin ylämäkimutkista viimeisessä. Aivan viimeisistä autoista kuulin taas, että ojassa ollaan. Laitoin repun selkään ja kävelin pari minuuttia paikalle. Siellä muutama katsoja yritti työntää Adamia maapenkasta irti ja pari järjestysmiestä yritti vakuuttaa katsojia, että jättäkää se siihen. Laitoin repun syrjään, kaivoin kuskin iloksi liinan esille ja johan alkoi auto liikkua. Harmiksemme ensimmäinen paluuyritys tielle johti siihen, että auto oli uudelleen kiinni – tällä kertaa ojassa. Järjestysmies on edelleen sitä mieltä, että jättäkää siihen, kuski puolestaan sanoo, että ”aikaa on, aikaa on”. Ei muuta kuin liina takaisin autoon kiinni. Ei liiku. Kymmenen metrin päässä poikaporukka kuvaa kännyköillään ponnistelujamme, kauempana ihmiset pällistelee. Muutaman minuutin melko tiukkasanaisen ”help us or leave!” -tyylisen keskustelun jälkeen liinaan saatiin riittävästi voimaa, auto irti ja tällä kertaa peltoliittymän kautta takaisin pätkälle. Tuloksista katsoin, että jäivät 15 minuuttia kärjestä pätkällä. Tämä oli harmi, sillä olivat näköjään liki minuutin luokkajohdossa pätkälle tultaessa.

adampeterb

 

Tältä vuodelta Saksan MM-rallista jäi huomattavasti parempi maku kuin vuoden takaisesta. Ensinnäkään kukaan ei kuollut. Lisäksi tapahtuma oli jälleen tiivimmässä neljän päivän formaatissa. Aikataulut aiheuttivat sen, että pari siirtymää menivät todella tiukoille, mutta lopulta emme kertaakaan missanneet ensimmäistä autoa. Neljän päivän aikana ehdimme siis käydä shakedownissa, huoltoparkissa ja seremoniallisessa startissa, perjantaina Waxweiler 1:llä, Sauertal 2:lla ja Moselland 2:lla, lauantaina Stein & Wein 1:lla, Panzerplatte 1:llä ja Peterberg 2:lla ja sunnuntaina Dhrontal 1 & 2:lla. Sunnuntai-illaksi ehti sopivasti Düsseldorfiin kotilennolle, aamuyöksi nukkumaan ja aamujunalla takaisin töihin. Tapahtuma on pakko pitää vahvassa harkinnassa ensi vuottakin ajatellen, vaikka periaatepäätös on jo palata viikkoa myöhemmin järjestettävää Tshekin EM-ralliin.

Katso Ralliringin kuvagalleria Saksan MM-rallista: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Rallye+Deutschland+2014/

Kotikutoinen videokooste paikoista, missä olimme: https://www.youtube.com/watch?v=BgsRlgH6_g0

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s