Ihmiskoe nimeltä Suomen MM-ralli

on

Suomen MM-rallin ratkaisuhetki meidän seurueelle tapahtui perjantaina aamupäivällä. Olimme aamuksi ajaneet Pihlajakosken erikoiskokeelle, mistä jatkoimme suunnitelman mukaisesti kohti Kakariston alun pikkutietä. Ouninpohjantiellä pysähdyimme keltaisen talon hyppyrille ihmettelemään edellispäivän myrskytuhoja. Oli hyvää sattumaa, ettei Ouninpohjaa ajettu tänä vuonna perusmuodossa, sillä tien yli oli kaatunut toistakymmentä isoa puuta. Käytännössä keltaisella talolla ei ollut katselualueita ja puiden rungot töröttivät tien pielessä. Tästä pysähdyksestä pääsimme jatkamaan enää noin 200 metriä, kun sateen syövyttämä reikä tiessä katkaisi pultin kiesimme alapallonivelestä, oikea eturengas ja veto olivat poissa käytöstä. Oli onni, että kuskimme sai pidettyä auton tiellä.

Oli onni myös, että vahinko tapahtui niinkin lähellä huoltoaluettamme eli kotia. Soitimme hinurin ja kyydin kaupunkiin, ja parin tunnin päästä olimme matkalla takaisin Pihlajakoskelle. Jos tämän vaan olisi tiennyt, olisi katselupaikan voinut vaihtaa vetojen välissä myös kävellen, ilman että piti välissä käydä hajottamassa yksi auto.

Torstain ukkoskuuro ja kovat tuulet olivat tehneet Ouninpohjan keltaisen talon hypylle uuden aukon. Jos pätkä olisi ajettu perjantaina, olisi motokuskeilla pitänyt kiirettä.
Torstain ukkoskuuro ja kovat tuulet olivat tehneet Ouninpohjan keltaisen talon hypylle uuden aukon. Jos pätkä olisi ajettu perjantaina, olisi motokuskeilla pitänyt kiirettä.

Ilman tuota ikävää käännettä olisi tämän vuoden Suomen MM-ralli ollut varmaankin paras rallireissu ikinä. Siitä muodostui jälleen odotusten mukaisesti rallin ja ystävyyden täyteinen viikko.

MM-rallin valmistelut alkoivat jo aikaisin keväällä paitsi reittiin tutustumisella, myös muutenkin. Valmistelimme yllätystä. Ralliringin Keski-Euroopan osaston jäsenet olivat lupautuneet saunareissulle mökille, mutta sitä he eivät arvanneet, että ennen saunomista tehtäisiin pysähdys Rallirinki-BMW:n eli Viiankorven Joelin testeihin. Yllätys meni kuin elokuvissa: kun pysäytimme automme testitiellä sulkuun, parin sekunnin päästä sininen BMW möyri sivuluisussa alas tietä.

Ajoimme välille parkkiin ja into oli piukassa, kun tehokas takavetoinen meni hienosti testitiellä. Yllätys huipentui siihen, kun vieraille asetettiin kypärät päähän ja tarjottiin ensikäden kosketus siitä, mitä rallin ajaminen suomalaisilla sorateillä voi tarkoittaa. Samana iltana ensimmäistä kertaa ralliauton kyydissä ja ensimmäistä kertaa saunassa, ei huono tapa aloittaa Suomen MM-rallireissua!

 

Sunnuntain palaaminen reitille merkitsee katsojan näkökulmasta enempää kuin yhtä päivää lisää. Tämä oli ainakin itsellä olo, kun sunnuntaiaamuna könysi sängystä ylös, jalat aiempien päivien pitkien kävelyjen rasittamina. Viime vuonna painattamamme rallizombi-paidat saivat innoituksen silloin juuri edellisestä sunnuntaisesta Myhinpään reissusta ja olo oli nytkin yhtä pelokas. Ylipitkää kävelyä ei kaivannut kukaan.

Rallin kärjessä tilanne oli todella kutkuttava ja katsojia oli odotettavissa reitille paljon. Väki kuitenkin pakkaantui selvästi Ruuhimäkeen, joka ajettiin kahdesti Myhinpään yhtä ajokertaa vastaan. Siinä missä vuonna 2009 parkkeerasimme automme noin 4 kilometrin päähän siimasta, pääsi nyt ajamaan vielä yli 3 kilometriä kauemmas. Poislähtiessämme ajoimme tietenkin Ruuhimäen maalipään ohitse ja autoja oli molemmin puolin isoa tietä parkissa. Mikä hienointa, liki jokaisella pysäkillä, levikkeellä ja risteyksessä Jari-Pekalta Vaajakoskelle oli ihmisiä Suomen lippujen kanssa odottamassa, että rallisankarit ajaisivat ohitse. Persoonallinen ja sydämellinen tapa kannustaa, jota voisi joskus kokeilla ihan itsekin.

Jari-Matti Latvala oli selvästi Suomen MM-rallin nopein kuljettaja. Hän hallitsi hermonsa ja otti todella ansaitun voiton.
Jari-Matti Latvala oli selvästi Suomen MM-rallin nopein kuljettaja. Hän hallitsi hermonsa ja otti todella ansaitun voiton.

Viikonlopun ehdoton sankari oli Jari-Matti Latvala. Hän oli torstain shakedownista lähtien todella hyvässä ajovireessä, eikä nopeudellisesti Sebastien Ogierilla tai kenellä muullakaan ollut mitään sanomista. Oli hyvä, että Latvala ei lähtenyt edes selvässä johtoasemassa varmistelemaan, vaan kuroi keulaa mahdollisimman suureksi. Monessa paikassa, missä olimme katsomassa, Latvalan linja oli aggressiivisempi, mutta myös suoraviivaisempi ja nopeampi. Kun lauantainen jarruvika tuli, johtoasema kesti päivän loppuun asti ja sunnuntaihin oli helpompi valmistautua, kun Latvala tiesi olevansa perusvauhdiltaan tallikaveriaan nopeampi. Tätä korosti myös Latvalan henkinen valmentaja Christoph Treier, joka auttoi suomalaista keskittymään sunnuntain tärkeille erikoiskokeille. Merkittävä osa Latvalan voitosta on myös Treierin ansioita, viime viikonlopun työstä ja aiemmasta.

Kaksi muuta ehdottoman erikoismaininnan arvoista kuljettajaa ovat Kris Meeke ja Henri Haapamäki. Hienoa tekemistä koko rallin ajan.

Tämän vuoden rallin järjestelyistä jäi varsin positiivinen kuva. Jokseenkin jokainen järjestysmies käyttäytyi mukavasti. Jos joku hääti tieltä metsään kävelemään, niin seuraava ei sitten enää niin välittänytkään. Kaksi kielteistäkin kokemusta mahtui, mutta mainittakoon niistä vain toinen: En vieläkään ymmärrä miksi emme saaneet jättää lippujamme esille Myhinpään erikoiskokeelle. Vielä oudommaksi asian tekee se, että liput ehtivät olla sijoillaan jo tunnin ennen kuin käsky poistaa ne tuli. Ilmeisesti Suomessa ei saa kannattaa ketään näkyvästi tai sitten kaupallisten toimijoiden koura ulottuu jo rallikuluttajan mahdollisuuksiin ilmaista itseään.

Jari-Matti Latvalan ja Mikko Hirvosen kesken käytiin keskiviikkoiltana "Jyväskylä Battle" polkuautoilla. Latvala kellotti hyvän kierrosajan tosissaan, mutta Hirvosen ajo meni sekoiluksi.
Jari-Matti Latvalan ja Mikko Hirvosen kesken käytiin keskiviikkoiltana ”Jyväskylä Battle” polkuautoilla. Latvala kellotti hyvän kierrosajan tosissaan, mutta Hirvosen ajo meni sekoiluksi.

Myös huoltoparkissa oli mukavasti viihdettä kansalle. Keskiviikkona kävimme aamulla seuraamassa nuottia, mistä jatkoimme lounaan ja Harju-vierailun jälkeen huoltoparkkiin. Pikavisiitti venyi yli kolmeen tuntiin. Lokariauto- ja nimmarinjakohässäkät toimivat näin hyvin, sillä ne antavat tällaiselle kysymyksillään häiriköivälle persoonalle hyvän tilaisuuden lähestyä kuskeja. Yhdessä kohtaa tuntui kuin koko rallin lähtölista olisi kävellyt yhtä aikaa ohitseni. Kaikista eniten harmittaa se, kun Paviljongin seinänviertä kulkiessamme Jost Capito käveli vastaan, tervehti meitä nyökäten ja jatkoi matkaansa, mutta minä en saanut haastateltuani miestä. Jäi ehkä rallin tulevaisuus pelastettua.

Harjun erikoiskokeesta jäi kohtalaisen positiivinen mielikuva. Yleisöä oli torstai-iltana sen verran, että näkyvyys oli jo rajattua. Kärjen mentyä vip-katsomot tyhjenivät. Kuvassa Martin Prokop valmiina kiipeämään vesilinnalle.
Harjun erikoiskokeesta jäi kohtalaisen positiivinen mielikuva. Yleisöä oli torstai-iltana sen verran, että näkyvyys oli jo rajattua. Kärjen mentyä vip-katsomot tyhjenivät. Kuvassa Martin Prokop valmiina kiipeämään vesilinnalle.

Tilastopuolesta vielä: Kaiken kaikkiaan ralliviikkomme kesti tiistaista sunnuntaihin. Varsinaisen rallin aikana reitillä vierähti noin 60 tuntia. Jalan kuljimme vähintään 40 kilometriä. Näimme shakedownin ja 10 erikoiskoetta. Vierailimme kahdesti huoltoparkissa. Enempäänkin olisi pystynyt, mutta ei vaan jaksanut.

Ensi vuonna uudestaan.

Ralliringin kuvagalleria Suomen MM-rallista: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Neste+Oil+Rally+Finland+2014/
Video Mökkiperä 1:ltä: https://www.youtube.com/watch?v=zC8l5FVYrPU

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s