Tutustumismatkalla Etelä-Eestissä eli Ralliringin raportti Rally Estoniasta

on
Kilpa-autot laitettiin yhteen parkkiin seremoniallista lähtöä varten ja niihin pystyi kaikessa rauhassa tutustua. Ylimääräisiä raja-aitoja ei Tartossa ollut.
Kilpa-autot laitettiin yhteen parkkiin seremoniallista lähtöä varten ja niihin pystyi kaikessa rauhassa tutustua. Ylimääräisiä raja-aitoja ei Tartossa ollut.

Kansainvälisissä ralleissa vieraillessa lajin hienouksista piirtyy parhaiten esiin se, miten kuljettajien ja katsojien välillä ei ole käytännössä mitään raja-aitaa. Otepään EM-rallin seremoniallinen lähtö pidettiin torstai-iltana Tarton kauniissa yliopistokaupungissa ja kun kuljettajilla ei ollut lähtölavalla tehtäviä, he kulkivat kaduilla, eivätkä pahastuneet pienistä kyselytunneista. Sitä kuitenkin aina osaa kysyä jotain, mistä ei ole vielä verkkolehdistä lukenut, joten näillä kohtaamisilla on merkitystä.

Jo edellisenä iltana Otepäässä mediatehtävissä rallia seurannut Hyundai-kuski Juho Hänninen tuli juttusille. Hyväntuulinen punkaharjulainen oli tyytyväinen Suomen MM-rallin testeihinsä. Käytiin siinä vähän läpi myös Otepään reittiä. Erehdyin kyllä povaamaan, että Esapekka Lappi kerkeäisi jouhevilla teillä Tänakin ja R5:n vauhtiin. Jotenkin Hännistä piti vielä ihan Skodan miehenä, vaikka eihän hän sitä ole ollut enää pariin vuoteen.

Oma vaatimaton maanpäällinen kulku palautui mieleen, kun meni takaisin valitsemaamme (ok, minä sen varasin) majoitukseen, jota en vieläkään suostu kutsumaan hotelliksi. Toki kolmen hengen huoneella oli huokea hinta ja aamupalakin kuului hintaan, mutta eipä siinä paljoa muuta ollutkaan. Noin 10 neliömetrin huoneessa oli juuri ja juuri tilaa kolmelle sängylle ja suihkulle, joka lainehti joka kerta ulko-ovelle asti. Onneksi rallin aikana päivät venyivät sen verran pitkiksi, ettei tuossa kuumassa, ahtaassa ja paskalta haisevassa kopissa tarvinut käydä kuin nukkumassa. Rallitunnelmaan majoituksessa silti pääsi. Lauantaiaamuna kun verhoa raotti, oli pihassa trailerilla useampaan kertaan kaatunut Subaru. Heillä oli käynyt huono tuuri rallin lisäksi myös majoituksen valinnassa.

Emme olleet aiemmin käyneet Otepäässä, joten reittiin tutustuminen oli tärkeää. Aiempien vuosien tapahtumapaikoista toki oli perinnetietoa rallitutuilta. Mainittakoon, että kyseiset paikat erottuivatkin pätkiltä helposti. Varsin pienellä alueella Otepään ympäristössä kulkevat pätkät ovat pääosin jouhevia ja ennakkoon todella kovavauhtisia. Paikoin pätkät menivät myös pehmeäpintaisille teille, mutta rallin aikana huomasi, että nämä tiet kestivät kuitenkin hyvin. Mielenkiintoisin oli yli 28-kilometrinen Vaabinan erikoiskoe, jolla tien luonne muuttui pariinkin kertaan, vaihdella todella nopeista ylityksistä parin kilometrin mittaiseen mökkitiehen, jolla tien niskassa kasvoi ruoho. Niin vaan pätkäpohjat ajanut Ott Tänak tuli läpi liki 130 kilometrin keskituntinopeutta.

Ott Tänak oli keskiviikkoiltana jo huoltoparkissa, vaikka nuotitusaikaakin olisi ollut jäljellä. Rauhallinen Tänak voitti tämän vuoden Rally Estonian lähes näytöstyyliin. Mielenkiintoisesti viime vuonna hän työskenteli huoltomiehenä rallin voittaneelle Gerg Grossille.
Ott Tänak oli keskiviikkoiltana jo huoltoparkissa, vaikka nuotitusaikaakin olisi ollut jäljellä. Rauhallinen Tänak voitti tämän vuoden Rally Estonian lähes näytöstyyliin. Mielenkiintoisesti viime vuonna hän työskenteli huoltomiehenä rallin voittaneelle Gerg Grossille.

 

Ralli alkoi päiväsaikaan torstaina historicien shakedownilla, jonka jälkeen oli EM-sarjalaisten kuuman ryhmän harjoitusvedot ja aika-ajovedot. Suoraviivaisella shakedown-pätkällä ei ollut juuri mitään mielenkiintoista paikkaa. Tulimme maalin päästä risteyksestä sisään ja kävelimme puolisen kilometriä vastaseen peltokummulle, mistä näki kahden jouhevan mutkan yhdistelmän, jossa etenkin aika-ajojen aikana osa kuskeista leikkasi jo reippaammin. No, jos jälkimmäisen mutkan ulkona olisi ollut matalan maapakan sijaan oja, olisi paikka koitunut kohtaloksi jo joillekin. Nyt oli vaan näyttäviä linjoja, aurinkoa ja pölypilviä. Kuumasta shakedownista ehti hyvin polttavan kuumaan Tartoon seuraamaan sitten lähtömuodollisuuksia ja katsomaan lähietäisyydeltä autoja.

Ralli alkoi todenteolla perjantaina. Menimme ykköspätkälle, vuodelta 2010 tuttuun sumputtavaan hyppyyn. Väkeä oli paikalla heti aamusta todella paljon, eikä meille ollut jäljellä enää kuin takarivin paikkoja metsässä. Osa kärkikuskeista tuli paikkaan todella kovalla riskillä. Lukyanuk hyppyytti Mitsubishiaan poikittain ilmassa, mutta niin vaan hienosti taittoi hypyn jälkeiseen vasuriin. Hulluiten paikkaan tuli Martin Kangur Ford Fiesta S2000:lla. Auto otti maapakasta pienen kimmokkeen ja auto lensi kalleellaan ja korkealla. Kuva tästä hypystä levisi rallin aikana paljon, ja etenkin kun siihen liitettiin kuvat Kangur Fiestasta seuraavalla pätkällä tapahtuneen ulosajon jälkeen.

Tällä kertaa hypyssä ei epäonnistunut kuin Raul Jeets, joka Fiesta R5:llä sai aikaiseksi hartialukon ja sukelti seuraavasta mutkasta pusikkoon, mistä pääsi parin minuutin jurruutuksen jälkeen jatkamaan matkaa.

Sitten loppui hyvä meininki.

Kierrosten välissä selvisi, että joku oli ajanut sisääntulotiellä automme kylkeen ja molemmat ovet olivat pahoilla lommoilla. Tie oli kapeahko, mutta auto oli kuitenkin parkkeerattu täysin tieltä pois. Raukkamainen kolaroija ei tietenkään ollut jättänyt mitään lappua, joten tapaus ei selvine koskaan. Kiitos vielä kaikille, jotka kuvaa autosta jakoivat Twitterissä. Elämä on.

Iltapäiväksi jatkoimme EK6:lle, valtionmerkki-oikeaan, jossa oli pisto ja korkea maapakka odottamassa epäonnista ajolinjaa. Kävellessämme pätkälle huomio kiinnittyi runsaaseen Suomi-kilpisten autojen määrään. Tämän paikan olivat haistelleet monet muutkin suomalaisen rallikatsoja-ammattilaiset ja pellolla vallitsikin hyvin härmäläinen meno. Katselupaikkana mutka oli varsin tylsä. Kuitenkin, Kochmar Mitsullaan myöhästyi käännöksessä liikaa, auto osui maapakkaan ja keri katon kautta kevyesti viisi kertaa. Auto otti kartturin puoleiseen kylkeen pahimmat osumat. Silti oli pieni ihme, että kuskit jatkoivat seuraavana päivänä rallia – autossa oli vaan punaisten ovien sijaan keltaiset, naapuritiimiltä lainatut. Ei se niin tarkkaa ole!

Timmu Körge tuli läpi rallin rohkealla linjalla ja lujaa. Hän kävi kakkostilasta kovan kamppailun Alexey Lukyanukin kanssa, mutta jäi lopulta kolmanneksi.
Timmu Körge tuli läpi rallin rohkealla linjalla ja lujaa. Hän kävi kakkostilasta kovan kamppailun Alexey Lukyanukin kanssa, mutta jäi lopulta kolmanneksi.

Perjantai-iltana ajettiin vielä Tarton kaupunkipätkä. Haimme paikan läheltä maalia korkealta maavallilta, mistä näki vilaukselta autot pätkän alkupäässä ja pian kaksi mukulakivillä ajettua oikealle kääntyvää mutkaa. Märällä kelillä pito olisi ollut varmasti mielenkiintoisen vaihtelevaa, mutta näin kuivalla vain muuten vauhdikasta. Yhden arvion mukaan lyhyen pätkän varrella olisi ollut noin 30 000 katsojaa, joten siinä mielessä pyöritys palveli tarkoitustaan.

Lauantaina ralli alkoi vasta puolilta päivin. Tällä ehkä haluttiin antaa edellisiltana liian pitkään juhlineille katsojille mahdollisuus osallistua tapahtumaan vielä sen päätöspäivänäkin. Aloitimme vieläpä päivän toiselta pätkältä, joten aamulla ei ollut kiirettä. Haimme Vaabinan pätkältä paikat pudottavaan oikeaan, joka oli selkeästi enemmän kääntyvä mutka pitkän vauhdikkaan osuuden jälkeen. Tätä edelsi 200 metriä aiemmin linjavikainen nypynylitys, joten siinä mielessä valinta ei ollut selvä. Jälleen paikalla oli taas lähinnä suomalaisia katsojia. Kaikki olivat hyvällä tuulella ja juttu luisti. Paikka oli hurja. ERC-ryhmän kärkimiehistä Chardonnet, Plangi ja Koitla olivat kaikki katkolla paikassa, mutta vauhdin turvin pääsivät jatkamaan. Myöhemmin yksi Eesti-sarjalaisista spinnasi Mitsullaan täydestä vauhdista, mutta onnistui kuin onnistuikin pitämään auton koko ajan tiellä.

Lauantaille oman säväyksensä toivat letkan perässä tulleet Gaz-kuorma-autot. Tälle vuodelle autoihin oli sääntömuutoksen myötä vaihtunut V8-koneet aiempien kutosten sijaan.
Lauantaille oman säväyksensä toivat letkan perässä tulleet Gaz-kuorma-autot. Tälle vuodelle autoihin oli sääntömuutoksen myötä vaihtunut V8-koneet aiempien kutosten sijaan.

Edellisessä nypynylityksessä sen sijaan kolisi. Venäläiskuskin Skoda Fabia S2000 heitti huimat voltit, kun kuski lähti kääntämään sitä nypyltä vasemmalle liian aikaisin ja liian jyrkästi.

Rallin viimeiseksi valikoitui EK14:n alussa ollut oikealle kääntyvä mutka, jonka jätössä pihassa oli tarkoitukseltaan hämärän peittoon jäänyt monttu. Niin ikään vuonna 2010 tämä aiheutti ongelmia usealle kuskille. Ja niin ikään YouTube-videon voima keräsi tähänkin paikkaan monta sataa katsojaa, joista iso osa oli suomalaisia. Mitään merkittäviä tilanteita tai edes näyttäviä linjoja ei paikasta herunut. Pätkä keskeytyi hetkeksi, kun Jeets Fiesta R5:llään ajoi lujavauhtisesti päin kiveä noin 2,5 kilometriä paikan jälkeen. Kuskit joutuivat sairaalaan, mutta onneksi mitään todella vakavaa ei tapahtunut hurjan näköisessä ulosajossa.

Raul Jeetsin ralli päättyi kovaan osumaan kiveä päin. Fiesta R5:n nokka antoi tällä tapaa periksi.
Raul Jeetsin ralli päättyi kovaan osumaan kiveä päin. Fiesta R5:n nokka antoi tällä tapaa periksi.

 

Otepään-reissusta jäi myönteinen kuva. Tapahtuma oli hienosti järjestetty. Huoltoparkki Otepäässä toimi kaikin puolin hyvin. Erikoiskokeille siirtyminen oli suhteellisen helppoa, mitä nyt kerran eksyttiin karvalle, joka jatkui kartassa läpi, mutta todellisessa elämässä päättyi vihaisen koiran kohtaamiseen. Erikoiskokeet olivat melko suoraviivaisia, mutta silti mielenkiintoisiakin paikkoja löytyi. Osallistujalista EM-sarjan osalta varmasti paranee jatkossa, sen verran hyviä kokemuksia nyt mukanaolleilla varmasti on ja sanaa viedään eteenpäin. Katsomista riittää myös paljon, kun mukana on kuitenkin kolme eri kilpailua. Lisäksi hintatasoltaan reissu on edullinen – vaikka ottaisi vähän paremman majoituksenkin!

Ralliringin kuvat ERC Rally Estoniasta: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Rally+Estonia+2014/
Video vapaista harjoituksista: https://www.youtube.com/watch?v=t5fSsWw2_40
Video EK3:lta: https://www.youtube.com/watch?v=LUJXyx8moYw

 

Otepää by night. Melkein voin suositella Viron-rallireissua suunnittelevalle majoituksen etsimistä Tartosta. Se on hieman kauempana pätkistä, mutta kuitenkin oikea kaupunki palveluineen.
Otepää by night. Melkein voin suositella Viron-rallireissua suunnittelevalle majoituksen etsimistä Tartosta. Se on hieman kauempana pätkistä, mutta kuitenkin oikea kaupunki palveluineen.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s