Ensikertalaisille ei armoa eli Ralliringin raportti Ypres-rallista

on

EM-sarjan perinteikäs Ypres-ralli ajettiin jälleen juhannuksena ja jälleen ralli osoitti myös hankaluutensa. Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistui tietenkin Esapekka Lappiin, joka oli nyt ensimmäistä kertaa ajamassa belgialaisteillä. Ypres on ensikertalaisille hankala, enkä etukäteen pitänyt Lapin menestysmahdollisuuksia kovin korkeina. Kaiken lisäksi, kun Skoda Motorsport perui ennakkotestinsä viime hetkellä, tuntui että Lapin urakasta tulisi ylitsepääsemätöömän raskas. Hienosti Lappi kuitenkin ajoi – kunnes ajoi ulos.

Ypres on Ralliringin Keski-Euroopan jaoston kotiralli, joten meillä oli tietenkin edustus paikalla. Tässä Ralliringin raportti paikan päältä:

 

”MEIDÄN RALLIMME ALKOI JO VIIKKOA ENNEN varsinaista päätapahtumaa, kun olimme katsomassa testejä sekä Wervik-rallia, jota monet kuljettajat käyttivät testimahdollisuutena ennen Ypresiä.

Olimme ällikällä lyötyjä, kun kuulimme että Skoda Motorsport oli perunut testinsä. Se tarkoitti, että suosikkisuomalaisemme mahdollisuudet menestyä kapenivat huomattavasti.

Keskiviikkoiltana kävimme katsomassa katsastusta sekä PR-tilaisuuksia paikallisissa Peugeot/Skoda- ja Ford-liikkeissä. Odotin, että pääsisin vaihtamaan muutaman sanan Esapekka Lapin ja Max Vatasen kanssa.

Autoja tulee vähitellen katsastukseen, kun huomaan Esapekan nuottiauton – he ovat saapuneet! Pian olimme jutteluetäisyydellä Esapekan ja Janne Fermin kanssa.

Esapekka Lapin Skoda Fabia S2000 Ypresin katsastuksessa. Tässä rallissa automalli on ollut voittamaton 2010-luvulla.
Esapekka Lapin Skoda Fabia S2000 Ypresin katsastuksessa. Tässä rallissa automalli on ollut voittamaton 2010-luvulla.

Esapekka on harmissaan siitä, että hänen osallistumisensa Suomen MM-ralliin on epävarmaa. Hän voisi ajaa viime vuoden autolla, mutta se ei yksinkertaisesti ole riittävän hyvä, joten näin ollen hän jättää mieluummin rallin väliin. Lappi tulee kuitenkin katsomaan Suomen MM-rallia eli nopein katsoja on jo tiedossa!

Ypresin testien peruutus saa hänet huokaisemaan toistamiseen. Hän on kuitenkin hyvin kiinnostunut rallista, sen nopeista pätkistä, isoista leikkauksista, syvistä ojista ja hienosta ilmapiiristä.

Lappi kiinnostuu myös siitä, miten tiedän niin paljon Suomesta ja suomalaisesta ralliautoilusta. Näytän hänelle Ralliringin reissukassia. ”Jaa, sä tiedät nämä tyypit, no ei ihme”, hän kommentoi. Esapekka ja Janne ansaitsevat Ralliringin Keski-Euroopan jaoston jakamattoman kannatuksen. Hyvää rallia teille!

Tien toisella puolen Fordin liikkeessä tapaamme Max Vatasen, joka vielä muisti minut parin kuukauden takaa, kun juttelimme Portugalin MM-rallin aikaan.

Hänen kartanlukijansa Mikael Korhonen liittyy seuraan myös ja on iloinen, kun kuulee että olen Ralliringin Rallye Le Touquet  -artikkelin kirjoittaja. Hän menestyi siellä hyvin Jaro Kinnusen kanssa. Hyvää rallia teillekin, jälleen yksi suomalaispari mitä seurata.

 

AIKA-AJOERIKOISKOE OLI TODELLA TYLSÄ. Minusta järjestäjien pitäisi päästä eroon tästä järjestelmästä, mikä auttavasti toimii MM-ralleissa soralla ja lumella, mutta on EM-ralleissa merkityksetön, etenkin asfaltilla. Ainoa hyvä puoli shakedownissa on, että uudet Peuget R5:t näyttävät hienoilta ja nopeilta, joten taistelu meidän lempinaapureiden Kevin Abbringin ja Freddy Loixin välillä näyttää mahdolliselta. Myös Stéphane Lefebvre 208 R2:lla on jälleen aivan hullunnopea!

Kevin Abbringillä oli hyvä tilaisuus ottaa uransa ensimmäinen iso voitto, mutta uuden R5-Pösön lastentaudit eivät sitä sallineet.
Kevin Abbringillä oli hyvä tilaisuus ottaa uransa ensimmäinen iso voitto, mutta uuden R5-Pösön lastentaudit eivät sitä sallineet.

Aika-ajo ei sujunut Lapilta hyvin. Perjantaina menemme päivällä Ypresin keskustaan katsomaan ajopaikan valintaa. Kun tulee Lapin vuoro valita, on jäljellä enää paikat 1. ja 8. Valinta on hankala: Ensimmäisenä autona lähteminen tarkoittaa tien putsaamista. Se ei ole niin haittaava tekijä kuin soraralleissa, mutta silti. Kahdeksantena lähtemine puolestaan tarkoittaisi sitä, että seitsemän edellä mennettyä autoa olisi heittänyt soraa ja kuraa asfaltille.

Lappi valitsee ensimmäisen lähtöpaikan, mikä on mielestäni huonoista vaihtoehdoista se vähemmän huono.

Myöhemmin keskustassa tapaamme Ari Vatasen, joka mielellään laittaa nimmarin kaverini Rally cars -kirjaan, vitsaillen että ”tuo en sitten ollut minä”, kun vuoroon tulee rotkossa pötköttävä Escortti.

Tapaamme myös Jukka Korhosen ja Marko Salmisen. Korhonen on innoissaan rallin ilmapiiristä kaupungissa ja suuresta yleisömäärästä. Hän myös vahvistaa, että ei tule ajamaan Suomen MM-rallia ja että hänen loppukautensa suunnitelma varmistuu Ypresin jälkeen.

Sitten pätkille.

Ensin menemme SS Wijtschatelle, josta ei jää juuri kerrottavaa, ainoastaan liki-tilanne Cherainille, joka hyppää ojan yli pellolle ja takaisin tielle. Lefebvre tulee taas ilmiömäisesti.

Archer - Opel Corsa S1600 ja kahden pyörän taktiikka.
Archer – Opel Corsa S1600 ja kahden pyörän taktiikka.

Toista kierrosta varten vaihdamme paikkaa ja odotukset kasvavat, koska ainakin toiseen suuntaan ajettaessa paikka on mahtava. Lappi, Abbring ja Loix tulevat paikan todella näyttävästi. Cherainilla on jälleen liki tilanne, hän saa pelastettua tilanteen aivan viime hetkellä.

Olemme todella ylpeitä Lapin suorituksesta. Hän ajaa siististä, mutta ajossa on puristusta ja hyvä rytmi. Ensikertalaiseksi ilman testiä hän ajaa todella hyvin!

Sitten tuleekin taas naapurimme, josta olemme myös ylpeitä: Stéphane Lefebvre: tätä ajosuoritusta en hevillä unohda, aivan täysin hullua. Oikean jalan nostaminen ei kuulu hänen taitoihinsa…

Ranskan asfalttisarjassa ja nyt myös Ypresissä Stéphane Lefebvre on ajanut hullunnopeasti. Mies on ranskalainen, mutta kotoisin aivan Belgian rajalta, samoilta seuduilta kuin Francois Delecour. Lefebvre osallistuu myös Suomen MM-ralliin.
Ranskan asfalttisarjassa ja nyt myös Ypresissä Stéphane Lefebvre on ajanut hullunnopeasti. Mies on ranskalainen, mutta kotoisin aivan Belgian rajalta, samoilta seuduilta kuin Francois Delecour. Lefebvre osallistuu myös Suomen MM-ralliin.

Olemme todella tyytyväisiä paikastamme. Pian alkaa tuntua, että joku voisi tässä lipsahtaa, ja niin käykin kun Jamie Brown Fiesta R2:lla menettää autonsa hallinnan, kaataa ja törmää betoniseen pylvääseen. Onneksi kuljettajille ei käynyt mitenkään.

Tämä oli paras paikkamme Ypresissä moneen vuoteen!

James Brownin Fiesta R2 päätyi näin.
James Brownin Fiesta R2 päätyi näin.

 

ENSIMMÄISEN AJOPÄIVÄN JÄLKEEN LAPPI OLI HIENOSTI kolmantena, aivan Fast Freddyn tuntumassa. Lauantai alkoikin lupaavasti, kun Esuppi ajaa päivän ensimmäiselle pätkälle pohja-ajan.

Mutta sitten kaverini kotipätkällä Lappi ajaa ulos. Sen jälkeen minun kotipätkälläni Abbring ja Breen pysähtyvät, Lefebvre menee ohitsemme hitaasti ja Korhonenkin on joutunut pysähtymään tekniikkamurheiden vuoksi.

Jukka Korhoselta ei yritystä uupunut, mutta vauhti ei vain riittänyt belgialaisteillä. Lopulta ralli keskeytyi, kun pyöränpultit katkesivat.
Jukka Korhoselta ei yritystä uupunut, mutta vauhti ei vain riittänyt belgialaisteillä. Lopulta ralli keskeytyi, kun pyöränpultit katkesivat.

Onnistuuko Abbring ikinä saamaan tulosta, minkä hän lahjoineen ansaitsisi? Nyt Loix voi rauhassa ajelle yhdeksänteen Ypres-voittoonsa. Lappikin olisi voinut rauhallisella ajolla tulla toiseksi. Ottaa päähän.

Pätkän toisella ajokerralla mieleen jäi vain Lefebvren suoritus: hän ajoi nokkapelti pystyssä, mutta ei se juuri hänen vauhtiaan hidastanut.

Meidän kotipätkämme eikä edes sen siirtymät ole kovin ystävällisiä suosikeillemme.”

Teksti, ”Ville Vankiselli”, kuvat ”Pertti Verstas”

 

Rallirinki palaa Ypresin tunnelmiin vielä loppukesästä, kun vierailemme kaupungissa ja käymme tutustumassa pätkiin Suomi-teemalla. Se paketti tulee julki syyskuussa. Ehkä jo ensi vuonna Rallirinki tekee Belgian-reissun oikein rallin aikaankin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s