Mihin sinä käytät vapaa-aikasi eli Rallirinki Pohjanmaa-rallissa

on
Pohjanmaa-rallin reitti kiersi Lapuan ja Ylistaron välillä. Välillä tuulinen sää sai raamatullisia mittasuhteita.
Pohjanmaa-rallin reitti kiersi Lapuan ja Ylistaron välillä. Välillä tuulinen sää sai raamatullisia mittasuhteita.

Haluaisitko vapaa-aikanasi tehdä jotain, mikä muistuttaa työstäsi? Harva vastaa kyllä, mutta poikkeuksiakin. On myös helppo tehdä poikkeus, jos ammattisi on ralliautoilija. Kyllä silloin voi vapaallakin ralleihin lähteä.

VW-kuski, tällä hetkellä elämänsä ajokunnossa oleva Jari-Matti Latvala seurasi lauantaina ajettua Pohjanmaa-rallia nelospätkän välitien siimalla ottaen kellollaan väliaikoja. Aina kun joku kuski tuli paikkaan selvästi muita isommalla maitilla, Latvala innostui kertaamaan ja kehumaan suoritusta. Aivan kuten kuka tahansa rallifani. Jos esimerkiksi Kaspar Koitlan tiimi olisi kuullut Latvalan kehut miehen uskaliaasta jarrutuksesta, sitaatteja varmaan jo painettaisiin seuraavaan tiimilehteen. ”Hattu päästä, sanoi MM-rallivoittaja.”

Latvala kertoi, että olisi mielellään ajanutkin Pohjanmaa-rallissa, mutta juuri valmistuneen historic-Quattron paperit eivät ole vielä valmiina. Nolla-autoiksi ei Pohjanmaalla kisapelejä haluta ottaa. Näin ollen uuden Audin Suomen ensi-ilta ja itse asiassa koko maailman ensi-ilta nähdään viikko Suomen MM-rallin jälkeen Lahden EM-historicissa. Latvala ei osallistu Puolan ja Suomen MM-rallien välissä järjestettävään Otepään EM-historiciin, vaan keskittyy sen ajan täysillä työhönsä – ja lepäämiseen.

Pientä reistailua oli, mutta tällä kertaa Jukka Ketomäen Octavia WRC kesti maaliin asti ja tuloksena oli kotirallin voitto.
Pientä reistailua oli, mutta tällä kertaa Jukka Ketomäen Octavia WRC kesti maaliin asti ja tuloksena oli kotirallin voitto.

Lapuan SM-ralli sujui mainiosti. Vielä viikkoa ennen tuohduin, kun rallin kotisivulla ei ollut mitään muuta informaatiota tapahtumasta kuin päivämäärä ja kilpailijaohje. Ei reittikarttojen myyntipisteitä, ei mitään. Jos kansa ei löytäisi paikalle, niin silloin ei voisi syyttää kuin itseään. Tämä pelko ei kuitenkaan toteutunut. Silmämääräisesti arvioituna kansaa oli liikkeellä ainakin mukavasti, Hööpakan maalipäässä jopa pieneksi ruuhkaksi asti.

Etukäteen ajatellen lähtölista ei ollut yllätyksellinen. Huomio kiinnittyi ennemmin niihin muutamiin nimiin, keitä uupui kuin siihen, keitä oli mukana. Riku Tahkon vetäytyminen SM-sarjasta harmittaa, sillä samalla lähti väriläiskä ja mediahuomiota. Kisaviikolla selvisi myös, että Jari Huttunen ei pääsisi autonvaihdon välissä starttaamaan. Kun itse rallissa V-P Karttunen ja Jussi Tiippana keskeyttivät ennen kuin ralli oikeastaan edes alkoi, jäi kovien nuorten kirittäjien vauhti näkemättä. Pohjalaiskuskit Nikko ja Asunmaa olivat hekin – murheineen – vaisuja tällä kertaa.

EK2:lla eli Hööpakassa olimme maalipään pitkässä vasurissa. Oli hieno kuunnella, kun kierroskoneet tulivat paikkaan pitkän matkaa rajoitinta vasten, vaikka tie alla kääntyili. Etenkin Karl Kruudan huudatus jäi mieleen. Kotikulmillaan ajanut Jukka Ketomäki lähes historic-Octaviallaan rullasi maalipään ohi kuin taksi-Skoda. Autossa oli turbovikaa, mutta se ei silti estänyt Ketomäkeä ajamasta pohja-aikaa! Rallin kärkikolmikko Ketomäki, Kruuda ja Koitla erottuivat selvästi vauhdillisesti. Myös Timo Kuivinen ajoi todella lujaa ja rohkeasti neljä ensimmäistä erikoiskoetta. Vitospätkällä Kuivisen ajo päättyi nypynylityksessä tapahtuneeseen rajuun ulosajoon (incar-video erikoiskokeelta).

Timo Kuivisen Mitsubishi oli surkea näky, kun sitä nostettiin lavetille. Oikea etukulma ja kylki ottivat pahimmat vauriot.
Timo Kuivisen Mitsubishi oli surkea näky, kun sitä nostettiin lavetille. Oikea etukulma ja kylki ottivat pahimmat vauriot.

Hööpakan ensimmäisellä vedolla yllättävin paikka oli alkupäässä oleva vasen vajankierto. Tiettävästi kolme autokuntaa ulkoili siinä. Tulimme paikalle toiselle kierrokselle ja kyllähän se näyttävä oli. Jo ensimmäiset auto, pienet etuvetoiset tulivat tulivat täydessä sivuluisussa kun ura oli liukas. Pito parani kisan edetessä. Kun lopun pimeään ajaneet kuskit tulivat, alkoi linja levetä. Yksi BMW esitti tyylipuhtaan kaadon ja jatkoi matkaa ehkä noin minuutin menettäneenä. Kolmella muulla ojanpenkka imi hurjasti, mutta kuskit selvittivät mutkan.

Kahdesta aiemmasta Lapualla järjestetystä SM-rallista (2011 & 2012) jäi reitin suhteen paljon toivomisen varaa, kun silloin ajettiin paljon peltosuoravinkkeleitä. Pohjanmaalta löytyy kuitenkin myös ajettavampia ralliteitä, kuten reitti nyt osoitti. Myös talven Laihian historicissa tie kääntyili asianmukaisesti. Ensi talvena Pohjanmaan SM-ralli ajetaankin talvella Laihialla.

Ralliringin kuvat Pohjanmaa-rallista: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Lapua+SM-ralli+2014/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s