Shootout stage eli lyhyesti SOS vaan…

on

Volkswagenin tiimipäällikkö Jost Capito saisi ainakin minulle myytyä käytetyn auton. Niin vakuuttavasti hän puhui WRC-ralliradion toimittajalle Colin Clarkille niin sanotusta shootout -erikoiskoe-ehdotuksesta. [kuuntele haastattelu]

En edelleenkään pidä ajatuksesta, että rallien tulos ratkaistaisiin käytännössä yhden erikoiskokeen perusteella. Sitähän tällainen kerrasta poikki -pätkä tarkoittaisi, se ei jättäisi varaa virheisiin ja se antaisi mahdollisuuden sijoitusta alempana olevalle ratkaista kilpailu edukseen pidemmänkin eron takaa. Capito saa kuitenkin ainakin kuuntelemaan, miten idea voisi käytännössä toimia.

Julkisuudessa shootout stagesta – josta käytän tästä eteenpäin lyhennettä SOS – ei ole kerrottu näin yksityiskohtaisesti ennen tätä Capiton haastattelua. Capitoa pidetäänkin idean isänä ja eteenpäin viejänä. Hän kertoo keksineensä ajatuksen jo kaudella 2006 ja keskustelleen siitä vuonna 2007 ollessaan vielä Fordilla töissä. Toisin sanoen idea ei ole päähänpisto, vaan ennemmin päähänpinttymä.

SOS prop3

Mielenkiintoisin uusi yksityiskohta SOS-pätkästä on se, että ylemmältä sijalta kaksinkamppailuun lähtevä saisi aikaedun, mikä on ennen SOS-pätkää oleva aikaero muutettuna sekunneiksi kilometriä kohden ja kerrottuna SOS-pätkän pituudella. Eli jos kilpailija 1 on suorittanut kilpailun erikoiskokeet esimerkiksi 0,1 sekuntia kilometriä kohden nopeammin kuin kilpailija 2 ennen viimeistä ratkaisevaa pätkää, jonka pituus on tasan 10 kilometriä, saisi kilpailija 1 yhden sekunnin aikaedun pätkälle. Tässä esimerkissä käytännössä yli 30 sekunnin johtoasema kutistuisi yhteen sekuntiin, jonka voi periaatteessa menettää pieneenkin virheeseen.

Tällä kaavalla SOS-pätkä edustaisi teoreettisesti hyvin koko rallia. Erot olisivat suhteutettuna samat kuin koko rallissa, mutta viimeisellä pätkällä menetetty sekunti on kallisarvoisempi, paljon kallisarvoisempi kuin muilla pätkillä menetetty sekunti.

Varsinaisesta rallista erillistä SOS-kaksintaistelua ei Capiton suunnitelmissa ole. Shootout-pätkä ei välttämättä muuta rallin aikana saavutettuja sijoituksia, mutta se kuitenkin asettaa 350 ensimmäisen ek-kilometrin aikana saavutetun aikaedun niin ohueksi, että käytännössä palkintoja jaetaan vain viimeisen pätkän perusteella. Toisaalta, aikaetukaavan luulisi kannustavan kärjessä ajavaa kasvattamaan aikaeron mahdollisimman suureksi ennen viimeistä erikoiskoetta, mikä näkyisi erikoiskokeella positiivisesti. Myös sijoilla 3, 5, 7 ja 9 olevat yrittäisivät varmasti mahdollisuuden mukaan kiriä edellä olevan edelle ennen varsinaisen rallin loppua. Renkaiden säästelyä tai muuta taktikointia ei tarvitsisi tehdä, koska SOS-pätkä ajettaisiin yötauon jälkeen.

Aikataulullisesti Capito sijoittaisi SOS-pätkän viimeiselle, omalle ajopäivälleen. 350 ensimmäistä ek-kilometriä ajettaisiin tiivisti kahtena ensimmäisenä ajopäivänä ja sunnuntaina SOS-pätkä olisi sitten perheille suunniteltu. Kiva tulla, kiva olla, kiva lähteä pois. Rallipuristeille se tarkoittaisi yhtä lisäpäivää budjettiin yhden pätkän takia – yhden pätkän, joka vieläpä taistelee vahvasti monen käsitystä vastaan.

Entä jos SOS-pätkällä keskeyttää? Capiton mukaan sijoitus tippuu korkeintaan kymmenenneksi. Toisin sanoen rallin kesken jättänyt pari olisi ainakin kymmenes. Entä jos sijoilla 9.-11. kamppailevat ovat muutaman sekunnin sisällä ennen SOS-pätkää. Yhdeksäntenä lähtevä puolustaa paikkaansa, ajaa ulos, mutta saa silti kymmenennen sijan. Yhdenneksitoista sijoittuva ajaa rallin suurin piirtein samalla budjetilla, ei saa tv-näkyvyyttä ja kaiken kukkuraksi keskeyttänyt kilpailijapari jää historian kirjoihin tuloksiin heidän edelleen. Ei kovin reilu kerho.

Capito saa SOS-ehdotuksen kuulostamaan jännältä ja lajin jatkuvuuden kannalta tarpeelliselta, mutta toteutuessaan se ei tulisi ilman haitallisia vaikutuksia. Mitä jos uusi, ralliin tutustuva katsoja kysyisi miksi koko kisan hitaampaa ajanut kuljettaja voittaa. Sitä on vaikea selittää ja perustella, vaikutus voisi olla että tällainen omituinen pelleily ei ole urheilua, ei kiinnosta. Myös aikaetujen ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Entä kuinka kirjataan tuloksien kokonaisajat, kun ykköseksi tulleella voi olla koko reitille huonompi aika kuin toiseksi tulleella.

Itse asiassa, teoriassa rallin voittajan kokonaisaika voi olla jopa huonompi kuin yhdeksänneksi tulleella. Capiton suunnitelman mukaan SOS-pätkän keskeyttänyt tippuisi vain kymmenenneksi. Jos pätkällä tulee ongelmia, säilyttää oman parinsa huonomman sijoituksen kunhan vain pääsee pätkän maaliin. Näin ollen jos parista 1-2 toinen keskeyttää ja toinen kytee pätkällä esim. 15-20 minuuttia, mutta pääsee maaliin, on jälkimmäinen kuitenkin rallin voittaja, vaikka aikaeron puolesta sijoitus voisi olla hyvän matkaa kymmenen huonommalla puolella. Erikoiseksi menee!

Rallin tulevaisuutta tässä kuitenkin suunnitellaan. Tämä ja vuodesta 2017 voimaan tulevat säännöt ovat tärkeitä puheenaiheita. Loppukesästä voimme tietää jo enemmän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s