Suomalaiset opetusmatkalla Sebastiénien teillä

on

Ranskan asfalttimestaruussarjan ensimmäiseen osakilpailuun Rallye Le Touquet Pas-de-Calais’iin kohdistui suomalaisittain poikkeuksellisesti mielenkiintoa, kun mukaan ilmoittautui kaksikin suomalaista tulevaisuuden nimeä. Brittimestari Jukka Korhosen ilmoittautuminen tuli ilmi jo aiemmin talvella ja lisäksi mukaan lähti myös SM-sarjan tänä vuonna vähemmälle jättävä Jaro Kinnunen.

Ralliringin Belgian-kirjeenvaihtajamme, suuri Suomen ystävä Philip on tottunut Touquet’n kävijä ja hän oli tänäkin vuonna matkassa lauantain pätkillä. Tässä siis Ralliringin raportti paikan päältä:

Rallye le Touquet Pas-de-Calais on ralli, jossa olen käynyt lukuisia kertoja vuoden 1997 jälkeen. Olen nähnyt siellä eeppisiä taisteluja tehtaiden ilmoittamien etuvetoisten Peugeot 306 -, Citroën Xsara – ja Renault Maxi Megane -kitcarien välillä. Tämä on myös se ralli, missä näin ensimmäisen kerran vielä nuoren ranskalaisen lahjakkuuden Citroën Saxo Kit Carissa, ja hän oli myös koko kovan porukan nopein silloin. Mikäs hänen nimensä olikaan…? Niin, jos muistan oikein, niin sehän oli Loeb, kyllä, Sébastien Loeb.

Näin Loebin ensimmäisen kerran vuonna 1998, kun hän kilpaili Trophée Saxo Kit Car -sarjassa. Tuolloin hän voitti kolmesti, mutta ei kuitenkaan voittanut sarjaa, koska myös ajoi ulos kahdesti. Oli kuitenkin selvää, että hänestä tulisi merkittävä kuski, koska tuolloin taso sarjassa oli todella korkea ja Loeb oli selvästi kaikista nopein. Muistan vieläkin sen paikan, missä näin Loebin ensimmäisen kerran Touquet’ssa. Hän jarrutti 10 metriä muita myöhemmin ja selvitti paikan ilman ongelmia. Se on ensimmäinen muistoni Loebista. Muistan myös vuoden 2001 Touquet’ssa, milloin hän oli Citroënin tehdaskuski kaksilitraisen, etuvetoisen Xsara Kit Carin ratissa. Hän teki yhden harvoista virheistään urallaan, törmäten shikaanissa heinäpaaliin lauantain ensimmäisellä pätkällä kaatosateessa.

Oli vuosi 1998... Loeb-Elena ajoivat Touquet'ssa Saxo Trophyn voittoon ylivoimaisesti.
Oli vuosi 1998… Loeb-Elena ajoivat Touquet’ssa Saxo Trophyn voittoon ylivoimaisesti.

Tänä vuonna oli montakin syytä lähteä katsomaan tätä rallia. Ilmoittautuneiden joukossa oli kuusi kappaletta vanhoja kaksilitraisia WRC-autoja ja neljä uusia 1,6-litraisia WRC-autoja, joissakin huippukuskit, toisissa turistit. Vielä tärkeämpää, mukana oli myös Peugeot 208 Cup, johon on ilmoittautunut useita hyviä nuoria kuskeja haastamaan pohjoisranskalaisen Stéphane Lefébvren, kuskin jota pidetään hullun nopeana ja todella lahjakkaana.

Lisäksi rallissa oli mukana Opel Adam Cup, jossa on mukana myös useita nuoria, nopeita kuskeja. Heidän vauhtimittarinaan toimii ei-enää-niin-nuori, mutta yhtä kaikki hullun nopea Yoann Bonato.

Lähtölistalla oli myös yksi minun suosikkikuljettajistani, Marc Amourette. Hän ei ole ikinä pettänyt, aina täysi maitti päällä, erittäin katsojaystävälliseen tyyliin. Olin varma, että hän sijoittuisi yleiskilpailussa korkealle, vaikka hän ajaakin etuvetoista DS3 R3T:tä.

Ja vielä, toisesta kotimaastani Suomesta mukaan oli ilmoittautuneet Jukka Korhonen ja Marko Salminen, jotka varmasti lähtisivät haastamaan Amourettea. Lisäksi mukana olivat Jaro Kinnunen ja Mikael Korhonen täydentämässä 208 Cupia. Kaksi suomalaiskuskia hakemassa asfalttikokemusta, aivan loistavaa!

Menemme ystäväni kanssa ensin EK9:lle, Bourthes-Wicquinghemiin. Pätkän nimessä on jotain flaamilaista sävyä, ehkä siksi pidän tästä rallista niin… Valitsemme paikaksemme erittäin nopean alamäkiosuuden, jossa todella pahoin vaurioitunut asfaltti oli muuttunut ennemmin soratieksi. Tämä osuus oli pätkän ”loopissa” eli se ajettaisiin pätkän aikana kahdesti. Sama auto tulisi ohitsemme noin neljän minuutin välein.

Ensin WRC-autot. Julien Maurin oli selvästi nopein, mutta Quentin Gilbert ajoi todella hyvin myös, vieläpä selvästi paremmin toisella kierroksella. Pian tulikin jo Amourette, joka oli perjantain erikoiskokeiden jälkeen yleiskilpailussa seitsemäntenä. Hän tuli kuten odotimme, loistavasti. Mutta Lefébvre! Uskomatonta, todella vakuuttavaa, oikean jalan nilkka suorana koko ajan. Häntä on ilo seurata ja alammekin jo unelmoida uudesta pohjoisranskalaisesta kuljettajasta MM-sarjassa, Myös Bonato Adam R2:lla tulee todella hyvin. Vaikuttaisi siltä, että autossa on vahvaa potentiaalia.

Sitten tulee pieni, valkoinen auto, joka paukkuu tullessaan. Kyllä, Korhonen. Hän jatkoi hyvää vauhtiaan ja selvästi aiheutti hämmennystä useammankin ranskalaiskatsojan mielissä. Kinnunen puolestaan tuli paikkaan levottomammin kuin muut 208-kuskit; joko se on hänen tapansa ajaa, mutta joka tapauksessa auto liukui enemmän kuin muilla. Hänellä oli silti fiksu lähestymistapa ralliin.

Jaro Kinnunen - Mikael Korhonen. Luokassa hienosti 5:s ja yleiskilpailussa 21:s. Kuva: Bert/Rallypix.tk
Jaro Kinnunen – Mikael Korhonen. Luokassa hienosti 5:s ja yleiskilpailussa 21:s. Kuva: Bert/Rallypix.tk

Pian tulee tieto Ralliringin päämajasta, että Marc Amourette on keskeyttänyt. Sääli, mutta sellaista ralli on. Myönteisenä puolena tulee tietysti se, että Jukka Korhonen siirtyy R3-luokan johtoon.

Katsomme melkein kaikki autot ennen kuin sanon, että ”back to the helicopter”, hieman syömistä ja sitten käymme ystäväni kanssa suunnitelmiamme Portugalin MM-rallia varten. Otan tulostamiani papereita Ralliringin eväskassista. Hän katsoo ihmeissään: ”Mikä tuo on? Jaa’a, virallinen Rallirinki-tuote.” Vastaan: ”Kyllä, erittäin harvinainen ja rajoitettu vain muutamalle onnekkaalle kunniajäsenelle!” (Mainittakoon, että minullakaan ei ks. eväskassia ole, vaikka ne teinkin. – toim.huom)

bag

Seuraavana on vuorossa pätkän toinen ajokierros. Valitsemme jälleen paikan ”loopilta”, paikasta joka on jälleen melkein soralle mennyttä asfalttia. Todistamme samaa kuin ensimmäisellä kierroksella: on ilo nähdä uusi Fiesta WRC, kun sitä ajetaan täysillä ja kunnon kamppailussa vanhaa C4:ää vastaan, jota ajaa nuori Gilbert. Ja taas: täysin mieletön ajosuoritus Lefébvreltä ja Bonatolta, kuin myös Korhoselta, joka ajaa pätkelle yleiskilpailun kymmenenneksi nopeimman ajan, vain sekunnin hitaampi kuin Lefébvre!

Katsomme taas melkein koko letkan, sitten kamat kasaan ja kotimatkalle. Olimme tyytyväisiä näkemästämme, mukavasta säästä ja keskusteluista, mitä kävimme seuraavaa rallireissua varten. Ralli on niin paljon enemmän kuin vain nopeita autoja ajamassa nopeasti pienillä teillä.

Haluan erityisesti onnitella kahta suomalaistiimiä. Molemmat osoittivat loistavaa nopeuttaa ja lisäksi varmuutta nopeuden ylläpitämisessä tässä vaikeassa rallissa. Olin erityisen vakuuttunut Jukka Korhosen ja Marko Salmisen suorituksesta ja odotan innolla, kun näen heidät seuraavan kerran kotonani, Ypresissä.

Jukka Korhonen - Marko Salminen ajoivat erittäin kypsän kilpailun ollen R3-luokassa nopeimpia, etuvetoisissa kolmanneksi nopeimpia ja yleiskilpailussa kahdeksenneksitoista nopeimpia. Tämä pari alkaa pian saamaan mainetta asfalttiosaamisestaan. Kuva: Bert/rallypix.tk
Jukka Korhonen – Marko Salminen ajoivat erittäin kypsän kilpailun ollen R3-luokassa nopeimpia, etuvetoisissa kolmanneksi nopeimpia ja yleiskilpailussa kahdeksenneksitoista nopeimpia. Tämä pari alkaa pian saamaan mainetta asfalttiosaamisestaan. Kuva: Bert/rallypix.tk

 

Rallin tulokset: http://www.ewrc-results.com/final.php?e=16117&s=0&sct=199&t=Rallye-Le-Touquet-Pas-de-Calais-2014

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s