Ralli mahtuu 140 merkkiin

on

kuva

Lauantaina Kangasniemellä ajettu F-Cupin osakilpailu oli mielestäni Suomen parhaiten twiittailtu ralli. Twitteriä on käytetty kotimaisissa ralleissa tiedon välitykseen toki jo aiemminkin, lähinnä viime vuodesta lähtien, mutta nyt Kangasniemen järjestäjillä oli selvästi enemmän suunnitelmallisuutta ja päämäärätietoisuutta tämän mainiosti metsiin sopivan sosiaalisen median käytössä.

”Mitään varsinaista paperista versiota suunnitelmista ei ollut tarvetta yhdelle päivälle tehdä, ja menimme muutenkin päivän mittaan aika paljon fiilispohjalta”, taustoittaa Kangasniemen rallin tiedotuspäällikkö Sami Kolsi.

Rallin aikana päävastuu twiittaamisesta oli tapahtuman markkinoinnista vastanneella Kari Nuutisella. Kolsi twiittaili myös, mutta hänen päävastuunsa oli rallin aktiivisen Facebook-tapahtumasivun päivittämisessä.­

”Meillä oli Nuutisen kanssa koko ajan Skype-yhteys päällä ja sovimme sen välityksellä sitten reaaliajassa, jos jotain tiettyä oli tulossa ja jaettiinko se vain toisessa kanavassa vai molemmissa.”

Kangasniemen rallin kilpailukeskus. Kuva @KankkunenJanne
Kangasniemen rallin kilpailukeskus. Kuva @KankkunenJanne

Kolsi liittyi omalla tilillään Twitteriin pari vuotta sitten, mutta on aktiivisesti twiittaillut viime keväästä lähtien. Nyt hän hallinnoi oman tilinsä lisäksi kuutta muuta Twitter-tiliä.

Tositilanteessa on tärkeää, että sosiaalisen median alustat ovat valmiiksi tuttuja. Kolsi kuvailee rallilauantaita työntäyteiseksi.

”Tekninen toteutus ei ollut oikeastaan sen kummallisempaa kuin, että meillä oli molemmilla läppärit ja älypuhelimet sekä itselläni vielä iPad mukana, joten jakolaitteita löytyi kyllä. Sosiaalisen median hallinta on erittäin helppoa nykypäivänä jos laitteet ja sovellukset on vähänkään tuttuja. Yleisesti ottaen laitteet ja sovellukset ovat kaikkien saavutettavissa.”

Sosiaalisen median päivittämiseen käytettäviä laitteita on mukana käytännössä jokaisella rallikatsojalla. Älypuhelimella ja etenkin tabletilla ja nopealla nettiyhteydellä saa tehokasta liveseurantaa aikaiseksi. Twitterin lisäksi voi käyttää esimerkiksi Vine-videopalvelua lyhyiden videoiden lataamiseen, ja kyllä YouTube-videonkin saa aikaiseksi kesken pätkän.

Ongelmaksi muodostuu usein heikkolaatuinen nettiyhteys. Kansallisissa kisoissa netti vielä toimii metsässäkin, mutta MM-ralleissa, missä katsojia on moninkertaisesti, tilanne on toinen.

@KariNuutinen pyysi ottamaan kuvan pätkältä, räntää satoi, mutta kuva otettiin. Tätä on rallin Twitter-yhteisön vuorovaikutteisuus.
@KariNuutinen pyysi ottamaan kuvan pätkältä, räntää satoi, mutta kuva otettiin. Tätä on rallin Twitter-yhteisön vuorovaikutteisuus.

Rallin ollessa meneillään, väittäisin että Twitter on vielä Facebookia tehokkaampi tapa seurata kilpailutapahtumien kulkua.  Huonon yhteyden päässä Twitter latautuu nopeammin. Kolsin kokemuksien mukaan ralleissa Twitterin käytön mahdollisuudet ovat rajattomat ja niitä jo hyvin hyödynnetäänkin.

”Tulokset, kuvat ja videot antavat loistavan mahdollisuuden seurata rallia varsinkin kun nykyään lajia näkee todella vähän televisiosta ja se vähäkin on yhä useammin maksullista.”

”Moni tykkää juuri siitä, että tietää reaaliajassa mitä kilpailussa tapahtuu ja miten kilpailu kehittyy. Mielestäni parasta on kuitenkin järjestäjän ja katsojien välinen vuorovaikutus, ja toisaalta myös katsojien keskinäinen vuorovaikutus, jossa puidaan niin tuloksia kuin annetaan palautettakin sekä iloitaan tai harmitellaan oman suosikkikuljettajan kulloistakin menestystä. Fakta on, että ilman vuorovaikutusta ja ihmisten keskinäistä viestintää twiittejä syötettäisiin ”tyhjille seinille”.”

@kgnralli'n sivu Twitterissä.
@kgnralli’n sivu Twitterissä.

Suomessa rallikeskustelu käydään vielä pääosin niillä parilla foorumilla mitä meillä on sekä Facebookissa. Tapahtumien järjestäjät perustavat jo liki pääsääntöisesti tapahtumilleen Facebook-sivun, mikä onkin kätevä tapa kertoa tapahtumaa odottaville ihmisille järjestelyiden etenemisestä ja mahdollisista muutoksista. Kangasniemen rallillakin oli oma aktiivinen FB-sivunsa. Facebookin ja Twitterin käyttäjämäärien suhteesta kertoo paljon Kangasniemen rallin luvut: Facebookissa seuraajia nyt rallin jälkeen 731, Twitterissä 72.

SM-rallilla on oma sarjalle tehty viestintäsuunnitelma, Kolsi kertoo. Myös Suomen MM-rallilla on oma viestintäsuunnitelmansa. Tekijän näkökulmasta on eroa, tekeekö sosiaalista mediaa yksittäiselle rallille vai isommalle tapahtumalle.

”Kansallisen ja arvosarjan kisan välillä ehkä huomattavin ero on suuremmat resurssit hoitaa viestintää sosiaalisessa mediassa. Useamman ihmisen avulla pystytään tuottamaan esimerkiksi livehaastatteluja (Ralli SM) suoraan Facebookiin ja muutenkin tuottamana enemmän materiaalia, kun yksi voi jäädä ruudun äären ja toinen lähteä vaikkapa kuvauskierrokselle huoltoparkkiin. ”

”MM-kisassa viestintä eroaa eniten siinä, että pyrimme tekemään mahdollisimman kansainvälistä viestintää. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kotimaisen MM-rallin Twitterissä käytetään suomen kielen lisäksi paljon englantia. Haluamme tällä tarjota periaatteessa koko maailmalle mahdollisuuden pysyä ajan tasalla kilpailun tapahtumista.”

Kangasniemen rallissa järjestäjät halusivat käyttää Twitteriä johtokeskuksen tiedotuskanavana. Sen kautta välitettiin johtokeskuksesta saadut tiedot keskeytyksistä ennen kuin ne olivat tulospalvelu Tenabissa nähtävissä.

Yhtä lailla tietoa kerrottiin asioista, mitä penkalla rallia seuraavaa ei muuten saisi tietoonsa, mutta joista kuitenkin on hyötyä, kuten sen että turvatarkkailija on hyväksynyt erikoiskokeen aloituksen. Twitterin kautta kerrottiin myös liikennetiedotteita, kuten EK5:n maalipään pysäköintiin liittyen.

Aktiivisuudesta palkittiin kiitoksin.

”Palautteen antajat olivat pääosin katsojia, mutta myös esimerkiksi rallin toimihenkilöt ja kilpailijat tykkäsivät seurata rallia ”livenä” sosiaalisesta mediasta.”

”Paljon tuli positiivista palautetta ihan vain siitä, että pidettiin seuraajat ajan tasalla rallista. Lisäksi kuvista tykättiin paljon ja moni oli sitä mieltä, että samanlaista sosiaalisen median hyödyntämistä pitäisi olla muissakin ralleissa.”

Aiheeseen liittyviä Twitter-tilejä: @SamiKLS, @KariNuutinen, @RalliSM, @RallyFinland, @kgnralli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s