Päivä oli aluksi kaunis eli Ralliringin raportti Monte Carlosta

on

Ralliringin kuvaajakaveri kävi toista vuotta peräkkäin seikkailemassa rallin MM-kauden avauksessa eli Monte Carlossa. Tänä vuonna keli toi omat ongelmansa rallin seuraamiselle, ja ainahan sitä tapahtuu muutakin. Ohessa raportti viime viikon rallireissusta:

ALKU

”It’s a beautiful day…”

Näitä sanoja toimittaja Colin Clark hyräili keskiviikkona ajetun shakedownin jälkeen huoltoparkissa Gapissa. Ja kaunishan se päivä olikin, kuten myös edeltävä tiistai, jolloin saavuin puoliltapäivin Nizzaan. Taakse oli jääneet Suomen pakkaset, tilalla +14⁰C ja auringonpaiste.

Tiistaina, ennen rallin alkua sää oli vielä aran aurinkoinen.
Tiistaina, ennen rallin alkua sää oli vielä aran aurinkoinen.

Kun selvästä ylipukeutumisesta oli päästy eroon, matka kohti majapaikkaa sai alkaa.  Kelin ollessa komea ja aikataulun väljä, valitsin moottoritien sijaan maisemareitin Nizza-Villars-sur-Var-Barréme-Digne-les-Bains. Jos luonto tekisi tepposet, löytyisi toki lumiketjut takakontista.  Kiemurtelevia teitä, tunneleita, pystysuoraa vuorenseinää ja huikaisevia maisemia. Harmi kun jäivät kuvat ottamatta.  Tai ne piti ottaa sitten myöhemmin lauantaina, kun tapahtuisi paluu näille seuduille, matkalla kohti rallin viimeisiä erikoiskokeita. Matka lentokentältä hotellille kesti yhdeltä istumalta 2,5 tuntia, keskinopeuden jäädessä noin 60 kilometriin tunnissa. Muuten hyvin sujunutta matkaa hidasti ainoastaan poliisiratsia ja hivenen hukassa ollut hotelli.

Illalla vielä normaalit kuviot eli kauppaan ostamaan evästä tuleville päiville, hotellin ravintolaan syömään ja viimeiset tilannepäivitykset (Accuweather, Forum Rallye, …).

2. PÄIVÄ – keskiviikko 15.1.2014

Koska Cháteauvieuxissa ajettuun shakedowniin kertyi matkaa reilut 70 kilometriä, jäi hotellin aamiainen väliin. Paikalla oli oltava aikaisin, koska kaikki etelän suunnasta tulevat katsojat todennäköisesti valitsisivat tienvarsiparkin, joka oli tiellä N85, Neffesin ja Cháteauvieuxin risteysten väissä.  Reppuun kameran kanssa banaani, välipalapatukoita, vesipullo ja kahvijuomaa, kuten niin usein.

Vajaata tuntia myöhemmin auto oli parkissa, alle kilometri shakedownin lähdöstä. Paikalle saapuessani vallitsi muutaman asteen pakkanen ja vielä täysi pimeys, jota metsässä rikkoi ainoastaan ilotulitteet. Otsalamppu päähän ja kohti lähtöpään neulansilmiä.

Jo shakedownin lähdössä kiinnitin huomiota edellisvuotta tiukempaan yleisönhallintaan. No public -kylttejä ja punaista nauhaa oli runsaasti. Mikäli tällaiseen paikkaa yritti hakeutua, keltatakkiset olivat nopeasti ohjastamassa takaisin turvallisemmille alueille. Tämä tuli olemaan käytäntö myös tulevina päivinä. Jos edellisvuonna järjestysmiehet ja Gendarmerie olivat keskittyneet lähdön, maalin ja erikoiskokeelle tulevien teiden risteyksien alueille, nyt järjestysmiehiä oli kilometrien päässä ja linja tiukka.

Shakedownista mieleen jäi tietysti Hyundain ensiesiintyminen tosi tositoimissa ja herra Delecourin verkkainen vauhti. Taisi säästellä renkaita.

Monte Carlon shakedown oli ensimmäinen kerta, kun Hyundai i20 WRC:n menosta otettiin aikaa muita vastaan.
Monte Carlon shakedown oli ensimmäinen kerta, kun Hyundai i20 WRC:n menosta otettiin aikaa muita vastaan.

Shakedownin jälkeen matka jatkui huoltoparkkiin. Täällä oli viikon ainoa ralliruuhka. Autolle löytyi paikka jalkakäytävältä, kun malttoi ajaa hieman ohi huoltoparkista kaupunkiin päin.

Kun yleensä tehdastallit sijoitetaan vieri vireen, nyt Hyundai oli toisella laidalla, Citroen toisella. Huomion arvoista oli myös Hyundain valtaisi rimannosto autonhuoltotiloissa. Ei kai voida enää puhua huoltoteltasta tai –pilttuusta; rakennus olisi paremmin kuvaava sana. Kuhinaa riittikin Hyundain huoltotoimia ihmettelemässä. Fanit myös pääsivät myös tämän rakennuksen sisään aivan Neuvillen auton viereen.  Yleisölle tarkoitetussa tilassa oli katsomo, josta lyhyemmätkin näkivät hyvin edessä olevien ihmisten yli.

Hyundain huoltorakennuksessa katsojat pääsivät sisätiloihin katsomaan autojen huoltoa.
Hyundain huoltorakennuksessa katsojat pääsivät sisätiloihin katsomaan autojen huoltoa.

3. PÄIVÄ – torstai 16.1.2014

Jälleen piti olla aikaisin liikkeellä, sillä suunnitelmissa oli neljän erikoiskokeen päivä, Orpierre – Saint André de Rosans ja Montauban sur l’Ouvèze – Laborel molemmat kahteen kertaan.

Vuokra-Pösön kytkinpolkimessa ollut muovitanko napsahti poikki heti hotellin pihassa. Great.

Aikani ihmeteltyäni en keksinyt osalle mitään virkaa ja kytkinpoljin kuitenkin toimi normaalisti, joten ei kun matkaan. Koska etukäteen ei ollut aivan selvää, kuinka pitkälle Laborelin päätä tie olisi siljettu, lähdin varmistelemaan ja saavuin pikkutietä Laboreliin etelän suunnasta, josta sitten jalan ripeästi kohti EK:ta 1/4, joka sijaitsi vain noin 5 kilometrin päässä Laborelin kylästä. No, suunnitelmat muuttuivat saman tien perille päästyäni, sillä vielä aamulla hieman kuuden jälkeen katsojat päästettiin autoineen Laborelista Villebois-les-Pinsiin johtavalle sulun sisälle jäävälle tielle. Päivän urakka helpottui kummasti.

Tulomatkalla alkanut räntäsade jatkui, niin että kärjen tullessa oikea-vasen-silta -yhdistelmään oli keli varsin liukas, ja pimeys ja lumeksi muuttunut sade hidasti entisestään vauhtia. Varovaista lipsuttelua oli siis ensimmäinen kierros. Kärjen mentyä, takaisin autolle kuivattelemaan kuvauskalustoa ja takaisin kohti Laborelin kylää. Paikaksi valikoitui EK:n viimeinen neulansilmä, noin pari kilometriä ennen maalia.

Sama varovainen linja jatkui täälläkin tien ollessa lumen peitossa. Kärjen jälkeen alkoi muodostua jo jonojakin. Enää ei ajettu kilpaa vaan yritettiin päästä maaliin. Erikoiskokeen lopussa, vajaa kilometri ennen maalia ollut loivahko vasen osoittautui vaikeaksi kahden kilpailijaparin ajettua ulos ja tiputtua useita metrejä syvään rotkoon.

Kakkoserikoiskokeella jo lumi peitti tienpintaa.
Kolmaserikoiskokeella jo lumi peitti tienpintaa.

Iltapäivällä samat pätkät uudestaan. Tie oli tässä vaiheessa enää märkä ja lisää vettä tuli taivaalta. Orpierre – Saint André de Rosansissa menin hivenen syvemmälle, noin kilometrin päässä Villebois-les-Pinsistä olleeseen pitkän näkymän vasen-oikea-silta -yhdistelmään. Nyt vauhtia oli jo selvästi enemmän ja leikattiinkin aika lailla. Kärjen jälkeen tulleille tiet olivat paikoin hyvin mutaisia. Muutaman kymmenen auton jälkeen takaisin Laborelin kylään. Nyt paikkana oli ensimmäisen kierroksen neulansilmäpaikan jälkeinen, pitkän alamäen jälkeinen oikea-silta -yhdistelmä. Mitään kummempaa draamaa ei ollut havaittavissa. Melkein koko letkan nähtyäni lähdin kohti autoa ja Villebois-les-Pinsiin kautta ”kotiin” kuivattelemaan. Paremmatkin varusteet alkavat taipua näissä olosuhteissa.

4. PÄIVÄ – perjantai 17.1.2014

Nopeasti syödyn aamupalan jälkeen hotellilta lähdettyäni ja vielä erikoiskokeelle 7, Vitrolles – Faye, Savournonin kylään saapuessani keli näytti selkiävän ja pilvinen taivas alkavan rakoilla, mutta niin se vaan alkoi sataa ennen ensimmäistä autoa.  Katselupaikkana oli ennen Savournonin kylää oleva alamäkeen ajettava useiden neulansilmien yhdistelmä.

Perjantaiaamuna ei meinannut ensin sataa, mutta kyllä sitten taas satoi.
Perjantaiaamuna ei meinannut ensin sataa, mutta kyllä sitten taas satoi.

Auton näki useamman kilometrien ajan. Selvää oli, että tänne tulisin myös toisella kierroksella. Parin sadan metrin säteellä useita hienoja paikkoja. Korkeuserojen ollessa maltillisia liikkuminenkin kävi vielä jouten. Ensimmäisellä kierroksella kilpailijapari numero 62 ajoi ulos hieman ylempänä, mutta heidän matkansa jatkui, tosin tappiota tuli useita minuutteja.

Kierrosten välissä autolla käydessäni ehti jo aurinkokin paistaa, mutta taas kerran rallin jatkuessa vesisade alkoi, vai pitäisikö sanoa, että jatkui. Juuri ennen ensimmäisiä auto huomasin harmikseni, ettei kamerani lähde käytiin olleenkaan, vaikka akussa virtaa olikin. Edellispäivän ja aamun sateet olivat lamauttaneet kuvauskaluston. No ei muuta kuin tabletti esiin ja videota kuvaamaan. Ja kas, Ogierin tultua ja juuri edessäni ojassa käytyä, ei enää harmittanutkaan niin kovasti. Koska tiesin videoklipin kiinnostavan varmasti myös muita, yritin saada sen liikkeelle, mutta yhteyttä verkkoon ei saatu, kuten niin usein tämän reissun aikana. [Nyt tällä YouTubesta löytyvällä videonpätkällä on yli 50 000 katselukertaa. – toim. huom]

Jos mutavelliä oli tiellä kilpailijoiden harmiksi, samaa olivat katselijoiden jalkojen alla olevat pellotkin. Nyt ei ollut ainoastaan katsoja märkänä, vaan kuraa oli polviin saakka. Sanovat, että paska valuu alaspäin. Tänä perjantaina asiat olivat toisin. Meinasipa vielä henkilökohtainen vuokra-Pösö juuttua mutaan, vaikkei ollut kuin toinen rengas poissa asvaltilta. Pois kuitenkin pääsin. Illalla oli siis tiedossa pesuhommia hotellilla ja valmistautumista lauantai-aamuna tapahtuvaa pitkää siirtymää varten kohti Monacon läheisyydessä ajettavia viimeisiä erikoiskokeita.

5. PÄIVÄ – lauantai 18.1.2014

Yöllinen kameran kuivattelu tuotti tuloksia ja kamera oli taas iskussa. Riemu ei ollut pitkäaikainen, kun erehdyin katsomaan ulos ja vettä satoi. Edellisiltana luin Forum Rallye -sivustolta, että Mentonista päivän erikoiskokeille johtavilla teillä olisi päivien ajan jatkuneiden sateiden vuoksia teitä suljettu tai muutenkin kapeita teitä muutettu yksikaistaisiksi teiden pettämisen, maanvyöryjen tai teiden ylivirtaavan veden vuoksi. Joten paluu etelään tulomatkalla käytettyä maisemareittiä pitkin sai jäädä ja moottoritie kutsui.

Kahdesta päivän erikoiskokeesta valitsin Sospel – Breil sur Royan. Col de Turini jäi siis tänäkin vuonna valloittamatta.  Koska edellisiltana tulleiden tietojan mukaan tiestön kunto Mentonin suunnasta Sospelia lähestyttäessä olisi arvoitus, valitsin hieman isomman tien D2204.  Auto oli parkissa jonon päässä hyvissä ajoin vastakkaisella puolella kaupunkia, jossa erikoiskokeen lähtö sijaitsi.

Lähtiessäni autolta kävelemään vajaan kolmen kilometrin päässä sijainnutta lähtöä kohden, törmäsin jälleen tähän ranskalaiseen, aivan mielivaltaiseen pysäköintitapaan. Jos viime vuonna ihmetteli tapaa pysäköidä autot kahteen jonoon nokat kohti erikoiskoetta, ja näin estää kierrosten välissä paikalta poistuminen, niin nyt Sospelin kaupunki oli ääriään myöden autoja täynnä. Kuitenkin kaupungin ja lähdön väliin jäi noin kilometrin osuus, jossa ei ollut kuin muutama kummenen autoa parkissa. Pysäköintiä ei oltu ainakaan mitenkään kielletty. Erikoiskokeen heti alussa olevista neulansilmistä oli mistä valita. Tosin niin sisäkurvit kuin teräs- ja kiviaitojen takana olevat ulkokurvitkin olivat pääsääntöisesti kiellettyä katselualuetta.

Lähempänä meren pintaa vesi tuli pätkille vetenä, mutta ylempänä oli odottamassa Turinin lumikaaos.
Lähempänä meren pintaa vesi tuli pätkille vetenä, mutta ylempänä oli odottamassa Turinin lumikaaos.

Koko letkan nähtyäni ja kolmatta päivää vesisateessa seistyäni tuli ajatus, että eiköhän tämä ollut minun osaltani tässä. Toinen kierros ajettaisiin kuitenkin pimeässä, vesisateessa, sumuakin olisi ja erot kuskien välillä olivat minuutteja. Mitä siitä enää kostuisi, paitsi että kastuisi lisää.

Matkalla kohti Mentonissa sijainnutta viimeistä majoitusta sateen aiheuttamat tuhot olikin helppo havaita, välillä kierrettiin autonkokoisia maakasoja, toisinaan tie oli kokonaan suljettu ja ei kun Déviation -kylttejä seuraten.

6. PÄIVÄ  – sunnuntai 19.1.2014

Lentokenttäbussissa törmäsin vielä VW:n henkilökuntaan, jossa ehdittiin aloittaa keskustelu Ogier vs. Latvala. Matka valitettavasti oli niin lyhyt, ettemme päässeet aiheessa kovinkaan pitkälle. Volkswagenin ilosanomaa levittäen, antoi Rallytheworld-nainen muistoksi komean avainlenkin. Hienoa!

No ilo oli sitten kaukana, kun Helsinki-Vantaalla odotti pakkasen hyydyttämällä akulla varustettu Volvo…”

Katso RALLIRINGIN kuvagalleria Monte Carlosta: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Rallye+Monte+Carlo+2014/

RALLIRINGIN videot Monte Carlosta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s