Huoli uusista rallikatsojien sukupolvista

on

Suomen MM-ralli ajetaan ensi vuonna torstaista sunnuntaihin. Paluu on siis perinteiseen formaattiin. Älkää kuitenkaan jaksoko huutaa, että neljän vuoden ajan kestänyt aikataulu lauantain lopetuksella olisi ollut ollut huono. Päin vastoin. Viikonpäiviä tärkeämpää on kuitenkin miten paljon erikoiskoekilometrejä ajetaan, miten ne jakautuvat ja myös miten paljon reitillä on uusia kilometrejä.

Kannan huolta rallin tulevista katsojasukupolvista. MM-rallin reitillä on tähän suuri merkitys. Jos reitti kulkee tutuilla urilla, ei rallin vaikutus pääsee koskettamaan uusiin ihmisiin. MM-ralli on suurin ja kaunein, joten tässä mielessä sillä on myös vastuuta uudistaa reittiään.

En tunne ketään, kuka olisi innostunut rallista aikuisiällä. Helpoiten rallikärpänen puraisee lapsena, vanhempien mukana tutussa porukassa. Rallissa on aina mukana jännittävää seikkailuelementtiä, mihin on helpointa heittäytyä lapsena. Vasta sen jälkeen tulee kilpailullinen puoli. Ralli onkin edelleen yksi harvoista lajeista, jossa katsojakokemukseen kilpailullisella puolella ei juuri ole merkitystä. Jalkapallo-ottelun seuraajan on vaikea olla tietämätön pelin tilanteesta, mutta rallin katsojalle tilannetta ei tulla erikseen kertomaan. Ralli, pyöräily, suunnistus, maraton-juoksu, pitkän matkan kävely, purjehdus – mitä muita lajeja näitä onkaan, missä lopputulos ei selviä samalta sijalta.

Rallin katselun seikkailupuoli ei ole menettänyt merkitystään vuosikymmenten vaihtuessa. Ihminen kaipaa vielä metsään, ja Suomessa on tarjota metsää. Eikä toivo ole vielä menetetty. Kyllä suomalaisissa ralleissa kiertää katsojina juuri ajokortin saaneitakin poikaporukoita. He ovat rallille lajina tärkeää ryhmää.

Suomen MM-ralliin 2013 kohdistunut kritiikki on ollut liian opittua. Mikko Hirvonen sanoo, ettei häntä olisi saanut odotuttaa sateessa, niin rallikansa sanoo, että paska ralli. Tai että Sebastien Ogier sanoo, että tulipa paljon siirtymäajoa yhteen päivään, niin kaksi pätkää penkalta yhdessä iltapäivässä nähnyt rallikansa sanoo, että paska ralli.

Minä ainakin tykkäsin.

Sosiaalinen media tuo mielipiteet – tämänkin – herkemmin kaikkien kuultavaksi. Sosiaalinen media avaa meille myös tietoa tapahtumien järjestelyistä. Viime viikolla sekä Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja että apulaiskilpailunjohtaja viestittivät, että ensi vuoden reitti on piirretty. Minun järjen mukaan, vielä selvitellään lupa-asioita. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa, että yleiseen mielipiteeseen oltaisiin vastaamassa ja MM-rallin reitille haetaan uutta ja enemmän. Se meille selviää varmaksi vasta helmi-maaliskuun vaihteessa, kun Rally Guide 1 ilmestyy.

Jotain Suomen MM-rallissa on kuitenkin oltava, kun sitä jo odottaa nyt, vaikka ei ole vielä edes marraskuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s