Viitsiikö Saksaan enää mennä?

on

Otsikon mukaista kysymystä olen pohtinut viime päivät. Ei sillä, etteikö Saksan MM-ralli olisi vauhdikas, näyttävä, monipuolinen, hyvin järjestetty ja nyt tämän vuoden kilpailun perusteella myös kärjen suhteen vaihteleva. Katsojan kannalta tapahtuma on järjetetty melko mutkattomaksi ja helpoksi.

Pohdin tätä siksi, että tuleeko sieltä enää toista kertaa hengissä kotiin. Tai joutuuko seuraavalla kerralla jo katsomaan, kun auto ajaa katsojan ylitse. Sitä en haluaisi missään nimessä nähdä. Nytkin kävi jo tarpeeksi lähellä.

Saksan MM-rallissa kuoli tiettävästi kaksi, oheistapahtumana ajetun Slowly Sideways -ryhmän historic-letkassa mukana ollut Triump TR7 -kuljettaja. Seuraavana päivänä rallin viimeisellä erikoiskokeella R5-luokan Ford Fiesta ajoi ajovirheen vuoksi kahden katsojan ylitse, jotka olivat väärässä paikassa. Ensimmäinen onnettomuus tapahtui Arena Panzerplatten Gina-hypyllä, joka lienee rallin suosituin yksittäinen katselupaikka. Toinen tapahtui Dhrontalin erikoiskokeen Galerie-katselualueen toisessa neulansilmässä. Alueen ylhäältä näkee seitsemän neulansilmään samalta seisomalta ja siellä on vuosittain muutama tuhatta katsojaa rinteellä katsomassa: osa on leiriytynyt alueelle jo edellisenä iltana, ottaa tapahtuman retkeilyn kannalta, toiset seuraavat ihan itse kilpailuakin.

Sunnuntaina olimme itsekin Galerien alueella, mutta alempana kohdassa, mistä näki neljännen ja viidennen neulansilmän. Kuulimme kuinka katsomo kohahti ja auto kolahti. Uteliaana lähdin tietysti heti kipuamaan ylös rinnettä katsomaan, kuka ja mitä. Noin 7-8 minuutin päästä olin paikalla, enkä tajunnut yhtään, mitä oli tapahtunut ennen kuin näin. Sen jälkeen kadotin etäisyyteni rallionnettomuuksiin, niihin mistä saa lukea foorumeilta ja toivoa kaikkea parasta loukkaantuneille, tai jaksamista omaisille.

En nähnyt Dhrontalin onnettomuutta, mutta olen päätellyt sen olevan kolmen asian summa.

1) Katsojat eivät olisi saaneet pystyttää leiriään kyseiseen paikkaan. Neulansilmän pistossa ollut matkailuauto oli vain noin 12 metrin päässä erikoiskokeesta, ulkokurvissa. Paikalla oli useita muitakin autoja.  Mitään suojaa erikoiskokeelle ei ollut, leiri oli pikemmin alamäessä. Nurinkurisinta on, että leiristä ei juuri edes nähnyt erikoiskoetta, kun siirtymällä 50 metriä ylärinteeseen, näkymä olisi ollut WRC-autoja toista minuuttia. Sitä on harvoin tarjolla. Se oli katsojien virhe.

2) Järjestäjät eivät olisi saaneet jättää alueelle katsojia. Vaikka autot olisivatkin olleet paikalla aamulla, eikä avaimia löytyisi yhtäkkiä mistään, olisi alue pitänyt tyhjentää ihmisistä. Jos ralliauto jostain syystä syöksyisi autojen päälle, tilanne jäisi lähinnä vakuutusyhtiöiden selvitettäväksi. Kenenkään elämä ei menisi pilalle. Se oli järjestäjien virhe.

3) Onnettomuuspaikalla erikoiskoe kulki alamäkeen. Noin 100 metriä ennen ulosajopaikkaa oli takapiikkioikea. Onnettomuusmutka oli takapiikkivasen, missä onnettomuuden nähneen suomalaiskatsojan mukaan kuljettaja ei ollut aikonutkaan kääntyä vasemmalle. Ajatuskatkos, herpaantuminen, väärinymmärrys. Toisin sanoen edellisestä hitaasta takapiikistä auto oli lähtenyt ehkä noin 40 km/h:n nopeudella, kiihdyttänyt 2,5-3 sekuntia ja huomannut, että edessä on matkailuauto, henkilöauto ja näiden välissä kaksi miestä. Katsojat varmaankin ymmärsivät auton tulevan päälle siinä vaiheessa, kun huomasivat, ettei kuljettaja jarruta mutkaan. Siinä vaiheessa auto oli arviolta  alle 50 metrin päässä ja kiihdytti kohti noin 90-100 km/h nopeutta. Se oli kuljettajan virhe.

Kotiin päästyäni olen nähnyt fanivideoilta useita katsomispaikan valintoja, joilla voisi huonompana päivänä olla tuhoisat seuraukset. Nopeudet rallissa, myös Saksan MM-rallissa, ovat kasvaneet niin suuriksi, että auto voi livetä irti kuljettajan hallinnasta mitä arvaamattomimmista paikoista. Töksy tiestä voi singota auton irti, eikä Saksassa juuri ole puita minkä taakse suojautua. Onneksi siellä on muureja, jotka suojaavat katsojia, mutta aina ei ole niitäkään. Viiniköynnöstä päälle 1300-kiloinen ralliauto niittää kuin heinää.

Saksan MM-rallin kohdalla katsojien turvallisuusongelma on muuttumassa piilevästä varsinaiseksi. Useilla metsässä kulkevilla osuuksilla katsojakontrolli on jo nyt tiukka. Sinne ei päästetä ketään. Ihmiselämien kannalta ongelmat ovat kuitenkin muualla kuin luonnonsuojelualueilla. Viiniköynnöksien välissä kulkevia ihmisiä ei näe, eikä vahdi – ja lisäksi vapaa liikkuminen kuuluu mielestäni edelleen lajin seuraamisen ytimeen. Onko ongelma siis ennemmin nykykatsojien ymmärtämättömyydessä?

Järjestäjien ja katsojien kannalta tähän keskusteluun ei ole yhtä ongelmanratkaisua. Ralliautojen nopeuksien alentaminen olisi yksi ratkaisu, mutta se sopii erittäin huonosti nopeuslajiin. Pohdin ja päätän siis myöhemmin, mennäkö Saksaan.

[Ja kiitos kysymästä, muuten ralli meni kivasti. Tosin Suomen MM-rallin aikaiset narinat torstaipäivän löysyydestä olivat pientä verrattuna saksalaisten pelleilyyn keskiviikon ja torstain suhteen. Mutta sitten kun rallia alettiin ajaan perjantaina, niin olihan se kiva seurata – aina kun ei ollut onnettomuutta päällä. Shakedown, huolto + 9 pätkää käytiin viiden päivän aikana.]

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s