Aina väärä paikka?

on

Eräs ralliharrastajien keskuudessa tunnettu kuvaaja pohti sanomalehtihaastattelussa viime syksynä, onko ralli ainoa laji, mihin katsojat menevät katsomaan epäonnistumisia. Tämä on kinkkinen kysymys, joka jakaa rallikatsojia kahteen ryhmään, mutta tuskin yhtä suuriin. Itsekään en haluaisi myöntää, että kaatojahan sinne mennään katsomaan, mutta se on kuitenkin myönnettävä, että joka kerta kun jättää menemättä paikkaan, jonka on arvellut – tai jopa tiennyt – olevan runkipaikka, se harmittaa aina eniten. Kuten lauantaina Black Rocket Rallin viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Katsojan näkökulmasta rallin harrastamisen voi pilstoa muutamaan osaan, jotka kaikki ovat yhtä tärkeitä. Karkeasti luokkia on kolme, hieman samaan tyyliin kuin matkustamisessa: valmistelu, itse reissu ja muistelu. Valmistelu on äärimmäisen tärkeää rallikokemuksen onnistumiselle. Ralleista, joiden reitti julkaistaan etukäteen, saa paljon enemmän irti tekemällä kotiläksynsä huolellisesti, selvittämällä reitin historiaa ja aikatauluttamalla omaa liikkumista. Käytännössä tämä koskee vain MM-ralleja. Suomessa tavataan ajaa pimeitä ralleja, mutta kuten tiedetään, niidenkin reitit paljastuvat poikkeuksetta ennen aikojaan. Itse olen sen verran huonosti verkostoitunut rallikatsoja, että tiedot reitistä harvemmin kantautuvat tietooni. Hyvä keino on kuitenkin käyttää aiempien vuosien karttoja ja opiskella netissä julkaistuja videoita. Yhtä lailla kukaan ei estä hakemasta netistä tietoa tapahtuman nimellä. Jos paikallinen poliisilaitos on laittanut reittilupahakemuksen karttoineen ja sulkutietoineen nettiin, onko reitti enää salainen?

Turengin ja Lammin seudun rallien reitit pysyvät huonosti salassa juuri tästä syystä. Satuimme EK1:llä pudottavaan pelto-oikeaan, missä oli useita erittäin läheltä piti -tilanteita, yksi ulosajo ja yksi kaato. Paikka oli kaikin puolin todella kaunis katselupaikka. Lähtiessämme viimeisen auton jälkeen kohti vitosta, suunta oli lähtöön ja ekaan mutkaan. Hämäävä oikea, joka tulee todellakin silmille. Jossain vaiheessa suunnitelma kuitenkin muuttui ja päädyimme loppuosalle jyrkän alamäen, routatöksyn ja pitkän avoimen oikean yhdistelmään. Paikka ei aiheuttanut toimenpiteitä, mitä nyt muutaman hienon pitkän sladin. Sen sijaan pätkän lähdössä runsaslukuisella yleisöllä riitti katsottavaa.

Ei sitten menty.

Rallia harrastamattomille katselupaikkojen valitseminen sillä kriteerillä, että siellä tapahtuu onnettomuuksia, on kestämättömällä pohjalla. Olisi inhimillistä, että tällaisessa paikassa kilpailijoita varoitetaan. Sen sijaan, että näin toimittaisiin, ohjataan katsojia innokkaimpien katsojien toimesta pois näkyvistä. Ralleissa on aina tapahtunut onnettomuuksia, niitä on aina haluttu nähdä,  mutta tällä hetkellä katselukulttuuri on erityisen keskittynyttä siihen. Keskieurooppalainen ystäväni totesi juuri, että suomalaiset taitavat olla ainoita hansikkaat kädessä kulkevia rallikatsojia.

Puolustukseksi voi sanoa, että juuri näissä vaikeissa runkipaikoissa nähdään myös ne ikimuistoisimmat ajosuoritukset, ne joiden takia katsoja palaa myös ralliin myös seuraavan kerran. Läheltä piti -tilanteet tai juuri näissä paikoissa korostuva virtuoosimainen auton hallinta piirtyvät pysyvästi mieleen. Peltosuorilla tai risteysajossa harvemmin näin on.

Black Rocket Rallin voi osaltamme summata niin, että hyvin valmisteltu, melkein hyvin katseltu ja erittäin hyvin muisteltu. Kiitos kuuluu järjestäjille hyvin sujuneesta tapahtumasta, kelit oli kohdallaan ja kuten kesäkauden avauksessa kuuluukin, väkeä hienosti liikkeellä. Tästä on hyvä jatkaa ensi lauantaina keskisuomalaisissa maisemissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s