Virallistakin opasta tarvitaan, teki sen kuka tahansa

on

Suomen MM-ralli ja Tuulilasi uutisoivat yhteistyönsä jatkumisesta – ja heti jatkui parku Facebookissa ja foorumeilla, miten VM:n opas on ainoa oikea.

Haluan toppuutella.

Vauhdin Maailman tekemän oppaan historiallista merkitystä ja raakaa sisällöllistä ammattitaitoa ei voi väheksyä. On mielestäni myös hienoa, että lehti jatkaa oppaan tekoa, vaikka sanaa ”virallinen” ei sen kannessa enää saa käyttää.

MM-rallin katsojana haluan kuitenkin käyttööni myös virallisen oppaan. Tänä vuonna toista kertaa Tuulilasi on se lehti, josta löytyy järjestäjien antamat tiedot lähestymisohjeista erikoiskokeille, pysäköintialueista, suljetuista väliteistä, erikoiskokeiden sulkuajoista ja muusta vastaavasta tärkeästä. Ilman noita tietoja en haluaisi lähteä ralliin, vaikka minullakaan elokuu ei ole ensimmäinen kerta. Sen jälkeen kun synnyin olen ollut kuusi kertaa jossain muualla rallin aikana.

Käytännössä moni katsoja ostaa nyt kaksi lehteä, katsojaopasta. Viime vuonna VM houkutteli ostopäätökseen jo tarkoilla kartoillaan (toki lehti tuli tilattuna). Lisäksi lehdessä oli kuvailtu erikoiskokeita tarkasti, tavalla jota virallisessa oppaassa ei ole mahdollista. Tästä osaltaan syntyikin viime vuoden suuri riita VM:n ja rallin järjestäjän välille.

Sivu Ruotsin rallin katsojaoppaasta. Lähestymiskarttana opas oli kohtalaisen hyvä, mutta erikoiskokeisiin ei menty sisälle kovin yksityiskohtaisesti. Kartat ja oppaan tiedot olivat myös luettavissa rallin verkkosivuilta. Tätä interaktiivisuutta tuskin Suomessa nähdään hetkeen.
Sivu Ruotsin rallin katsojaoppaasta. Lähestymiskarttana opas oli kohtalaisen hyvä, mutta erikoiskokeisiin ei menty sisälle kovin yksityiskohtaisesti. Kartat ja oppaan tiedot olivat myös luettavissa rallin verkkosivuilta. Tätä interaktiivisuutta tuskin Suomessa nähdään hetkeen.

Olen käynyt kolmessa ulkomailla ajettavassa rallissa ja kun niiden katsojaoppaita vertaa Suomen MM-rallin vastaavaan, voimme olla tyytyväisiä. Tämän vuoden Ruotsin rallin opas oli katselualuevinkkeineen varsin suuripiirteinen (”avoimella hakkuulla oleva täydellinen katselualue” ei varsinaisesti vielä avaa näkymää), mutta kartoiltaan menettelevä. Saksan MM-rallin opas oli – kuten saksalaisista voi olettaa – täsmällisen käytännöllinen. Tiedot erikoiskokeista ja katselualueista oli yksityiskohtaisia. Kartat olivat tarkkoja, mutta lähestymiskartoiksi usein huonoja, koska kartassa oli teitä peittäviä laatikoita ja lisäksi iso aluekartta ei sisältänyt kuin päätiet. Siksi tänä vuonna kun Saksaan lähtö käy, hankin rinnalle tarkan kartan alueesta. Tshekin Barum-rallin oppaassa on puolestaan valokuvia katselualueista ja viime vuonna oli jopa erikoiskokeiden korkeuserokäyrä, mutta lähestysmiskarttoina opas on yhtä tyhjän kanssa – yhdistettynä siihen, että paikanpäällä ei oikeastaan ole mitään opasteita.

Aina ralliin lähtiessä pitää kuitenkin tehdä pohjatyötä. Tätä faktaa ei poista parhaintaan matkan varrelta ostettu katsojaopas.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s