Rallifani seuraa vaikka pilkkua kartalla

on

SM-rallikausi jatkui viikonloppuna Mikkelissä. Itse seurasin kisaa etänä, mihin olikin järjestetty  hyvät puitteet. Vaikka minulle periaatteessa riittää pätkäaikojen päivittäminen Tenabissa, niin Mikkelistä pystyi kisaa seuraamaan nettivideolähetyksen, ralliradion ja SM-sarjan Facebook-päivitysten kautta. Mielenkiintoinen lisä oli myös kolmen kuskin mukana ollut, reaaliajassa kartalle piirtynyt GPS-seuranta.

Kyllä, rallifani seuraa vaikka pilkkua kartalla. Katsoin Juha Salon ajoa rallin viimeisellä erikoiskokeella, ja koska ei ollut mihin verrata mielenkiintoisimmaksi jäi odottaa, missä kohtaa tulee kovin huippunopeus. Aivan erikoiskokeen lopussa pitkällä suoralla osuudella Kiho-palvelu näyttikin Salolle nopeutta ”200 km/h”. Se on jo ihan kelpo kyytiä.

Kun hetkeä myöhemmin hoksasin, että voisin ottaa palvelusta ruutukaappauksen tätä kirjoitusta varten, kaivoin Joonas Lindroosin seurannan osoitteen – ja silloin pilkku seisoi kartalla paikoillaan, nopeus 0 km/h. Ensimmäinen reaktio oli, että voi ei, nyt on Lindroos lapiohommissa. Todellisuudessa pilkulla kohdilla leivottiin kisan eniten puhuttanutta aihetta eli sumaa, jossa kärsijän rooliin jäivät kaikki SM3-luokan kärkikuskit. (Viimeisellä pätkällä Lindroos toki oli jo vieraillut aiemmin ojassa ja menettänyt siinä aikaa.)

GPS-seuranta osoitti Joonas Lindroosille nopeudeksi nollat kesken Mikkelin SM-rallin viimeistä erikoiskoetta. Sitä palvelu ei kertonut, että edessä oli este ja takana pian jono.
GPS-seuranta osoitti Joonas Lindroosille nopeudeksi nollat kesken Mikkelin SM-rallin viimeistä erikoiskoetta. Sitä palvelu ei kertonut, että edessä oli este ja takana pian jono.

Minulle tuli sarjasääntöjen kohta yllätyksenä, ettei kanssakilpailijan aiheuttama este oikeuta laskennallisen ajan saamiseen tai laajemmassa mittakaavassa erikoiskokeen peruuttamiseen luokan osalta. Se ei oikeuta edes vastalauseen tekemiseen eli pulinat pois. Tällaisenaan kyse on minusta lähinnä oikeusmurhasta, epäselvästä ja epäurheilijamaisesta säännöstä. Sääntöä puolustavat ovat käyttäneet argumenttina sitä, että jos erikoiskokeita alettaisiin perumaan toisen kilpailijan tukon vuoksi, pian jokainen pätkä jouduttaisiin perumaan. Nähdäänkö tässä siis jokin porsaanreikä, joka antaisi mahdollisuuden ratkaista ralleja muuta kuin ajamalla? Reilun pelin olemassa oloon ei luoteta ja tukkimalla porsaanreikä pyllistetään oikeudenmukaisuudelle.

”Meitä oli lopulta 13 autoa siinä jonossa. Ensin yritettiin miesvoimin saada Mitsubishia siirtymään, mutta kun vaihdelaatikosta oli pari ratasta mennyt jumiin, eihän se auto mihinkään siirtynyt. Sitten tuumattiin, että tehdään lapioilla hankeen sen verran reikää, että päästään ohittamaan. Sekään ei onnistunut, kun puita oli edessä”, Jukka Korhonen kertasi tilannetta kisan jälkeen SM-sarjan kotisivuilla.

Vuodesta toiseen ihmetellään myös, miksi edes SM-ralleista ei juuri kirjoiteta sanomalehdissä. Ensinnäkin jo luokkajako, SM1-SM2-SM3, hajaannuttaa kokonaisuutta niin että rallia seuraamattomalle asia hämärtyy. Yritäpä siinä sitten vielä selittää lehden lyhyessä artikkelissa, että yhden luokan nopeimmat kuskit jäivät nyt hännille, koska eivät päässeet pätkälle pysähtyneen toisen luokan kilpailijan ohitse, ja toiset samanluokan kilpailijat eivät tästä kärsineet koska heidän lähtönsä erikoiskokeelle ehdittiin ajoissa estää.

Ainoa oikeus asiassa oli, että sumaan jäi todellakin kaikki SM3-luokan kärkinimet. Luokan lopulta voittanut Juho Annala toki asiasta hyötyy, sillä hän ei ole rallipoluilla mikään perä edellä vastaan tuleva.

Mikkelin toinen puhuttanut aihe oli perä edellä vastaan tullut Jari Ketomaa erikoiskokeella 3. Lumihankeen pökännyt ja Skoda Fabiastaan tehoja menettänyt Ketomaa päätti olla antamatta tilaa seuraavana startanneelle Jari Kihlmanille. Näin ollen Kihlman menetti erikoiskokeella aikaa itsekin, koska lumipölyssä näkyvyys on mitä on. Foorumiviestin mukaan Ketomaa oli vielä mennyt maalissa sanomaan, että oli kyllä huomannut takana tulleen kilpaparin, mutta ei halunnut antaa tietä, koska olisi menettänyt siinä aikaa noin 10 sekuntia.

Allekirjoitan epäurheilijamaisen käytöksen. Kilpailun maalissa Ketomaa oli lopulta 2,5 sekuntia Kihlmania nopeampi. Kihlman ajoi Mikkelissä hienosti, mutta varmasti jäi vielä tämän jälkeen hampaankoloonkin.

Ralliringin kuvaosasto oli paikanpäällä seuraamassa Mikkelissä. Melkoiseksi tukemiseksi reissu oli mennytkin. Katsojalle myytiin ensin rallipaketti eli tieto, missä ajetaan hinnalla 10 euroa. Tämän jälkeen erikoiskoeliput hintaan 8 euroa kappale ja lisäksi pysäköinnistä veloitettiin 5 euroa kerta. Kahdelle erikoiskokeelle siis hintaa 36 euroa.

Toki, katsojatkin tekevät tätä rakkaudesta lajiin.

Jaro Kinnunen ja Peugeot 208 R2 olivat hyvässä vauhdissa luokkavoittoon, kunnes…
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s