Melko erilaista kuin Formula 1

on

Savun haju toppavaatteista alkaa olla tuuletettu, mutta muistoissa tuo vainu vielä on. Liki viikon reissulta Ruotsin MM-ralliin selvittiin kotiin vasta yöllä tiistain puolella. Kaikki kuitenkin kannatti.

Rallissa on vahva yhteisöllisyyden henki, kun sen vaan antaa tulla esille. Penkalla tapaa aina innoikkaita lajin seuraajia, joista toiset ottavat asian vakavammin, toiset rennommin kuin itse. Tärkeintä on jutella ja kohdata. Ruotsin rallissa parasta oli seurata rallia yhdessä belgialaismiehen kanssa, johon tutustuin viime kesänä jo aiemmin mainitussa Ouninpohjan nuotissa. Sekin jo kertoo kiinteästä suhteesta lajiin, jos Keski-Euroopasta asti lähtee Hämepohjaan tiistaiaamuna kello 6. Ruotsissakaan emme tehneet täsmällisiä treffejä mihinkään, sanoimme ainoastaan päivien päätteeksi, että ”nähdään sitten huomenna – tai ainakin sitten Suomessa”.

Yksittäisistä hetkistä hauskimmaksi jäi perjantaina ajetun Vargåsenin erikoiskokeen vetojen väli. Mainitun belgialaismiehen majoituspaikasta katselupaikallemme tuli saksalaismies seuranaan nuori kreikkalaispariskunta. Viimeksi mainitut halusivat laittaa metsään nuotion pystyyn. Hetken katselin kunnes en malttanut olla menemättä auttamaan. Lopulta märistä oksista, risuista, naavoista ja nenäliinoista koostunut nuotio otti myös tulta. Apua saimme parista naapurileiristä kolmen kuivan klapin muodossa. Kreikkalaismies tosin kävi aiemman mutkan leiristä hakemassa palavan kuusenrungon. Tekeminen oli varmasti melko erilaista kuin Formula ykkösissä.

Historic-autoille piti aina nostaa sen verran päätä, että näki heidän tulevan kylkimyyryä mutkaan. Tekeminen oli kuin kansainvälisellä nuorisoleirillä, toisilleen tuntemattomien ihmisten yhteenkuulumisen tunne oli vahva. Rallin tästä puolesta kirjoitetaan harvoin lehdissä. Nakit lämmitettiin kuitenkin kertakäyttögrillillä. Kaikille riitti.

Että ilmankos toppapuku haisee savulle.

Suomen MM-rallissa vastaavaa yhdessä tekemistä harvoin havaitsee. Nuotion tekeminen tai lämmittely ei oikein sovikaan kesäkuivaan suomalaismetsään. Tässä mielessä Ruotsin MM-ralli eroaakin sopivasti kotimaisestamme. Kyllä Värmlandin metsissä oli myös juopuneita. Etenkin iltapäivästä perjantaina ja lauantaina näki kovin voipuneita miehiä, joille jo uni maistui autoparkin hangessa. Kun veri alkaa kiertämään leiristä poistuttaessa ja alkoholi veressä, sitä on pian puuduksissa. Paremmalla päällä nuo skandirallijuopottelijat ovat kuitenkin kuin kotimaiset vastineemme; tosin kyllä sitä toisella korvalla paikoin kuuli panettelua, sen mitä nyt ruotsia ymmärrän.

Rämmenin kuvista tuli hailakoita, kun savu nuotioista meni tien yli koko ajan. Kuvassa nypyn ylityksessä WRC-2 -luokan lopulta voittanut Yazeed Al-Rajhi.
Rämmenin kuvista tuli hailakoita, kun savu nuotioista meni tien yli koko ajan. Kuvassa nypyn ylityksessä WRC-2 -luokan lopulta voittanut Yazeed Al-Rajhi.

Urheilullisesti tapahtuma oli valitettavan suoraviivainen. Tilanne kärjessä asettui nopeasti, eikä kenestäkään ollut haastamaan Sebastien Ogierin vauhtia. Ogierin voimavarat näki jo ensimmäisellä shakedown-vedolla. Polossa on valtavasti potentiaalia ja kun Ogier vielä kommentoi, ettei tarvinut Ruotsissa ajaa edes täysiä, niin voi kuvitella mitä jatkossa seuraa.

Volkswagenin ja Citroenin erot talleina M-Sport Fordiin havainnollistuivat karusti huoltoparkissa. Tuulisella lentokentällä VW:n ja Citroenin mekaanikot saivat työskennellä muoviseinien ja lämmittimien kanssa ”sisätiloissa”, kun M-Sportin mekaanikot joutuivat hehkuttamaan lämmittimillään harakoille. Siinä on pian näpit kohmeiset ja haalarit märät.

Juho Hännisen Ford Fiesta WRC:tä huollettiin aika-ajon jälkeen. Mekaanikot saivat tehdä töitä käytännössä sään armoilla. Huomioitavaa tuossa vaiheessa oli myös se, miten Hännisen Fordissa ilmanottoaukko etupuskurin alaosassa oli pienellä luukulla, kun muissa Fordeissa avoin osa oli paljon suurempi.
Juho Hännisen Ford Fiesta WRC:tä huollettiin aika-ajon jälkeen. Mekaanikot saivat tehdä töitä käytännössä sään armoilla. Huomioitavaa tuossa vaiheessa oli myös se, miten Hännisen Fordissa ilmanottoaukko etupuskurin alaosassa oli pienellä luukulla, kun muissa Fordeissa avoin osa oli paljon suurempi.

Myönteisenä yllätyksenä on mainittava myös Pontus Tidemand ja Thierry Neuville. Shakedownin perusteella olin lähes varma, että Tidemand ei ilman lapiohommia pääse maaliin asti. Perjantaille hänen ajotyylinsä oli kuitenkin siistiytynyt ja lisäksi vauhti oli hyvällä mallilla. Harmittavaa nuorelle kuskille, että ralli keskeytyi konerikkoon, eikä kokemusta kertynyt kuin noin kolmasosalta reittiä. Neuville on jo nopeuttaa osoittanut aiemmin, mutta nyt hän osoitti kypsyyttään.

Suomalaiskuskien suorituksista ei jäänyt paljoa hyvää kerrottavaa. Etenkin Juho Hännisen olisi toivonut pystyneen edes muutamaan pohja-aikaan tai edes top 3 -aikaan, mutta ei. Käytännössä hän ajoi yhtä virhettä lukuunottamatta siistin ja perushyvän rallin, mutta se ei riitä silloin kun on näytönpaikka. Toivotaan, toivotaan, että Hänniselle on saatu lisäralleja.

Fredriksbergin kuuluisa hyppysuora oli ehdottomasti rallin paras katselupaikka - joskaan ei välttämättä turvallisin. Kuvassa lentää Jari-Matti Latvala.
Fredriksbergin kuuluisa hyppysuora oli ehdottomasti rallin paras katselupaikka – joskaan ei välttämättä turvallisin. Kuvassa lentää Jari-Matti Latvala.

Kaiken kaikkiaan Ruotsin MM-ralliin kului liki kuusi ja puoli päivää, joista 4,5 päivää meni ralleissa (ajopäivät + yksi nuotitushetki). Ruotsin puolella auton trippimittariin kertyi noin 1650 kilometriä. Siihen kun lisää Suomen puolen ajot, lauttamatkat ja  junamatkat, niin osaa se Ruotsikin olla melko kaukana. Reissu kuitenkin kannatti ehdottomasti tehdä ja melko varmasti Ruotsin suunnalle tulee lähdettyä toistekin.

Tässä vielä linkki Ralliringin kuvagalleriaan Ruotsista: http://rallirinki.kuvat.fi/kuvat/Rally+Sweden+2013/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s