Selviytyjä Craig Breen

on

Viikonlopun EM-rallissa Latviassa toiseksi ajanut Craig Breen on selviytyjä tavalla, mitä en voi oikein käsittää.

Viime lauantaina 23 vuotta täyttänyt irlantilainen koki viime kesäkuussa ulosajon, minkä seuraus oli rallissa pahin mahdollinen eli kuolemantapaus. Breenin kartanlukija ja hyvä ystävä Gareth Roberts menehtyi saamiinsa vammoihin. Isku kävi palleaan rallin seuraajallekin; mitä se on tarkoittanut Breenille, voi vain kuvitella. Olin valmis vetämään henkselit Breenin uran jatkolle välittömästi.

Lahjakas Breen kuitenkin yllätti. Kun hänen nimensä olikin Suomen MM-rallin osallistujalistassa, moni uskoi että se oli vaan jäänyt sinne. Aluksi kartanlukijan kohdalla oli vielä Robertsin nimi, myöhemmin tyhjä rivi. Lopulta ilmoitettiin, että Breen saisi rinnalleen kokeneen Paul Neaglen.

Craig Breen jutteli ennen Ouninpohjan ensimmäistä nuotituskertaa Andreas Mikkelsenin (vas.), Esapekka Lapin (selin) ja Ola Floenen kanssa.
Craig Breen jutteli ennen Ouninpohjan ensimmäistä nuotituskertaa Andreas Mikkelsenin (vas.), Esapekka Lapin (selin) ja Ola Floenen kanssa.

 

Aikaisin heinäkuun viimeisenä aamuna 2012 heräsin ja ajoin Ouninpohjan lähtöön siinä toivossa, että pääsisi vaihtamaan pari sanaa nuotittamaan lähtevien kuljettajien kanssa. Paikalla oli tietysti myös Breen. Minun empatian kykyni on sen verran rajallinen, että katsoin parhaaksi olla menemättä juttelemaan hänen kanssaan. Nuori mies oli vielä silmistään surullinen ja olemukseltaan herkästi särkyvä. Ei ollut epäselvää, että Roberts oli vahvasti hänen ajatuksissaan. Hänen Twitter-päivityksensä nuotituksen aikana ikävöivät kuollutta ystävää. Ilman Robertsin perheen tukea Breen tuskin olisi jatkanut. Vastaavassa tilanteessa kunnioituksen ja epäkunnioituksen raja ei ulkopuoliselle piirry tarkasti.

Breen on kuitenkin selviytyjä. Suomessa hän ajoi todella hienosti – kunnes Ounin ensimmäisellä ajokerralla Kakaristoon tullessa auto lipesi näyttävään ulosajoon. Kaato tapahtui pahimmassa mahdollisessa paikassa, tuhansien ihmisten silmien edessä, joille tapahtuman koko kuva ei ollut tiedossa. Nytkin esimerkiksi Ralliradion kuvakilpailun Top 20 -finalistien joukossa on ainakin kolme kuvaa Breenin kaadosta, ärsyttävimmässä alastomat perseilijät juoksevat Fiestan raadon luona. Tietävätköhän he vieläkään, mitä oli tapahtunut?

Loppukaudesta nähtiin suuria tunteita. Walesin MM-rallissa SWRC-luokan voittanut Breen itki maalilavalla. Paikalla olivat myös Robertsin vanhemmat. Tilannetta ei voinut sanoin kuvata. Myöhemmin Breen myös voitti koko SWRC-sarjan. Elämä osoitti taas – raa’alla tavalla – miten vaikeuksien kautta voi päästä voittoon.

Breen on vahvasti matkalla kohti rallin huipputasoa. Monte Carlon aikana Breen solmi Peugeot’n ja Sainteloc-tallin kanssa sopimuksen tämän kauden ajamisesta EM-sarjassa. Peugeot on tulossa pian uudella 208 R5 -mallillaan, joten Breenille tulevaisuus töiden suhteen näyttää hyvältä. Breen johti noin puoleenväliin ensimmäistä ajamaansa EM-osakilpailua Latviassa, kunnes Jari Ketomaa kiristi turboruuviaan sen verran, että punnersi ohitse. Joka tapauksessa, Ketomaa on hyvä vauhtimittari ja Breenin kehityskäyrä on jyrkästi ylöspäin. Minä en vieläkään ymmärrä, miten hän sen tekee, mutta silti pidän häntä ehdottomasti yhtenä tulevaisuuden huippunimistä.

Nuoren kuljettajan kotisivuilla myös teksti, joka on omistettu Gareth Robertsille. Breen päättää kirjoituksensa näin:

Kuulen äänesi aina kun laitan kypärän päähäni. – – – Minun on pakko jatkaa unelmaamme meidän molempien puolesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s