SM-sarja hyvässä ja pahassa

on

Huomenna alkavalla rallin SM-sarjalla tuntuu olevan tekijäporukassa hyvä tekemisen meininki. Lajia viedään jatkuvasti tehokkaammin sosiaaliseen mediaan ja samalla suunnitellaan tuotavan tunnetuksi myös suomea taitamattomille kääntämällä nettisivut englanniksi. Tekemistä mielenkiinnon tuomisessa onkin, sillä nopealla silmäyksellä osallistujalista vaikuttaa varsin mielenkiinnottomalta.

Pääluokassa eli nelivetoisissa Juha Salolle on tarjolla mahdollisuus Lapin taikaan eli kaikkien osakilpailujen voittamiseen, ainakin sarjapisteistä ajavien joukossa. Yksittäisissä osakilpailuissa voi olla nopeampia vierailijoita, kuten etukäteen arvellen Tunturi-rallissa Andreas Mikkelsen. Joni Nikko, Jussi Tiippana, Jukka Hiltunen ja Jukka Ketomäki ovat vetomiehiä hekin, mutta eivät silti ole pystyneet Saloa haastamaan. Viime talvikaudella nelivetoluokassa oli kolme lupaavaa tulokasta, Esapekka Lappi, Mikko Pajunen ja Jukka Korhonen, jotka jo ennakkoon antoivat odottaa kiristyvää kamppailua kilpailujen palkintokorokesijoista. Nyt Lappi on maailmalla, Pajunen ilmeisesti yrittämässä, kun hiljaista on ja Korhonen jatkamassa Briteissä. Laajemmin katsoen tilanne on näin parempi, mutta toivottavasti uusista nelivetoluokkaan tulleista kuskeista joku tekisi itselleen nimeä tänäkin vuonna. Seurataan esimerkiksi Teemu Asunmaata, siis.

Kaksivetoisissa onkin päinvastainen tilanne. Kilvanajoa sekunneista pitäisi riittää laajalle rintamalle. Muistan hyvin viime elokuulta Merikarvian SM-rallin, miten siellä Joonas Lindroos ja Marko Mänty ensisijaisesti johtivat kaksivetoisten hurjaa vauhtia, joka toi tapahtumaan kaivattua sähköä (mainitaan vielä, että Merikarvian seudulla tiestö oli ralli-huikeaa). Isoissa kaksivetoisissa Jussi Vainionpää ja sarjaan palaava Marko Mänty tulevat varmasti lujaa. Jos vanhat merkit pitävät, kesällä Männyn tahdissa on monella Mitsu-kuskillakin yrittäminen. Viime vuosien menestynein suomalainen kaksivetokuljettaja Joonas Lindroos aloittaa viime vuoden tapaan pikkuluokan Citroenilla, ja aika näyttää löytyy Civic trailerille taas kesäkisoihin. Lindroos toiminee vauhdin mittapuuna hienosti uutta kalustoa Suomeen tuovalle Jaro Kinnuselle (208 R2), pikkuluokkaan vaihtaneelle Kalle Pinomäelle ja viime kesänä ennen hurjaa ulosajoaan vauhtiaan näyttäneelle Juho Annalalle. Kaksivetoisten joukosta on poissa vain Ville Hautamäki, joka keskittyy perheasioihin tänä vuonna.

Omaan rallikalenteriini mahtuu varmuudella vain yksi SM-ralli tänä vuonna (Laihia), mutta mahdollisuudet ovat toki useampaankin. Etenkin kauden päättävä, jo tiedotustilaisuudella esitelty Tampereen kaksipäiväinen osakilpailu kiinnostaa tiestön ja sijaintinsa puolesta. Hienoa, että järjestäjillä on paloa esitellä tapahtumaansa jo hyvissä ajoin. Jos saa rallifanit kiinnostumaan, on mahdollisuus että joku uusikin sielu saadaan kaapattua.

Merikarvian SM-rallin viimeisen erikoiskokeen maalissa oli monen kilpailijan hieraistavan silmiä nähdessään auton numero 7 minuuttiluvun. Toki tällä erikoiskokeella oli mittaakin yhden pienoisrallin verran ja enemmänkin.

Sarjan yhteydessä onkin mainostettu paljon sitä, miten on hienoa kun tapahtumia on saatu isojen kaupunkien kuten Tampereen ja Turun alueelle. Laihian SM-osakilpailu on tässä kohtaa syyttä unohdettu, sillä sehän on vain 15 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta. Sijainnilla on myös merkitystä. Muistan hyvin jo mainitulta Merikarvian reissulta, kun olimme viimeisen erikoiskokeen maalilipulla seuraamassa. Kärkiautot katsoimme noin 500 metriä aiemmin olleella nypyllä, missä runsaan tunnin oltuamme näiemme vain yhden toisen ihmisen. Maalilipulle siirryttyämme paikalle lompsi metsän poikki perheineen nuori mies, joka selkeästi oli kiinnostunut lajista, mutta myös melko ummikkona matkassa. Hän ei esimerkiksi ollut huomannut, että Suomen MM-ralli oli jo ajettu paria viikkoa aiemmin. Lähestyvien autojen seuraamista tien reunasta hän vertasi jännitykseltään huvipuistolaitteeseen. Vaikka hänelle saikin kertoa hyvin perusasioita, tulin asiasta onnelliseksi, sillä ralli lajina oli juuri juurtunut uuden ihmisen mieleen. Ei aina samoja naamoja, joskus jotain uutta. Toivottavasti hän vie perheensä tänä vuonna sitten vaikka Turun seudulle autoja katsomaan.

Lähestyin viime kauden lopulla sarjan järjestäjiä myös toiveella parantaa ja samalla yhdenmukaistaa katsojakarttoja. Juurikin Merikarvialla kartta oli niin luokaton, että sitä oli vaikea ymmärtää. Osille katsojista oli vieläpä myyty kopiota jo alunperinkin huonosta kartasta. Toivottavasti liitossa asiaan olisi tartuttu, sillä laadukkaan ja yhdenmukaisen kartan tekeminen ei tänä aika olisi vaikeaa. Suunnittelutyön voi keskittää ja painatus jäisi edelleen sen vastuulle, kenelle se on tähänkin asti kuulunut. Katsotaan miten käy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s