Korvaamaton Ralliradio

on
Ralliringin ralliradiovastaanotin päivittyi tunnistettavaan muotoon viime kaudeksi. Virityksiin kuuluu tietysti liina, millä laitteen saa kiinni vaikka koivuun. Kuva Mynnilästä.
Ralliringin ralliradiovastaanotin päivittyi tunnistettavaan muotoon viime kaudeksi. Virityksiin kuuluu tietysti liina, millä laitteen saa kiinni vaikka koivuun. Kuva Mynnilästä.

Yleisradion Ralliradio voi tänään saada tunnustuksen, minkä se todella ansaitsisi. Erikoisproduktio on ehdolla Suomen Urheilugaalassa urheilujournalismin kategoriassa, yhdessä Urheilutieto-tietotoimiston perustajan Timo Leskisen ja Ilkan urheilutoimittajan Sinikka Rajamäen kanssa. Gaala televisioidaan iltasella.

Mainitsin jo sanan ”erikoisproduktio”. En väitä olevani minkäänlainen suomalaisen urheilujournalismin asiantuntija, mutta uskon että Ralliradion kaltaista tuotantoa ei ole toista. Laajalle alueelle leviävänä tapahtumana rallin kokonaisuus on vaikeasti seurattava, mutta Ralliradio pystyy yksinkertaisen median avulla – radion – pitämään katsojat, toimitsijat ja kilpailijat ajan tasalla.

Ralliradiolla on myös hieno historia. Ensimmäiset omat muistikuvani Ralliradiosta ovat aivan 1990-luvun alusta. Ohjelman formaatti ei ole käytännössä muuttunut miksikään – koska sen ei tarvitse. Jokaisen erikoiskokeen maalissa on toimittaja suorassa lähetyksessä, ilmoittaa ensimmäisenä ajan suomeksi, sitten englanniksi ja sen jälkeen haastatellaan kuljettaja. Jos erikoiskokeella tapahtuu jotain poikkeavaa, katsojat soittavat studioon. Minulla on Ralliradion studion puhelinnumero puhelimeni muistissa ja minäkin olen soittanut. Facebookin myötä Ralliradio on aktivoitunut myös internetissä, missä mielestäni parasta antia on vuosittainen kuvakisa. Se kokoaa tapahtuman monet puolet lyömättömällä tavalla, satojen hyvien harrastajakuvaajien kautta. Facebookissa Ralliradiolla on tällä hetkellä vain 65 seuraajaa vähemmän kuin Yle Urheilulla.

1990-luvun alusta muistan vuoden 1992. Oli vielä ala-asteikäinen. Kun rallia käytiin vielä koulun ollessa meneillään, jouduin tunnilla piilottelemaan Walkmanin kuulokkeita opettajalta kun halusin pysyä kärryillä, miten Sainzin, Kankkusen, Alénin ja Vatasen kamppailu eteni. Välitunnilla kirjoitin tilanteen taululle muillekin tiedoksi, vaikka eivät he tainneet olla kiinnostuneita. Kun illalla ajettiin mökille odottamaan lauantaiaamun Ouninpohjaa, Ralliradiosta kuunneltiin yötaukotilanne moneen kertaan. Aamulla lähdettiin kävelemään radio kädessä, toistaen taas mistä tilanteesta päivä alkaa. Toimittajien äänet, autojen äänet, odottava tunnelma. Kaikki tämä syöpyi äänimaisemaksi mieleen, eikä se lähtenyt sieltä viikkoon tapahtuman päätyttyä.

Erityisesti muistan englanninkielisistä käännöksistä vastaavan Tony Melvillen äänen. On hienoa, että mies on vieläkin innokkaana ja asiantuntevana mukana Ralliradion lähetyksissä. 2000-luvun puolessa välissä yliopistovuosina Jyväskylässä päädyin eräällä Melvillen vetämälle englannin kurssille. Meni kerta tai pari, että Ralliradio-äänimuiston sai pois mielestä, kun piti yrittää keskittyä opiskeluun. Melvillen rooli lähetyksissä on hyvin merkittävä, sillä useat MM-rallin katsojista eivät ymmärrä sanaakaan suomea. Palvelu, mikä muodostuu Ralliradion lähetyksestä ja katsojien lukuisten radiovastaanottimien metsään luomasta äänentoistojärjestelmästä on ainutlaatuinen.

On ollut myös ilo huomata, että Ralliradion kuulijapiiri on laajempi kuin MM-rallin katsojat. Ainakin joitain FB-tuttuja on, jotka hehkuttavat Ralliradion tunnelmaa, vaikka tiedän etteivät ole penkalla autojen perässä, vaan kotona. Toivotaan, että Ralliradio saa tänään laajemman tunnustuksensa vuosien ja tulevien vuosien työstään suomalaisen urheilujournalismin eteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s