Sataako Ruotsissa lunta?

on

Varasin tänä aamuna itselleni ja ystävälleni sekä hänen autolleen lauttamatkat Ruotsiin. Majoituksen sain lyötyä lukkoon jo – tai vasta – viime viikolla. Se oli edessä ensimmäinen reissu Ruotsiin katsomaan MM-rallia.

Juho Hännisen ilmoitettua Fiesta  WRC -kuviostaan marraskuun viimeisenä päivänä iskostui ajatuksiini, että Ruotsiin olisi hyvä lähteä nyt eikä ensi vuonna. Ruotsiin lähtöä vahvisti myös Loebin ilmoitus sisällyttää ralli osaksi tynkäkautensa ohjelmaa: tämä voi hyvinkin olla viimeinen kerta kun näen Mestarin ajavan. Enkä nyt näe pahana nähdä VW-kuskeja ja (mahdollisesti) Esapekka Lappia talvioloissa myöskään.

Tavallisesti, kun valmistelee rallireissua ulkomaille, kannattaa olla ajoissa. Meillä myöhäisheränneenä järjestelyt jäivät tehtäväksi vain viisi viikkoa ennen kisatapahtumaa. Vastakohtana tälle esimerkiksi viime kesän Saksan ja Tshekin -reissu tuli järjestelyjen osalta tehtyä noin seitsemän kuukautta ennen lähtöä. Puolitoista aktiivista sähköpostipäivää osoittivat majoituksen suhteen kuitenkin, että tarjontaa vielä oli. Valitsin kolmesta eksoottisimman, sillä nyt kokeilussa on ensimmäistä kertaa yksityisihmisen tarjoama vierashuonemajoitus. Sijainti kuitenkin on kohdillaan, parin minuutin ajomatkan päässä huoltoparkista.

Urheilumatkailu nousi yleiseksi, kun halpalentoyhtiöt rynnivät markkinoille 2000-luvulla. Tutuissa on jonkin verran ihmisiä, jotka ovat käyneet katsomassa esimerkiksi jalkapallo-otteluja Euroopassa. Oma lukunsa ovat turnausturistit. Etenkin jos asuisi lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää, lähteminen olisi todella helppoa ja matsireissulta olisi parissa päivässä takaisin kotona. Väitän, että rallireissun tekeminen on vähän toisenlaista vaativuudeltaan ja vaivoiltaan.

Ruotsi ei kuulosta kovin kaukaiselta paikalta, mutta reissu jakautuu seitsemälle päivälle. Yhdellä päivällä olisi voinut tiivistää alusta, mutta silloin rallivalmisteluihin ja tunnelmaan pääsyyn ei olisi jäänyt aikaa. Euroopan-rallireissuille viisi päivää + kotimaan siirtymät vievät myös 6-7 päivää. Lentäminen on tietysti nopeampaa kuin laivailu, mutta lauttamatkaan oli nyt monia etuja: laivamatkan hinta on autoineen edullisempi kuin lentomatkan (säästö arviolta 70 euroa per henkilö), autonvuokraa ei tarvitse puntaroida (säästö Ruotsin kohdalla vähintään 350-500 euroa) ja lisäksi mukaan saa pakata mukaan, mitä tarvitsee, kun kiloja ei tarvitse miettiä – mukaan saa esimerkiksi tuiki tärkeän lapion. Niin, harkitsevatko jalkapalloturistit pihatyökalujen mukaan ottoa reissuilleen? Rallin seuraaminen on vaan toista.

Rallin seuraamisessa ei riitä myöskään se, että vain saapuu tapahtumapaikkakunnalle. Pitää tietää, mihin haluaa mennä, toisin sanoen kotona tehtävät etukäteisvalmistelut siitä, mihin kohtaan erikoiskokeilla kannattaa mennä tulee suorittaa huolella, jos haluaa kokemuksesta eniten irti. Tämä on aikaa vievää ja lisäksi haastavaa. Paras apu ovat rallin tuntevat kanssakatsojat, jotka suostuvat osoittamaan, missä mikäkin videoilla näkyvä paikka kartalla on. Seuraava vaihe on selvittää, mistä sinne kannattaa katsojana saapua. Pidän itsekin tätä paljolti absurdina; Henkilökohtainen suosikkiesimerkkini on viime kauden IRC Barum-rallista, missä ajoimme shakedowniin ja myöhemmin Majakin erikoiskokeelle maatilan portin pielestä pellolle, jonka laitaa kulki juuri ja juuri ajokuntoinen tie erikoiskokeelle. Ei ollut ruuhkaa ja katselupaikka oli loistava. Voin suositella, muistan kyllä paikan… Rallireissun kaikkiin valmisteluihinkin saa helposti kulumaan parikymmentä tuntia aikaa.

Eräs valmistelumme oli kannatuslippujen uusiminen tälle kaudelle, koska aiemmat lippumme muuttuivat osaksi historiaa Latvalan ja Hännisen vaihtaessa tallia ja merkkiä. Kaverini on jo saanut Juho-lipun valmiiksi, Latvala-lippu on vielä mietinnän alla. Ulkomaan-rallireissussa sekin on hienoa, että siellä saa vapaasti kannustaa, eikä suinkaan ole pakko seistä kädet puuskassa kun suosikkikuski ajaa ohitse.

HartusvuoriWRT Juho-lippu

Mainokset

One Comment Lisää omasi

  1. Mika sanoo:

    Joku asfaltti ralli kiinnostaisi joskus lähteä katsomaan. esim. Saksa. tän vuoden kisa tulee taas liian äkkiä. Käsittääkseni Saksan rallissa ei ole hirveästi yleisöä pätkillä, joten ruuhkia ei liene hirveesti? http://www.rally-maps.com/home sivulta katselin pätkiä google earth näkymällä. Näyttäisi olevan paikkoja jossa saman auton näkee samalta paikalta jopa 3 kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s